Ahojte. Poradte mi prosim ci mam narok na matersku. Termin porodu mam 27.6.2016. Dva roky dozadu od TP som pracovala. Od 01.05.2014-16.09.2014 na zmluvu a od 22.10.2014-31.12.2015 na dohodu. Dohoda mi sice teraz konci ale chcem sa dohodnut so sefom nech mi da od januara do porodu zmluvu. Pomoze to? Budem mat narok na matersku?
@dena1973 Dakujem. No kedze som na dohodu papierovo zarobila cca 60eur mesacne tak mi z toho asi nevypocitaju nejak extra velku matersku... viac sa mi oplati od januara dohodnut so sefom na zmluve s vyssim prijmom vsak? Myslis ze sa mi potom vratia tie odvody ktore mu budem musiet zaplatit? Urcite nebudu brat do uvahy prijem z predoslej dohody? Nie ze mi to nejako spriemeruju a vypocitaju najnizsiu matersku...ide mi len o to aby sa mi to oplatilo kedze budem musiet sefovi zaplatit odvody
Dakujem. A moze mi tu zmluvu ukoncit hned ako nastupim na MD alebo musi zmluva dalej trvat? Alebo mi ju moze ukoncit aj hned po uplynuti tych 90dni?
@ivanka15 Narok na materske ti vznikne.
Ak budes mat PP ukonceny k 31.12.2015 a nevznikne ti novy prac.pomer, tak narok na materske vznikne z ochrannej lehoty. Pocitalo by sa z prijmu od 22.10.2014 do 30.11.2015.
No ak by ti vznikol novy prac. pomer ( napr. na riadnu prac. zmluvu) a mala by si vyssi prijem ako doteraz, odracovala by si do nastupu na materske minimalne 90 kalendarnych dni bez PN a osetrovneho, tak by sa ti pocitalo materske uz toho noveho prijmu.