Mám nárok na materskú?

monikaresovska
18. apr 2015

Momentálne som na rodičovskej dovolenke s 2 deťmi, 2,5 ročné dievčatko a 16 mesačný chlapček. Chceli by sme však ešte jedno babatko takto za sebou,aby neboli veľké rozdiely. Avšak na aký príspevok by som mala nárok pri narodení tretieho dieťaťa na materskú, alebo rodičovský príspevok. Lebo utiahnuť 3 deti iba z rodičovského príspevku je dosť odveci. Pri prvých 2 deťoch mi vznikol ešte nárok na materskú lebo boli tesne za sebou. dakujem

anna1991
18. apr 2015

No a ja mam taky problem ze mam syna 22mesacneho a som akurat tehotna a som na rodicovskej a neviem naco mam narok ci mam ostat na rodicovskej ci ako

ivetlo
18. apr 2015

@monikaresovska Ak stihneš odrobiť 270 dní od nástupu do práce po ďalší nástup na materskú, budeš mať nárok na materskú ktorá sa bude počítať podľa platu. Ak neodrobíš 270 dní, tak výška materskej sa bude rovnať výške rodičovské príspevku.

liz_lemon
18. apr 2015

ak tvoj pracovny pomer stale trva, tak budes mat opat narok na materske, nepotrebujes nic odrobit

ivetlo
18. apr 2015

@liz_lemon Ale pokiaľ @monikaresovska sa po 2,5ročnej dcérkre vráti do práce (ak by aj teraz otehotnela, tak nestihne nástup na materskú s tretím dieťaťom do dovŕšenia 3rokov dcérky) tak sa počíta 270 dní podľa zákona.
http://www.socpoist.sk/materske/1293s
dôvod na poskytnutie materského (spravidla deň začiatku šiesteho týždňa (najskôr ôsmeho týždňa) pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr) musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom

luliu
18. apr 2015

@monikaresovska dolezite je ci si stale zamestnana

masinka
18. apr 2015

@ivetlo ale ona je na RD so 16 mesacnym synom - do jeho 3 rokov este dalsie porodit stiha. takze ak nemala zmluvu na dobu urcitu ktora jej skoncila, tak by matersku mala opat dostat
@monikaresovska

ivetlo
18. apr 2015

@masinka Jasné že máš pravdu, už mi oči odchádzajú. Presne tak, pokiaľ stihne porodiť do 3r syna, tak má nárok normálne na materskú počítanú z platu.

liz_lemon
18. apr 2015

@ivetlo ved deti nie je podstatny, zavisi to jedine od toho, ci jej PP stale trva

monikaresovska
autor
19. apr 2015

ďakujem za takúto plodnú diskusiu🙂. Áno pracovný pomer mi ešte trvá, takže ak stihneme tretie bábo, kým bude mať malý 3 roky, tak sa mi bude ešte normálne počítať materská z platu?

liz_lemon
19. apr 2015
monikaresovska
autor
19. apr 2015

@liz_lemon dakujem,super, ste ma potešili🙂