Ahojte prosìm o radu. Momentálne som na Rod.dov. plánujeme druhé bábo. Po skončení rodič.ma určite prepustia pretože som sa presťahovala a neviem nastúpiť do práce. Budem mať nárok na materskú ak budem nezamestnaná 3 mesiace?
Musel by ti znova vzniknut PP, aby narok na materske vznikol. Ak nebudes mat novy PP, tak narok vznika iba na RP.
ja si myslim ze budes mat narok. pocas rodicovskej za teba plati odvody stat, cize poistena si. poistena musis byt minimalne 270 dni v poslednych dvoch rokoch pred nastupom na matersku, cize ak bude nezamestnana 3 mesiace to nevadi. ale skus sa pre istotu opytat na socialnej poistovni.
Za posledne 2 roky musis mat odpracovane aspon 270 dni, aby si mala narok.
Je velmi podstatné,
1. či sa ti po ukončení rodičovskej dovolenky obnoví nemocnské poistenie (lebo počas RD je nem.poistenie prerušené=akoby netrvalo) a až následne ukončíš prac.pomer a
2. či budeš tehotná v čase ukončenia pracovného pomeru.
Ak po ukončení RD budeš aspon 1den čerpať riadnu dovolenku a budeš tehotná, tak nárok na materské budeš mať a treba o materské požiadať presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu (ani o den skôr).
Ak zanikne pracovný pomer poslendým dnom RD a do nástupu na md ti nevznikne nové nem.poistenie, nárok na materské nezískaš.
Podmienou na vznik nároku na materské je
-mať aspon 270dní nem.poistenia v období 2roky pred dnom pôrodu a
-mať trvajúce nem.poistenie v den nástupu na md alebo byť v tzv. ochrannej lehote po jeho ukončení nem.poistenia (tá je pre tehotné 8mesiacov). Ak by zanikol prac.pomer posledným dnom rodič.dovolenky, tak ochranná lehota nezačne plynúť, lebo nem.poistenie zaniklo už dnom nástupu na rodičovskú dovolenku a počas RD netrvá, preto je podstatné obnovenie poistenia. Ak bude trvať nem.poistenie po ukončení RD 1den, bežná ochranná lehota je 1den (ak 7dní a viac dní, tak 7dní), ale pre tehotné 8mesiacov.
narok na materske by si mala jedine, ak by si otehotnela este v case trvania PP, vtedy by sa na teba vztahovala ochranna doba