Od 1.7.2013 som cez personalnu agenturu zamestnana v jednej firme,v auguste nastupujem na matersku dovolenku,momentalne som na PN,budem mat narok na matersku aj ak by ma personalna agentura prepustila?Predtym som do toho 1.7.2013 pracovala na TPP viac ako 2 roky.
dakujem za akukolvek odpoved
@petrowna Nárok ti vznikne,
len potom pozor, nástup na md presne 6týž pred očakávaným termínom pôrodu, čo ti napíše lekár do žiadosti o materské, tj. určite nie 8týž. pred termínom!!!! ak by ti v ten den už prac.pomer netrval!!!!! Lebo nárok na materské v tzv. ochrannej lehote (po ukončení poistenia ) vzniká PRESNE 6Týž. PRED TERMíNOM, na to si daj bacha, to lekári neovládajú. Iný den by ti to nevyšlo. Ak by ti lekár napísal 8týž. pred, tak by som spravila tak, že preškrtnem, nad to napíšem ten správny 6týž. pred, dám k tomu hviezdičku a bokom tiež a napíšem opravila + podpis (tento postup spravili na soc.poistovni, ked známa prišla s tým, že jej už netrvá pp). Lebo dátum nástupu si určuje mamička, preto je to v kolonke poistenkyna a nie lekár.
@petrowna áno, a ak by si chcela ísť 8týž. pred, ak ti bude trvať prac.pomer, tak sa dá použiť ten istý postup. Predtým ako to dáš zamestnávatelovi, tak preškrtneš a napíšeš 8týž. pred s tým, že tam poznačíš, že si to ty opravila. ked uvidíš to tlačivo a prečítaš si poučenie, kde myslím píšu, že poistenkyna si stanoví nástup na md v rozmedzí ... (a tiež cez poradnu soc.poistovne sa dá overiť lahko, či môžeš prepísať v žiadosti o materské dátum na 8týž. pred aby napr. lekár nemal problém s tým). To ak by ti tie týž. chýbali (aby si nemusela nastúpiť ani končiť pp), inak to samohrejme nemusíš vôbec riešiť. Netreba sa dať, ja som sa nedala, je to tvoje právo stanoviť si nástup, je to jasne napísané v zákone a lekár má povinnosť určit dátum očakávaného pôrodu, to je zase jeho záležitost.
Ja by som sa tiež chcela spýtať na podobnú vec. Som zamestnaná ešte len necelé dva mesiace. Pred tým som ukončila školu a bola bez práce. Momentálne som už mesiac na Pnke, ktorá bude trvať nevedno do kedy. Keď zistia, že som tehotná, vyhodia ma hneď ako sa vrátim po marodke. Dá sa toto nejak obísť aby som dostávala materskú? Som s priateľom na to sama, on zarába, ale sme v podnájme. Ďakujem za každú odpoveď.
@vervaka Neviem presne od kedy si zamestnaná (píšeš iba, že necelé dva mesiace). Pre nárok na materské musíš spĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Musíš byť nemoc. poistená resp. byť v ochrannej lehote. Mala by si byť poistená až do pôrodu, no aj tak nie je isté, či do pôrodu budeš mať 270 dní poistenia. Či budeš mať nárok na materské sa uvidí podľa toho, ktorý deň bude pôrod. Do tohto dňa sa ti napočítajú dni poistenia (ak budeš dovtedy v prac. pomere) a tak sa zistí, či budeš mať spolu 270 dní nemocenského poistenia.....
Ďakujem za odpoveď, lebo nemám s tým skúsenosť ešte, tak preto sa radšej pýtam. Ale normálnu materskú vo výške 224e (neviem presne aká je) dostávať budem, len nebudem prvý rok dostávať nemocenské? Správne som to pochopila?
@vervaka Veď píšeš, že si na PN-ke, tak tú dostaneš do jej ukončenia. Ja som ti písala o materskej. Ide o to, že DO PORODU musíš nazbierať 270 DNÍ nemocenského poistenia za posledné 2 roky. Vtedy nárok na materské vzniká...Ak by si do nástupu na materské ešte nemala 270 dní nemoc. poistenia, vtedy sa čaká do dňa pôrodu, aby sa zistilo, či bude tých 270 dní. Ak, by sa stalo, že 270 dní do skutočného pôrodu nazbierať nestihneš, tak budeš poberať rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa, ktorý vypláca Úrad práce...
@petrowna ak je to pre teba podstatné, tak si napíš ozázku cez formulár soc.poistovne, či môžeš íst 8týž. pred aj ked nie si na pn (a ti trvá prac.pomer), ak to podstatné nie je, tak nechaj tak.
Tu je zo Zákona o soc.poistení- pozri § 48 ods.2 - nič o pn tam nie je
zdroj: http://www.socpoist.sk/legislativa/552s
PIATY DIEL
MATERSKÉ
Podmienky nároku na materské
§ 48
(1) Poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské, ak
v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.
(2) Poistenkyni vzniká nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom
pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom, a ak porodila skôr,
odo dňa pôrodu. Nárok na materské zaniká uplynutím 34. týždňa od vzniku nároku na materské, ak
tento zákon neustanovuje inak.
(3) Poistenkyňa má nárok na materské aj po uplynutí 34. týždňa od vzniku nároku na materské, ak
porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará alebo je osamelá. Nárok na
materské osamelej poistenkyni zaniká uplynutím 37. týždňa o ...
@petrowna Ak si nemocensky poistená tak v prípade, že ukončíš prac. pomer budeš v ochrannej lehote 8mes., ktorá je pre tehotné. Nárok na materské ti vznikne. No ak si tehotná, tak prepustiť by ťa nemali. Jedine, že ti končí prac. zmluva a nechceli by ti ju predĺžiť.