Ahoj...chcela by som vediet ci budem mat narok na matersku.Na RD som od 5/2012....nastupila som do prace od 1/2013 do 6/2013 vratane a 1.10 sa opat vraciam spat do prace...Druhe babatko sa nam ma narodit v aprili a tym by som chcela vediet ci mi vznikne narok na matersku???ak ano tym padom nedostanem rodicovsky prispevok?Dakujem
Ahojte baby,chcela by som sa opytat,v pripade tehotenstva,este to neviem na isto,ale ak by nahodou,mam narok na matersku,ked som zamestnana na hlavny pracovny pomer,ale na dobu urcitu,nevadi to?Od 11.2.2013 som zacala pracovat,zmluva mi koncila teraz 31.8.,predlzili mi ju do konca roka,cize do 31.12.2013,ak by som robila do konca novembra,v decembri by som cerpala dovolenku a pred koncom roka sa potom hodila na pn az kym by mi nezacala materska,mam na toto vlastne narok a mozu ma vyhodit z prace ako tehotnu,ked mam zmluvu na dobu urcitu?dakujem za rady 😉
@frca
neuvádzaš, či si pracovala, teda mala nem.poistenie aj predtým. Ale ak tvoj prac.pomer bude trvať aspon 270dní, tak ti nárok na materské vznikne a je teda podstatné, že budeš tehotná v čase ukončenia tohto prac.pomeru/nem.poistenia. Pracovný pomer môže skončiť dohodnutou dobou aj v prípade, že budeš tehotná, to nejde o výpoved. Výpoved je len jedným zo spôsobou ukončenia prac.pomeru, no odlišným od ukončenia pp na dobu určitú. Nárok na nemocnské ale budeš mať aj po ukončení prac.pomeru, ked v čase ukončenia pp budeš tehotná. Ak vznikne pn neskôr ako 7dní po ukončení pp, tak treba k pn-ke, ktorú odnesieš na soc.poistovnu aj potvrdenie od lekára, že si v čase ukončenia nem.poistenia (uviesť dátum) bola tehotná a aj tehotná si, príp. v ktorom týždni. Oni potrebujú doklad o tom, lebo pre netehotné je tzv. ochranná lehota len 7dní, preto do 7dní to netreba.
@jesi25 Podmienka 270 dní poistenia pre nárok na materské je v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Ide o kalendárne dní... 😉 , nemusia byť v jednom kuse, ale spolu v období tých 2 rokoch pred pôrodom. Počíta sa každe ukončené poistenie a aj to čo práve prebieha (t.j. súčasný PP resp. DNP).
@dena1973,dakujem,ale priznam sa,ze som z toho jelen 😕 no ja pracujem stale,od toho 11.2.2013,dufala som,ze mi daju uz na neurcito,no len mi zmluvu predlzili,ale tak nevadi,tych 270dni splnim,a ak by som bola teraz tehotna,tak do novembra budem robit,v decembri budem cerpat dovolenku a pred koncom uplynutia zmluvy pojdem na pn na rizikove,dobre som to pochopila?Tym padom musim potom podpisat vypoved,ked budem na pn?ci je to jedno?A este jedna otazka,ak by som zamestnavatelovi oznamila ze som tehotna,moze ma prepustit skor,alebo az vtedy,ked mi skonci zmluva,este raz dakujem 😉A este ma napadlo,predtym ked som bola nezamestnana,platila som si dnp,bolo to tusim z minima,len neviem ci mi to vlastne teraz pomoze, ci by sa mi materska zvysila, ked sa ohladne toho vela zmenilo,je to uz viac ako rok,co som si to platila,mesacne to bolo okolo tych 14euro,uz si nepamatam presne
@frca Ak si pred terajším PP nepracovala a teraz pracuješ iba od 11.2.2013, tak tých 270 dní nemoc. poistenia budeš mať ( v prípade, že ešte budeš v PP) 15.11.2013. Ak by sa ti aj PP skončil skôr, tak to môžeš pokryť DNP. Keď sa dáš na DNP tesne 1 deň pred nástupom na PN a zaplatiš za ten 1 deň a potom by si už išla na PN. DNP by si už mala až do nástupu na materské. Ale aby si mala nárok na materské ešte z ochrannej lehoty zo zamestania, tak musíš byť tehotná ešte včase ukončenia PP, nakoľko to je podstatné pre výplatu materského. Ochranná lehote pre tehotné je 8 mesiacov po ukončení PP. Riadna ochranná lehota na PN a ošetrovné po ukonč. PP je iba 7 dní (na to pozor! - to v prípade, že by si išla na PN, ale by si ešte nebola tehotná, ale PP by už bol ukončený).
@nika2103 doporucujem Ti napisat rovnaku spravu socialnej poistovni - budes mat informaciu z prvej ruky - hlavne spravnu.
Je moznost to poslat i elektronicky a odpoved som dostala vzdy do 7 dni.