Mám nárok na materskú?

janka22224
14. okt 2013

Ahojte 🙂 rada by som vedela,preco mi dnes doktorka povedala,ze narok na matersku nemam len na rodicovsky prispevok i ked pred tehu som pracovala 1 rok...dakujem za odpovede

janka2501
14. okt 2013

opytaj sa na socialke, tam ti budu vediet skor povedat...

gapa
14. okt 2013

@janka22224
ak si nebola tehotná v čase ukončenia prac.pomeru (kedy bola PM), tak má pravdu, ale skôr na sociálke ti vedia povedať, než u lekárky, to nie je predsalen jej parketa.

janka22224
autor
14. okt 2013

@gapa ked som sa dozvedela ze som tehotna som sa hned dala na pn z dovodu ze som vykonavala fyzicky dost narocnu pracu a bali sme sa ze babo stratime...cize som bola 2 mesiace na pn a ptm sme dali vypoved

nedielka
14. okt 2013

Píšeš , že si pracovala 1rok. Podmienka na vznik MD je -pracovať 270dní počas posledných 2rokov...

janka22224
autor
14. okt 2013

a ked som ten papier dostala dnes a je tam napisane ze mam na materksu ci rodicovsky prispevok narok od 31.10.,uz by som to asi mala ist vybavit ze?

nedielka
14. okt 2013

@nedielka Je teda otázne,čo myslíš pod tým -1 rok.Je to celých 365dní,ale len napr, 250.... ale MD rieši sociálna poisťovňa.

janka22224
autor
14. okt 2013

takze asi treba zajst na socialku,tam mi povedia myslim....a este nieco,ak s priatelom nie sme zobraty no otcovstvo je priznane,ktore vsetky papiere po porode moze ist vybavit otec?
@nedielka

lienocka1110
14. okt 2013

ahojte aj ja sa chcem opytat 🙂 som na mterskej na poberam rodicovksy prispevok.pred narodeninm dietata som si platila dobrovolne nemocenkse poistenie a tym som mala vacsiu matersku.taraz mi mala moja mala dcerka 2rocky a mne niketo povedal ze ked chcem druhe dieta aby som nepresvihla termin lebo vraj potom na matersku nemam narok?ked to prerusim vraj musim ist z materskej do materskej?je to pravda?

gapa
14. okt 2013

@janka22224
ja nemám rada neúplné info. Ak ale tvoj prac.pomer trval 1rok a skončil v čase tehotenstva, odvtedy ti nevzniklo nové nem.poistenie a teraz ideš žiadať o materské, tak je podstatné, aby si žiadala o materské presne 6týž. pred termínom, čo ti napísal lekár/lekárka do žiadosti o matetrské, ani o den skôr ani neskôr, inak nárok na materské nevznikne. Ak napíšeš dátumy trvania prac.pomeru=nem.poistenia, tak ti napíšem, z ktorého obdobia sa ti bude rátať materské. ešte predpokladám nemala si minimálnu mzdu.

zalka
14. okt 2013

@lienocka1110 no to je hlúposť čo ti povedali, lebo reťazový pôrod sa berie len u zamestnancov. Tí majú nárok na materské aj pri dalších deťoch.
Čo sa týka samoplatcov DNP, alebo živnostníkov... tak im nárok automaticky nevznikne, musia mať splnenú podmienku poistenia ... kedy ti skončilo DNP?

lienocka1110
15. okt 2013

@zalka ja som si ho platila od juna 2010 a platila som si asi az dovtedy pokial sa mi mala nenarodila,lebo po roku som sa bola na to opytat ci to mam platit dalej alebo to mam prerusit.a tam mi vlastne aj zistili ze mam narok uz aj na vyssiu pnku tak mi to spatne doplatili a poberala tu zvysenu pn.platila som to do asi ked mi zacala materska v septemri 2011 a 31.decembra 2011 mi skoncila aj pracovna zmluva.cize ked pjdem na matersku s dalsim dietatom do 3rokov budem uz dostavat normalne rodicovky prispevok?

zalka
15. okt 2013

@lienocka1110 áno už nemáš nárok na materskú , a budeš po narodení dalšieho dieťaťa dostávať rodičovský príspevok.