Ahojte maminky,
som externá študentka VŠ, čiže evidovaná na úrade práce, v septembri čakáme bábätko a nemám nárok na materskú, čiže pôjdem po narodení bábätka rovno na rodičovský príspevok. Avšak od 10. 5. 2013 som zamestnaná na pracovnú zmluvu na zástup počas PN, pravdepodobne tu budem ešte aj v auguste. preto sa chcem opýtať, či budem mať nárok na materskú, či naďalej pre mňa platí len rodičovský príspevok? Ďakujem Vám veľmi pekne
mám nárok na materskú ked nemám zaplatenu zdravotnú 9mesiacov?
@si_mo_nka321 Materská dávka sa počíta z nemocenského poistenia (to sa odvádza do Sociálnej poisťovne) a teda nijako nesúvisí so zdravotným poistením.
Skôr by si si mala položiť otázku, či zdravotná poisťovňa uhradí náklady za tvoj pôrod. Aby sa nestalo, že nemocnica, kde budeš rodiť, bude vymáhať náklady od teba...
nemám platene ziadne odvody ☹
@si_mo_nka321 Ak ste neboli nikde nemocensky poistená, t.j. neboli za Vás zamestnávateľom platené nemocenské odvody resp. ste si ich neplatili sama ako DNPO (dobrovoľne nemocensky poistená osoba) aspoň 270 dní pred pôrodom, tak nárok na materské Vám nevzniká. Po narodení dieťaťa si môžte uplatniť iba rodičovský príspevok na úrade práce soc. vecí a rodiny podľa miesta bydliska. Tam si uplatníte aj nárok na prídavky na deti. Čo sa týka zdravotného poistenia, že ste si nič neplatili tak to môže zdravotná poisťovňa postupovať tak ako to píše hajajanka.
a aký je ten rodicovsky?resp.kolko
@si_mo_nka321 Rodičovský príspevok je 199,60 EUR. Od 1.1.2014 sa má výška RP meniť.
velmi pekne dakujem
@si_mo_nka321 Nie je začo... 🙂
Pokiaľ viem, nárok na materskú vzniká, ak ste nemocensky poistená najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Podľa tohto nárok na materskú nebudete mať aj napriek tomu, že ste od 10.5.2013 zamestnaná na pracovnú zmluvu.