Mám nárok na materské?

softik
14. okt 2023

Ahojte, chcem sa spytat, pracovala som niekolko rokov v ČR a teraz pól roka na som spat na sk kde mám aj pracu. Mám nárok na matersku? Dakujem za odpoved🫶🏻

mima1608
14. okt 2023

@softik musíš odpracovať 270 dní do dňa termínu pôrodu, aby ti vyšla materská. Za 6 mesiacov máš cca 180 dní, čiže ešte 90 potrebuješ. Ak budeš ďalej pracovať počas tehu, tak by ti mala vyjsť.

softik
autor
14. okt 2023

@mima1608 aha dakujem moc a aj ked som pred tým pravovala v ČR kde sa mi platilo poistenie a tak? To sa nepočítá ?

softik
autor
14. okt 2023

@mima1608 aaaa už to chapem 😀

mima1608
14. okt 2023

@softik na Slovensku nie. Možno by ti vyšla materská v takom prípade z ČR, ale tam naozaj neviem ako to funguje 😀

softik
autor
14. okt 2023

@mima1608 aha ale teda este 90 dni a mám nárok aj na Slovensku ano ?

zalka
14. okt 2023

@softik nárok na MD máš ak si bola v ČR nemocensky poistená tak tie dní poistenia sa rátajú do podmienky 270 dní poistenia.
Z ČR nárok nad nemáš

mima1608
14. okt 2023

@zalka čiže aj zo zahraničia sa ráta poistenie aj na SK? To som nevedela, lebo teta napríklad poberá MD z Rakúska aj keď žije na SK.

zalka
14. okt 2023

@mima1608 zadávatelia na teraz poistenie slovenské...
Teta tvoja asi rakúske preto má md odtiaľ aj keď fyzicky je na SVK... sú to rozličné situácie...teta by na SVK nárok nemala len po zamestnaní sa.

lunetak
21. okt 2023

@zalka som v rovnakej situacii, v CR pracujem 4 roky a ideme naspat na Slovensko.. snazime sa o dieta a teda neviem ci na cas prestat a snazit sa az tak aby mi vyslo tych 270dni na slovensku alebo sa mi rata aj doba v CR. Mas to overene?

zalka
21. okt 2023

@lunetak https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=291
Doba poistenia na Slovensku je kratšia ako 270 dní

V prípade, že matka je pred pôrodom nemocensky poistená na Slovensku, do požadovanej doby poistenia najmenej 270 dní v období dvoch rokov pred pôrodom sa započítava aj doba poistenia v inom členskom štáte EÉ, resp. v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení.

Dobu poistenia v inom štáte musí matka preukázať prostredníctvom formulára E 104, resp. „SED S 041“. Ten je vydá inštitúcia príslušného štátu.