Mám nárok na materské?

17. feb 2023

Dobrý deň, pracujem v štátnej sfére a zaujímalo by ma či mám nárok na rovnakú alebo menšiu materskú akú som mala minulý rok?
V roku 2022:
Január do začiatku februára - PN
Od februára do októbra - Materská
Od októbra doposiaľ - rodičovská

Na tehotenské by som mala mat nárok?

Ďakujem za rady.

luliu
17. feb 2023

Si stále zamestnaná? Ak áno, máš nárok na materskú, bude rovnaká alebo vyššia, nižšia určite nie

alenah31
17. feb 2023

pokiaľ medzi prvou MD-RD-nástupom na ďalšou MD nebol iný príjem - čerpaná dovolenka, brigáda... ide o tzv. reťazové materské (nástup na druhú MD kým staršie nedovŕši 3 roky) a nesmie byť nižšia ako prvá. Na tehotenské samozrejme nárok máš. Toto všetko za predpokladu, že PP trvá resp. si otehotnela počas OL - do 180 dní od ukončenia PP.

autor
17. feb 2023

@alenah31 pracovný pomer stále trvá, mala som len dohodu za pár eur, to bude mat prosím Vás vplyv?

alenah31
17. feb 2023

ako dlho trvala dohoda? Podliehala odvodom - bola na pravidelný príjem?

autor
17. feb 2023

@alenah31 trvala nejaké 4-5 mesiacov a príjem som mala len nejakých 80 maximálne 100€. Príjem mi zdaňovaní, ale odvody si myslím, že nie.

alenah31
17. feb 2023

materské ti to neovplyvní ani keby sa odvody platili. Z pôvodného PP ide o reťazovú materskú - nesmie byť nižšia ako prvá. Pýtam sa len preto, že ak by dohoda bola s pravidelným príjmom a trvala by aspoň 270 dní čiže by si mala aspoň 270 dní platené NP - mala by si nárok na materské aj z tej dohody.

autor
17. feb 2023

@alenah31 aha jasne chápem, ďakujem pekne za vysvetlenie.