Dobrý deň, pracujem v štátnej sfére a zaujímalo by ma či mám nárok na rovnakú alebo menšiu materskú akú som mala minulý rok?
V roku 2022:
Január do začiatku februára - PN
Od februára do októbra - Materská
Od októbra doposiaľ - rodičovská
Na tehotenské by som mala mat nárok?
Ďakujem za rady.
pokiaľ medzi prvou MD-RD-nástupom na ďalšou MD nebol iný príjem - čerpaná dovolenka, brigáda... ide o tzv. reťazové materské (nástup na druhú MD kým staršie nedovŕši 3 roky) a nesmie byť nižšia ako prvá. Na tehotenské samozrejme nárok máš. Toto všetko za predpokladu, že PP trvá resp. si otehotnela počas OL - do 180 dní od ukončenia PP.
@alenah31 pracovný pomer stále trvá, mala som len dohodu za pár eur, to bude mat prosím Vás vplyv?
ako dlho trvala dohoda? Podliehala odvodom - bola na pravidelný príjem?
@alenah31 trvala nejaké 4-5 mesiacov a príjem som mala len nejakých 80 maximálne 100€. Príjem mi zdaňovaní, ale odvody si myslím, že nie.
materské ti to neovplyvní ani keby sa odvody platili. Z pôvodného PP ide o reťazovú materskú - nesmie byť nižšia ako prvá. Pýtam sa len preto, že ak by dohoda bola s pravidelným príjmom a trvala by aspoň 270 dní čiže by si mala aspoň 270 dní platené NP - mala by si nárok na materské aj z tej dohody.
@alenah31 aha jasne chápem, ďakujem pekne za vysvetlenie.
Si stále zamestnaná? Ak áno, máš nárok na materskú, bude rovnaká alebo vyššia, nižšia určite nie