Ahojte chcem sa spýtať či mám nárok na matersku alebo na rodičovský...Mám 21 a pracovala som 02-05 na dohodu...a potom 27.08-21.11 na zmluvu ale tam som nedokoncila ale 3 mesiace skusobnej kedze som odpadla a sla som tym padom na PN...takze som PN od. 21.11. A neviem dokedy ale pravdepodobne az do zaciatku materskej ak by mi nanu vznikol narok ...chcem vediet ci by som mala narok na materske alebo nie..??
Ak budete mať 270 dní nemocenského poistenia pred pôrodom a zároveň budete mať aktívne nemocenské poistenie (napr. zamestnanie) resp. budete v ochrannej lehote (zjednodušene, ak ste otehotneli počas zamestnania) , tak nárok na materské mať budete. Počas PN nemocenské poistenie za Vás nikto neplatí.
@sabinka123400 Ak ti pracovny pomer uz netrva, tak nemas (ak si pracovala,iba v tychto zamestnaniach,co pises) splnenenu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom....preto narok na materske nevznika. Narok bude od narodenia dietata na rodoc.prispevok z UPSVaR.
@sue Ak pracovný pomer trvá, tak aj doba PN sa do dní nemocenského poistenia započítava....Ak by pracovný pomer skončil a PN by pokračovala (resp. by celá PN vznikla po ukončení PP - ochranná lehota), tak doba po ukončení PP sa už do 270 dní nezapočítava....
@draik
@sabinka123400
@sabinka123400 Ak si pracovala len tak ako pises a predtym nie,tak budes mat narok na rodicovsky prispevok od narodenia dietatka. Aby si mala narok na MD musela by si mat nemocenske poistenie za posledne 2 roky 270 dni.