Mám nárok na materské?

sabinka123400
24. jan 2015

Ahojte chcem sa spýtať či mám nárok na matersku alebo na rodičovský...Mám 21 a pracovala som 02-05 na dohodu...a potom 27.08-21.11 na zmluvu ale tam som nedokoncila ale 3 mesiace skusobnej kedze som odpadla a sla som tym padom na PN...takze som PN od. 21.11. A neviem dokedy ale pravdepodobne az do zaciatku materskej ak by mi nanu vznikol narok ...chcem vediet ci by som mala narok na materske alebo nie..??

evittam
24. jan 2015

@sabinka123400 Ak si pracovala len tak ako pises a predtym nie,tak budes mat narok na rodicovsky prispevok od narodenia dietatka. Aby si mala narok na MD musela by si mat nemocenske poistenie za posledne 2 roky 270 dni.

draik
24. jan 2015

Ak budete mať 270 dní nemocenského poistenia pred pôrodom a zároveň budete mať aktívne nemocenské poistenie (napr. zamestnanie) resp. budete v ochrannej lehote (zjednodušene, ak ste otehotneli počas zamestnania) , tak nárok na materské mať budete. Počas PN nemocenské poistenie za Vás nikto neplatí.

dena1973
24. jan 2015

@sabinka123400 Ak ti pracovny pomer uz netrva, tak nemas (ak si pracovala,iba v tychto zamestnaniach,co pises) splnenenu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom....preto narok na materske nevznika. Narok bude od narodenia dietata na rodoc.prispevok z UPSVaR.

sue
24. jan 2015

@draik určite je to tak? Mne bolo povedané, že sa do 270dní pred pôrodom ráta aj doba na PN...ak trvá pracovný pomer 😕

dena1973
24. jan 2015

@sue Ak pracovný pomer trvá, tak aj doba PN sa do dní nemocenského poistenia započítava....Ak by pracovný pomer skončil a PN by pokračovala (resp. by celá PN vznikla po ukončení PP - ochranná lehota), tak doba po ukončení PP sa už do 270 dní nezapočítava....
@draik
@sabinka123400

draik
24. jan 2015

@sue
Podľa zadania PP skončil dňom nástupu na PN.