Ahojte, mám veľmi zapeklitú otázku ohľadom materskej. Som SZČO a prvý rok som bola oslobodená od platenia sociálky. Daňové priznanie som odkladala, takže mi vznikne nárok na platenie až od októbra/2024.
Predtým rok som bola na úrade práce, takže mám 0 dní zaplatené nemocenské.
Som v šiestom tt a predpokladaný dátum pôrodu je začiatkom marca 2025.
Naštudovala som si, že ak mi vznikne povinnosť platiť teraz od októbra sociálka, tak sa mi to bude rátať do tých 270 dní, no samozrejme toľko nenazbieram. No vraj sa dá popri SZČO aj zamestnať a aj tam sa mi bude rátať nemocenské, ktoré sa sčíta s tými mojimi povinnými odvodmi. No bohužiaľ mi bude chýbať ešte nejakých 30-40 dní.
No a moja otázka je, či môžem byť SZČO, z ktorého sa mi budú rátať tie dni nemocenského + zamestnanie + druhé zamestnanie.
Jedná sa mi o to druhé zamestnanie, či sa aj to pripočíta k tým 270 dňom, ktoré sú ako podmienka na získanie materskej.
@bekiinka5 a máte osobnú skúsenosť?
Takže sa mi sčítajú dni zo SZČO + 1.zamestananie + 2.zamestnanie = niečo cez 270 dní, tým pádom mám nárok na materskú.
Lebo takýto prípad som nikde na internete nenašla, či je to možné.
@melanta ďakujem, to by bolo super, ak by napísala viac k tomu
A už si zamestnaná? Ako szco budeš mat MD z minima.
@zalka nie som ešte zamestnaná. A netuším či z minima, aj keby je to minimum, tak som rada. Len teraz riešim, či mi to vôbec nejak vyjde.
Rátaj... Szco... 10.24 až 2.25 to máš cca 150 dní poistenia... Zamestná sa hneď... 7.24 až 12,24 to máš 180 dní...
Dokopy splnená podmienka ale rieš to okamžite
@zalka a keď sa narodí skôr, napríklad aj o mesiac, tak to sa ako počíta?
Skôr by som si tam nechala nejakú rezervu, že nie do 2.25, ale do 1.25, tak to je hneď o dosť dní menej a aj keď sa zamestnam, tak už nejaké dni stratím v tomto mesiaci.
A keby sa zamestnam u dvoch zamestnávateľov, tak to mám na 100% poistené, že to vyjde. Takže môžem to aj takto spraviť?
@zalka a nepočíta sa to náhodou 6 týždňov pred pôrodom už? Tým pádom to nemoze byť do 2.25
Ak není 6t pred pôrodom 270dni...tak sa čaká do pôrodu a doplatia spätne peniaze... Ale rieš to okamžite
Môžeš aj 5 zamestnaní mat... Len všetky poistenia misia skončiť pred nástupom na MD... Tie z kt. Nežiada o materské
@zalka chápem, ďakujem krásne za vyjasnenie 🙂
Chcela som si to overiť a určite to idem riešiť hneď teraz. Pekný deň želám a ešte raz ďakujem 🙂
Držím palce
Áno aj druhé zamestnanie aa pripočíta.