maminky prosim vas o radu.ak som v sucasnosti na rodicovskej dovolenke a moj maly dovrsi 3 roky v decembri a termin druheho porodu by vychadzal na januar,budem mat narok este aj na matersku davku??neviem,ci je to tak,ze musim druhe babatko realne porodit do toho dna,kym starsi dovrsi 3 roky,alebo staci ked do toho dna nastupim na matersku??kedze na matersku sa nastupuje 6 tyzdnov pred terminom porodu.este doplnim,ze moj pracovny pomer stale trva,cize som zamestnana.Dakujem za kazdu radu.
@barborik3 narok na matersku nesuvisi s tym ci stihnes do 3r porodit druhe dieta, ak ti stale trva PP ktory si mala pred prvym pôrodom, tak ti narok na matersku vznikne a ked budes mat rozhonutie o priznani materského so soc. postovne, donesies ho na urad prace aby vedeli osetrit rodicovsky príspevok a vznikne ti narok na príspevok na starostlivost o dieta do 6tyzdnov novonarodeného dietata.
@magg424 to nie je pravda, RL druhého dietata sa moze dolozit az po narodeni kedze podla neho da rata ukoncenie naroku a nie zaciatok. Aj ked je pravd,a ze to kazda mamicka donesie spolu s ostatnými ziadostami a nebude tyzden pred pôrodom letiet na urad. LA ziadost sa vypisuje na starsie dieta a nie na novonarodene.
@evittam nie praveze neviem kedy presne otehotniem.uz dlhsie sa snazime o druhe babo a zatial sa nepodarilo.predpokladali sme,ze druhy drobec sa narodi dovtedy,kym nas syncek dovrsi 3 roky.ale zrejme to tak nebude.preto sa zaujimame,ake budu okolnosti a podmienky,ak by drobec prisiel na svet neskor.lebo uz aj zvazujem,ze to nateraz odlozime a ja sa vratim spat do prace.podla mna nie je ma tom nic take zarazajuce,ze chceme mat prehlad co sa tyka zalezitosti okolo materskej.
@barborik3 Ak tvoj PP trva a termin porodu vychadza na januar tak na dalsiu MD nastupis v decembri...Narok na MD ti vznika-VZ pre MD bude tvoj ptedpokladany prijem.