Mám nárok na druhú materskú?

barborik3
10. feb 2017

maminky prosim vas o radu.ak som v sucasnosti na rodicovskej dovolenke a moj maly dovrsi 3 roky v decembri a termin druheho porodu by vychadzal na januar,budem mat narok este aj na matersku davku??neviem,ci je to tak,ze musim druhe babatko realne porodit do toho dna,kym starsi dovrsi 3 roky,alebo staci ked do toho dna nastupim na matersku??kedze na matersku sa nastupuje 6 tyzdnov pred terminom porodu.este doplnim,ze moj pracovny pomer stale trva,cize som zamestnana.Dakujem za kazdu radu.

evittam
10. feb 2017

@barborik3 Ak tvoj PP trva a termin porodu vychadza na januar tak na dalsiu MD nastupis v decembri...Narok na MD ti vznika-VZ pre MD bude tvoj ptedpokladany prijem.

evittam
10. feb 2017

@barborik3 Samozrejme treba aj zamestnavatelovi oznamit,ze nastupujes na dalsiu MD. Ako ti to vlastne vychadza? Kedy ma starsie 3 a kedy nastupujes na MD?

9lf9
10. feb 2017

@barborik3 narok na matersku nesuvisi s tym ci stihnes do 3r porodit druhe dieta, ak ti stale trva PP ktory si mala pred prvym pôrodom, tak ti narok na matersku vznikne a ked budes mat rozhonutie o priznani materského so soc. postovne, donesies ho na urad prace aby vedeli osetrit rodicovsky príspevok a vznikne ti narok na príspevok na starostlivost o dieta do 6tyzdnov novonarodeného dietata.

evittam
10. feb 2017

@9lf9 No, na ten prispevok nebude mat narok-starsie bude mat 3roky v decembri,dieta sa narodi v januari....😉

9lf9
10. feb 2017

@evittam zalezi na TP a kedy nastupi na matersku, ano je sanca, ze sa to nestihne

evittam
10. feb 2017

@9lf9 No ved na ten prispevok je narok az po narodeni mladsieho....cize jedine,ze by porodila skor...este pred dovrsenim 3rokov u starsieho.

9lf9
10. feb 2017

@evittam narok je od odnatia RP na starsie dieta, na zaklade materského na novonarodeného dietata. Sanca tam je zalezi uz len od datumov.

barborik3
autor
10. feb 2017

@evittam
@9lf9
baby ja som z toho jelen.spytam sa uplne polopate.ked moj maly dovrsi 3 roky presne 10.decembra a druhe babo pride na svet v januari,tak budem mat narok na matersku davku??ci budem dostavat aj nadalej "len" 200 eurovy rodicak?

evittam
10. feb 2017

@9lf9 Ahaa,dik za vysvetlenie. Myslela som,ze az od narodenia.😉

evittam
10. feb 2017

@barborik3 Odpoved si uz dostala -ano dostanes MD. Kedy mas nastup na MD?

evittam
10. feb 2017

@barborik3 A btw.ty uz vies kedy presne otehotnies?! Nejak mi tie tvoje udaje nesedia.

magg424
10. feb 2017

@9lf9 nárok vzniká až po narodení druhého dieťaťa,veď dokladujes rodný list aj druhého dieťaťa ....Nárok na príspevok na starostlivost

9lf9
10. feb 2017

@magg424 to nie je pravda, RL druhého dietata sa moze dolozit az po narodeni kedze podla neho da rata ukoncenie naroku a nie zaciatok. Aj ked je pravd,a ze to kazda mamicka donesie spolu s ostatnými ziadostami a nebude tyzden pred pôrodom letiet na urad. LA ziadost sa vypisuje na starsie dieta a nie na novonarodene.

barborik3
autor
10. feb 2017

@evittam nie praveze neviem kedy presne otehotniem.uz dlhsie sa snazime o druhe babo a zatial sa nepodarilo.predpokladali sme,ze druhy drobec sa narodi dovtedy,kym nas syncek dovrsi 3 roky.ale zrejme to tak nebude.preto sa zaujimame,ake budu okolnosti a podmienky,ak by drobec prisiel na svet neskor.lebo uz aj zvazujem,ze to nateraz odlozime a ja sa vratim spat do prace.podla mna nie je ma tom nic take zarazajuce,ze chceme mat prehlad co sa tyka zalezitosti okolo materskej.

evittam
10. feb 2017

@barborik3 Ved na tom,ze chces mat prehlad nie je zarazajuce nic. Ale na tom ako si to napisala,ze v decembri ides na MD a v januari sa narodi male....to je vsetko.....