Ahojte.chcem sa opytat mamiciek ktore maju s tym skusenost a vedeli by mi poradit. Teraz mala dcerka 3 roky. Nahlasila som sa na urad prace a teda uz nebudem dostavat rodicovsky prispevok. Od juna do septembra musim byt s malou doma pretoze skolka zacina az v septembri a ine institucie tu na dedine nemame. Otec je zapisany v rodnom ale nechodieva za nou nestara sa a plati fakt len ako kedy. Chcem sa opytat ci mam narok aspon na nejaku davku v nudzi alebo nieco. Dnes som bola na urade a mi povedala ze predtym ako chcem poziadat o davku musim mat sudom urcene vyzivne co ja nemam..to naozaj najprv musim dat na sud na urcenie vyzivneho byvaleho ked chcem tu davku....?a to sa ma ako tahat tak dlho kedze on v zivote este nic neprebral ziadnu zasielku a trvaly ma este u nas doteraz? Chcela som nejake peniazky aspon do toho septembra lebo budem mat uz len pridavku tych 23 eur..ale mam pocit ze ked to dam na sud tak sa to urcite tak skoro nevyriesi...to dovtedy byt nedostanem ziadne penazie?dakujem za rady a odpovede
@majuska4401 aké peniaze ti ex dáva ked nemá zo súdu určenú výšku?
No dobre mala ano lenze ma nenapadlo vobec predtym sa oto starat a ze to bude potrebne pri ziadani toho prispevku v nudzi..boli sme na dohode a som mozno naivna mozno hlupa ale proste neccela som ho niekde tahat..lenze ako sa to poriesi ked viem ze on nic nema nieje nikde vedeny a boh vie kde je?
@dominika6 vzdy nejaku inu sumu...lenze teraz mi uz 3 mesiac nezaplatil nic..nasiel si priatwlku tak sa na to asi vyprdol uplne
@majuska4401 tak čo čakáš...nemáš od toho ani doklad že ti niečo platí,alebo neplatí..nemáš to súdom poriešené..čo si robila 3roky?
mala si ho obháňať..takéto rzohodnutia ti budú potrebné do konca života skoro pri každom úradnom výkone
@majuska4401
sorry, ale tebe TRI roky nevadilo, ze nemas sudom urcene vyzivne a teraz ta zaujima nejaka almuzna vo forme davky v hmornej nudzi ??
super zodpovednost, voci svojmu dietatu
@majuska4401 v prvom rade dat na sud na urcenie vyzivneho pre dieta. Dalej pises, ze ma trvaly pobyt stale u vas, ale ak to nie je jeho byt, iba tvoj, tak to mozes zrusit a bude mat trvaly pobyt na mestskom urade, ak sa nebude mat kde prihlasit...to preco by mal mat trvaly pobyt u teba???ked uz s tebou nic nema spolocne?? ale ak mas byt vo vlastnictve, tak je mozne, ze ta hmotna nudza by ti ani nevysla, tak sa pozeraju rozne faktory a aj to aky ma kto majetok, nie len peniaze...
@majuska4401 skus si pozriet totoo hmotnej nudzi http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...
Je to mojich rodicov dom.. odhlasit som ho chcela uz davno...vraj sa neda..musi sa odhlasit on..boli sme tam asi 5 krat a stale nic len ze sa neda..ok dievcata dakujem ja som chcela odpoved tych co maju stym skusenost aby mi poradili a nie rodicovske krstenie.. dakujem pekne
@majuska4401 nemusis sa hnevat, ved mas aj radu od nas. V prvom rade urcit vyzivne na dieta, to budes potrebovat stale, kym dieta vyraastie a bude dospele a sebestacne a ak ma jeho otec uz teraz priatelku, tak to bude asi pre neho problem vzdy platit ti na dieta...
@majuska4401
to je hlupost, mozu to9 spravit aj vlastnici nehnutelnosti
Aký by mal byť postup ak zistíte, že na Vašej adrese je prihlásený na trvalom pobyte niekto iný?
Navštívte obecný či mestský úrad – ohlasovňu pobytu spolu s dokladom o svojom vlastníctve nehnuteľnosti (list vlastníctva), občianskym preukazom a písomným návrhom na zrušenie trvalého pobytu iným osobám.
Ak nebudete úspešní, ani napriek vysvetleniu, zašlite návrh spolu s kópiou listu vlastníctva v doporučenej zásielku s doručenkou poštou na adresu obce či mesta.
Ak obec nerozhodne o vašej žiadosti kladne ani po zaslaní písomnej žiadosti, je potrebné sa obrátiť na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v ktorého územnom obvode je ohlasovňa a malo by dôjsť k bezodkladnému splneniu povinnosti obce (§ 26a Zákona o hlásení pobytu občanov).
@majuska4401
a nedurdi sa, ved to nebolo myslene v zlom.
proste musis okamzite poziadat o urcenie vysky vyzivneho.
potom zruste TP pobyt tvojmu byvalemu, ide to.
az potom ries nejake davky v hmotnej nudzi, teraz by ti aj tak nevysli.
Musíš mať určenú výšku výživného ktoré má platiť na dieťa nakoľko podľa toho bude posudzovaný tvoj príjem a či máš so zákona nárok na dávku v hmotnej núdzi.. a ako tak čítam tak ak má aj trvalý pobyt s tebou tak budete posudzovaní spolu.. teda aj jeho príjem nie len tvoj. Je to komplikované ja som to riešila a tiež mi nevzniká nárok so zákona. Radím ale čím skôr to vybaviť na súde s výživným.. nech máš aspoň niečo stanovené čo bude platiť. 🙂
@majuska4401 bohužiaľ...prvotnú vyživovaciu povinnosť majú rodičia až potom pomôže štát. Teraz ti poradím jedno.....na základe Zákona o rodine majú obaja rodičia prispievať na výživu a potreby dieťaťa min. 1/3 sumy životného minima čo je momentálne cca 28€. Čiže ak je otec dieťaťa zapísaný v rodnom liste MUSÍ prispievať na výživu aj bez rozsudku...súd len neskôr zvyšuje resp. upravuje výživné podľa fin. možností otca (matky). Takže ty s vezmi OP, rodný list dieťaťa a napochoduj na políciu podať TO na "neplnenie si vyživovacej povinnosti BEZ ROZSUDKU"...takto presne sa to volá. Moja sestra s týmto pracuje, veľa maminiek o tejto možnosti nevie. Bude musieť zdokladovať koľko ti od narodenia dieťaťa prispel - ak nemá doklad o tom čo ti dal bude musieť zaplatiť všetko v tej sume od narodenia 28€x36 mesiacov=cca 1.008€) + po mesiac, v ktorom TO podáš po dovŕšení troch rokov dieťatka. Potom keď podáš na súd Návrh na určenie výživného túto sumu mu mesačne odrátajú - ak mu napr. súd určí 100€ bude ti prvé tri roky platiť o 28€/mesiac menej nakoľko to ti už hromadne naraz zaplatil.
Čo sa týka zrušenia trv. pobytu. Je to jednoduché - majiteľ - majitelia domu kde má menovaný nahlásený trv. pobyt vypíšu na úrade žiadosť o zrušenie trv. pobytu, zaplatia poplatok a vybavené - žiadne, že nejde to!!
@majuska4401 ja len k tomu trvalemui pobytu: oviali vas. vlastnik nehnutelnosti moze zrusit trvaly pobyt druhej osobe. baby ti vyssie pisali citaciu, tak hajde na urad a trvaj na tom. to, ze mate spolu trvaly, ti bude sposobovat problemy!
za dalsie - naozaj sud. ak mu urcia aj len minimalne vyzivne, led nebude platit, mozez ziadat nahradne od statu a stat to zaplati za neho a bude ho potom nahanat. taktiez ho mozes dat za neplatenie na sud ...
a ano, stat nema preco davat €, ked ma dieta rodicov a aj pracujuceho otca (ktory na papieroch navyse byva s vami)
niektore mesta a obce davaju jednorazovu pomoc ludom v hmotnej nudzi, ziada sa o nu na mestskom/obecnom, je to jednorazova davka, niekde to schvaluju mestski, ci obecni poslanci. a tiez sa to nedostava zo dna na den ... zial, spamatala si sa neskoro, kym sa zamestnas, budu ta musiet zadotovat rodicia. ponahanaj chlapa. skus sa mu povyhrazat sudom, aby zaplatil aspon cez leto viac ... ale na sud to urcite daj. a ten trvaly pobyt zruste hned v pondelok, nech idu rodicia - majitelia a trvaju na tom! takto by sa ti mohol do bytu nahlasit hockto. to co za tapusu mate na urade?
@alenah31 prosim ta najdu ho aj v pripade ze trvaly ma tu a ja neviem kde sa zdrziava len viem ze niekde v kosiciach?
@majuska4401 budú ho hľadať aj v práci (to kde pracuje zistia cez databázu - bude prihlásený na zdrav. a soc. poistenie) ak nepreberie poštu - predvolanie od polície. Ak máš na neho tel. kontakt aj ten daj polícii a aj adresu jeho rodičov resp. najbližšieho príbuzného.
@alenah31 dakujem krasne...asi jedine co mi moze v tom pomoct je jeho telefonne cislo.. pracovat nikde nebude..teda nie na zmluvu to viem urcite..pretoze co som sa dopocula tak ma teraz tolko dlhov..ze keby sa nahlasil na tpp tak by ho to zruinovalo..takze jedine ak ten tel kontakt.co sa tyka rodicov..otec uz nezije a jeho mama snim nema nic spolocne.. ani niesu vobec v kontakte..hanbi sa za neho
@majuska4401 alebo daj jeho fotku do JOJKY bude v hlavných správach pre zanedbanie vyživovacej povinnosti,neboj príde sám 😀
@majuska4401 to číslo im dosť pomôže nebojte, skôr či neskôr oni ho nájdu.
Dakujem vam krasne za rady babeny... priznavam som hlupa ze som to neriesila ovela skor ale nejak vobec ohladom tejto veci ma nenapadlo...ani neviem preco som si myslela..ze to vybavenie bude o nieco jednoduchsie...dalsia chyba ..tu je vsetko v tomto štate na k.... a matky sa nielenze staraju o svoje deturence este musia aj tolko toho riesit ak aspon nejaku almuznicku chcu dostat...a tie individua co splodia a nestaraju sa si skrabu vajcia a uzivaju si zivot bez starosti (samozrejme cest vyninkam viem ze aj takych je vela)
o dieťa sa majú starať jeho rodičia a nie štát, takže sa môžeš hnevať akurát na sploditela
@majuska4401 kebyze mas urcene vyzivne sudom po 3 mesiacoch neplatenia otcom si mohla podat treste oznamenie za neplatenie vyzivneho, poziadat o nahradne vyzivne a asi by si mala aj tu davku v hmotnej nudzi. Ked to mate iba ustne dohodnute medzi sebou neurobis nic
@majuska4401 a ako pisu ostatne mamicky akby si vlastnila byt alebo nehnutelnost davka v hmotnej nudzi nemusia priznat. Este byva prispevok na byvanie ak mas najomnu zmluvu ale tusim je to viazane na poberanie davky v hmotnej nudzi. Chapem, ze nemozes zit z tych 23,52 eur. Ja som bola o tej mini sume dlho kym mi priznali hmotnu nudzu ale ja mam sudom urcene vyzivne co som dostavala nahradne od uradu kedze otec neplati
@lenicka6697 ahoj,v stredu mame sud s byvalim ohladom vyzivneho.riešim to aby som toto mala papierovo len ma zaujima jedna vec,na nete to najst nemozem kolko je najlepšie si dat výživné na papier aby mi vysli davky v hmotnej núdzi? Nevies mi poradit?
@lenia7891 túto otázku snáď nemyslíš vážne!!!
ad 1. výživné /v tvojom prípade chvalabohu/ určuje súd a ten sa nebude riadiť tým, aby tebe vyšla dávka, ale skutočnými potrebami dieťaťa, životnou úrovňou oboch rodičov a možnosťami otca
Ad 2. dávku v hmotnej núdzi budeš musieť skôr či neskôr odrábať
ad 3. želám takýmto vypočítavým mrchám, aby sa im tá ich vypočítavosť vrátila - tj daj si na papier najmenšie výživné, 30 % sumy život.minima a zasmiala by som sa, ak by si teda tatko povedal, že ti viac nedá, len to čo je na papieri.
toto je úbohé a škodíš len sama sebe, resp. svojmu dieťaťu.
@fidorka7 Ad1 v mojom pripade som si výživné urcila ja ktoré sme mali davno dohodnute a podla prijmu tatka ak by to mal vypočítať sud tak dostane raz tolko
A Ad2! Toto je stranka kde si zeny chodia pre rady a tu vypocitavu mrchu si vyprosim,kedze vies velke hovno o mojom zivote a nabuduce,ak nevies poradit tak chod robit nieco uzitocnejsie ako hrat zo seba múdru a dôležitú.na teba uz reagovat nebudem a dufam,ze sme si rozumeli.
Želám krásny zvysok dna!
no vies, podla tvojich slov - toto si si mohla riesit uz davno. a ano, pani mala pravdu, najskor musis mat urcene vyzivne