Ahojte, pomozte sa mi prosim vysomarit.
Do konca roku 2015 som pracovala u zamestnavatela X. V januari 2016 som otehotnela. V juni sa mi este podarilo zamestnat u zamestnavatela Y. Materske mi vypocitali od zamestnavatela X. Tohto roku k 31.3. moj zamestnavatel Y zanikol pocas mojej RD. Na zaciatku oktobra mi konci RD, pricom na konci oktobra uz budem nastupovat na novu MD/RD. 20 dni budem nezamestnana. Ochranna lehota je 8 mesiacov, ale do TP mam viac ako 8 mesiacov. Ale ku dnu zaniku firmy som uz tehotna bola. Pani v socialnej mi viac nepovedala, len ze si mam podat ziadost o materske a oni uz poslu vyjadrenie. Tak teraz neviem, ako na tom som... Vie niekto poradit?
@jersey87
@lubik87 obdobný príspevok tu bol pred dvoma dňami. Tu je článok k tomu https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod... neplatí tam ochranná lehota
@lubik87 nieee, to by nebola splnena podmienka 270 dni np. Ja som bola povodne v tom, ze narok nemam. Potom som sla do socialnej riesit uplne inu vec a oni, ze ved vy budete mat narok este aj na matersku. Prekvapilo ma to. Potom mi zas niekto povedal, ze nie, niekto ze ano. A v socialnej mi to povedia na 100% az o par mesiacov. Ale myslim, ze ten clanok bol dost zrozumitelny.
Ahojte, aj ja by som bola rada keby ste mi poradili ohladom materskej? Ide o to,že som bola dlhodobo na PN a pani v socialnej mi nevedela povedať, či budem mať nárok. Priebeh mojho zamestnania a PN.
Zamestnana od 12.08 2017 do 24.7.2019. Z toho PN od 25.09.2018 do 30.06.2019. Od 25.09.2019 som na úrade práce. Bolo mi povedané, že si mozem platit dobrovolne poistenie aspon tri mesiace. Rozmyslala som aj nad tým sa niekde zamestnat, ale mám rizikové tehotenstvo tak neviem ci stým bude doktor súhlasit. Termín porodu je 17.04. 2020. Ďakujem za odpovede.
Od 25.07.2019 na úrade prace. Ďakujem
@evittam
@jersey87
Začiatok RD znamená prerušenie NP (=posudzované ako zánik poistenia). Ochranná lehota teda nezačne plynúť momentom ukončenia PP počas RD, pretože NP nebolo obnovené. OL je viazaná práve na zánik NP. Ak však PP trvá, tak v čase nástupu na MD z RD sa NP obnovuje, teda je nárok na materské.
@jersey87 pp ttval ked si bola znova tehotná ?