Mám 18 rokov, som tehotná a nárok na rodičovskú

siss5496
3. jan 2015

Ahoj.Mám 18 rokov momentálne som v 9 tyždni tehotenstva . Som nezamestnaná a nie som ani evidovaná na uráde. Dva roky som žila v zahraniči. Odišla som ešte ako neplnoletá.Teraz ked som sa vrátila som zistila že som tehotna. S priatelom asi zostaneme na slovensku. Ale kedže niesom evidovana na uráde bojim sa toho či mi vobec DAJU NIEAKE PRISPEVKY NA DIETA A AKO TO BUDE S MATERSKOU..(dostanem ju vobec)? Tento alebo buduci tyžden sa chystam na urad zaevidovat sa..

ivanka12311
3. jan 2015

Ahoj nepíšeš odkedy si zo školy von, čím skôr sa treba ísť hlásiť na UPSVaR, mesačne odvody odkedy si zo školy von si budeš musieť v ZP doplatiť.Nebudeš mať nárok na materské tzv.mala by si keby si si po dobu 270dní bola samoplaticom na poistenie,alebo keby si mala odrobene aspoň vkuse 2roky..inak nárok na rodičovský príspevok určite mať budeš mesačne to robí asi 203e.. A samozrejme príspevok pri narodení dietatka ten určite 😎

siss5496
autor
3. jan 2015

Dakujem za odpoveď.Mám to trochu komplikované.Zo školy som odišla ked som mala 17.,Mesačne odvody odkedy som zo školy von ? ... no zo školy som von ešte pred 18 nastkou ale do 18 tky mi to aj napriek tomu platil štat..to si aspom myslim -neviem isto..... Chcem sa spytat ako je to s kočikovym ,dostanem ho ? .To by malo byt tych 1700e..alebo tak nieak mi to spominala jedna známa.No tak ja pojdem hned zajtra na urad to vybavit !

maznacik007
3. jan 2015

@siss5496 porodne je 830 cca nie ta suma co pises... stat neplati odvody do 18 nastky .. ale do doby ako si tu chodila do skoly... ostatne si musis doplatit cca 50 Eur mesacne

jabuducanevesta
3. jan 2015

1700 eur??? Odkial?

siss5496
autor
3. jan 2015

no tak ona tých 1700 eur myslela tak že to bolo aj kočikove aj nieaky iny prispevok-teda aspom myslim,Niesom si ista.No a ako to zistim či mám v poistovni dlh a kolko tam mam zaplatit ? ...

maznacik007
3. jan 2015

@siss5496 tolko sa isto nedava ... to neocakavaj ... ani omylom, a zajdi do svojej zdravotnej poistovne resp. sa to da aj najst na nete, ci si vedena v zozname dlznikov ... 😉

siss5496
autor
3. jan 2015

@maznacik007 dakujem už na tom pracujem 🙂 hej no teraz som si pisala s kamoškou a ta mi to upresnila že je to dokopy aj s rodičovskym prispevkom okolo 1000 e 🙂

evittam
3. jan 2015

@siss5496 Pôrodné je tých 830 Eur a nejaké drobné, plus rodičovský príspevok a rodinné prídavky. Na materskú by si mala nárok iba v tom prípade ak by boli za teba platené odvody do SP za posledné dva roky minimálne 270dní a to buď zamestnávateľom alebo ako DNP. A pôrodné,rodičovský,materská,....nemajú nič spoločné so zdravotnou poisťovňou. 😉

petruska77
3. jan 2015

@siss5496 ci si dlznikom v poistovni si vies najst aj na stranke www.dlznik.sk
Zadaj si tam do vyhladavanie svoje meno priezvisko a vygeneruje ti to tam pripadnu dlzobu ci uz v Soc.poistovni alebo v zdravotnej.

siss5496
autor
3. jan 2015

Dakujem za odpoved ... som z toho trochu popletena ale nevadi 🙂pretože dalšia známa mi napisala že dostala : materska 225 eur porodne 829 eur a 89 centov plus prispevok socialny je 23 euro a ptm ako prvo rodicka mas asi 1000 eur to ty vichadza cez 2000 eur nieco...... :O :O teraz už fakt tomu nerozumiem

siss5496
autor
3. jan 2015

V zozname dlžnikov som sa nenašla ....,

ivanka12311
3. jan 2015

Zajtra je nedeľa zajtra ťažko🙂

siss5496
autor
3. jan 2015

@ivanka12311 Aha :D :D ja som tak popletena že už ani neviem aky je den :D

ivanka12311
3. jan 2015

Čím prvej na úrad,lebo tam ti započítaju všetky mesiace odkedy si zo školy von,zaeviduju ta po pár dňoch a papier donesies do ZP...a ZP ti vyrata mesačne náklady za mesiac to robí 55- 56e..strašne palky sú za to..keď už budeš evidovaná dostaneš kartičku a každý mesiac sa budeš chodiť podpisovať..ale premýšľam teraz nad tým si tehotná a tehotná si ma ako hľadať robotu?..zisti si to a zajdi osobne do ZP, lebo to sú strašne svine..vedia poslať len obálku s takou pokutou o nezaplatení že človeka ide vykotit..svine sú to!

evittam
3. jan 2015

@siss5496 Je jedno ci si prvo alebo tretorodicka. Este raz: cca 830 pôrodne,203 rodicovsky a 23 rodinne pridavky.

martinkatinka
3. jan 2015

@siss5496 budeš mať nárok na rodičovský príspevok, na prídavky na dieťa, mesačne to je 203 + 23 eur a jednorázovo dostaneš to kočíkové, to robí okolo 830 eur, o ostatné sa má postarať otec dieťaťa 🙂

lasina
3. jan 2015

Keďže si nepracovala,tak nárok na materskú nemáš.( predpokladám ze si si ani nič navyše neplatila) ty máš nárok na rodičovský príspevok,ktorý je cca 200 plus rodinné prídavky čo je cca 20 eur.pri narodení dieťaťa máš nárok na tých spomínaných cca 800 eur porodne,ale to len v pripade ze sa dieťa dožije 28 dni.tých 200 eur budeš dostávať po dobu 3 rokov.čo najskôr chod do poisťovne a na úrad,lebo sa nedoplatis.

lasina
3. jan 2015

@ivanka12311 sa mi niečo marí ze aj tehotne sa musia hlásiť na úrade a nosiť papieriky s peciatkami

katka116
3. jan 2015

to kocikove minies na vybavu, bude ti 220 eur na vyzitie stacit? priatel vas bude financne podporovat? drzim palce, lebo si dost mlada a predpokladam, ze nemate vyriesene ani byvanie

siss5496
autor
3. jan 2015

@ivanka12311 - ale ja si nemyslim že som v zdravotnej poistovni niečo dlžna.Nenašla som sa v zozname dlžnikov..Ale ešte tam v pondelok zavolam a overim to.V pondelok sa pojdem zaevidovat aj na urád a tam sa spytam na všetko čo budem potrebovat.Ešte raz Vám dakujem za všetky rady..A zatial Vam dakujem

lasina
3. jan 2015

@siss5496 ja si myslím,ze pokiaľ si sa po skole nebola do 7 dni zaevidovať na úrade práce,alebo si nikde nepracovala na normálnu zmluvu( nie brigády ,dohody..) tak na 90% si dlznikom.na poisťovni tí presne povedia koľko dni to činí.Utekaj tam čo najskôr,viem ze pokiaľ su to vyššie sumy,tak majú aj splátkový kalendár.No prajem tí ,aby si nemala dlžobu,lebo viem,ze budeš peniažky potrebovať. 😉

maznacik007
3. jan 2015

@siss5496 v zahranici si normalne pracovala a zo zdravotky na SVK si sa odhlasila a odovzdala si karticku poistenca? Ak nie tak potom treba ratat s dlzobou. Treba potrvdenie zo skoly do kedy si tam chodila a oni ti to vycislia.

lasina
3. jan 2015

Si nezabudni na poistovnu zobrať papiere o ukončení školy,a ak si pracovala v zahraničí tak aj papiere odtiaľ.Napadá má taká otázka,či si bola počas tých dvoch rokov u lekára,čím si sa preukázala.U zubára si bola? Tam su povinné prehliadky,inak si platis celý vykon ty.Poisťovňa tí nič neuhradi.

siss5496
autor
3. jan 2015

@lasina no ja som školu neukončila,zo školy ma vyhodili ešte ked som mala 16-17 nepamatam si to presne.Hned po tom som odišla do Prahy a tam som iba brigadovala.Nič vážne,boli to len take jednorazove brigády.No ale v ktorej poistovni som teraz akože dlžna ? v tej zdravotnej alebo v tej socialnej poistovni ? A nemože to byt nahodou tak že som ešte priradena k mojej mame..? Tym padom mi hradi poistenie aj zdravotne aj socialne niekto iny a nie ja ! Mojmu bratovi hradili poistenie do 20 rokov a nemusel sa starat o nič ! Ked som bola v česku navštivovala som iba sukromnych doktorov a takisto aj zubara...Tu na slovensku už mám prehliadku u zubara na tento rok ....

katka1981
3. jan 2015

@siss5496, deti patria do vseobecnej zdravotnej poistovne, takze spytaj sa tam, v tvojom bydlisku a potom do socialky, taktiez zbehni na urad prace. Tetusky ti poradia, snad natrafis na schopne.

katka116
3. jan 2015

No co pises je ako ked pise dieta, dieta caka dieta... vyhodili ta zo skoly a kto ti teda platil povinnu zdravotku? Ked nemas ani ukoncenu strednu skolu urcite budes mat v zdravotnej poistovni nedoplatok, bola si dobrovolne nezamestnana a mala si si to platit sama

siss5496
autor
3. jan 2015

@katka116 dieta bude mat dieta!!!! to usudzuješ iba kvoli tomu že som napisala že som sa nechala vyhodit zo školy :D nebud smiešna !!!!!! a vieš čo ked už aj budem mat v zdravotnej nieaky dlh tak ja nemam problem si ho zaplatit... prosim ta pokial mi nemaš ako poradit nepiš mi sem komentáre tohoto typu ..Na to vonkoncom niesom zvedavá !!!!! dakujem za pochopenie

katka116
3. jan 2015

Ano 18 rocne dieta caka dieta, ved ty ani nevies rozdiel medzi socialnou a zdravotnou poistovnou. tym ze ta vyhodili zo skoly si sa spamatala az ked si tehotna kto ti v tomto state platil zdravotne poistenie?

siss5496
autor
3. jan 2015

pozri už do spavy som ti napisala že ked niečo neviem alebo len tušim ako to ma byt tak sa rada poradim zo staršimi a skusenejšimi ženami ,myslim si že na tom nieje nič zle... a okrem toho niesom jedina ktorá nema dokončenu školu..to že som si ju nedokončila vtedy ked som mala neznamena že si ju nedokončim inokedy..a okrem toho ja som sa spytala že či budem dlžna v socialnej alebo v zdravotnej poistovni ,nepytala som sa na to aky je medzi nimi rozdiel 🙂 takže asi sme sa zle pochopili a bola by som rada keby sme to už nerozvadzali dalej !!!!!

aknaj
3. jan 2015

@siss5496
myslím, že "priradená k mame" by si bola jedine vtedy, ak by si chodila do školy a vtedy by za teba odvody platil štát, ale ty si z nej odišla, takže si bola dobrovoľne nezamestnaná a odvody teda neplatil nikto