Ahojte, asi je smiesne, ze takuto otazku davam pomaly jedenast mesiacov po narodeni nasej dcerky ako druheho dietata, ale pokial sa ma minule lekarka na to neopytala, tak mi to ani nenapadlo... V roku 2010 som koncila vysoku, zamestnala som sa hned po skole, ale kratko na to som zistila, ze som tehotna, kedze sme o jedno babo predtym prisli a o druhe sme sa pokusali dlho a prislo vdaka liekom, tak ma lekar hned vypisal na marodku, lebo som sa zacala aj otvarat a do toho vbehla este tehucukrovka... Maly sa narodil vo februari 2011, vdaka comu mi zmenou zakona v januari 2011 nevznikol narok na matersku, kedze som nemala odpracovany potrebny pocet dni, cize som od zaciatku materstva dostavala len rodicovsky prispevok a kedze mi nevznikla materska, tak ma aj zamestnavatel prepustil... Kvoli predoslym komplikaciam sme sa s druhym babom poponahlali, mala sa nam narodila predcasne v juni minuleho roku a pri vsetkych problemoch mi ani nenapadlo, ze sa zase menili zakony a ze by som mozno mohla mat narok na matersku??? Co Vy na to, vyzna sa v tom niekto? Ked sme sa predtym informovali na urade, tak nam len povedali, ze ked maly dovrsi vek troch rokov, tak treba priniest znova ziadost na pokracovanie rodicovskoho prispevku, ale o materskej nebola ziadna zmienka....
myslím, že by si nárok nemala
@smesmesmejko kedze si nepracovala, neplatila si si nemocenske, narok na matersku nemas
@smesmesmejko je pravda, ze sa zakony neustale menia, ale hlavnou podmienkou pre ziskanie materskej je byt nemocensky poistena aspon 270 dni v poslednych dvoch rokoch. Nemocenske poistenie je platene, ak ste zamestnana alebo ak si ho dobrovolne platite..... Ani jednu z moznosti ste neuviedli, takze urcite narok nemate, ani ste nemali...
@smesmesmejko ako píšu baby vyššie,ak si nebola zamestnaná, tj. nemala nem.poistenie, tak nárok na materské si určite nemala.
Ale čo ma zarazilo v tvojej otázke, že po zmene zákona v r.2011 si nemala nárok. Tam sa ale nič zásadné čo sa týka podmienok na nárok na materskú nezmenilo, 270dní poistenia tam bol aj predtým aj potom. Ak si skončila po vysokej, tak cca od 6/2010 si bola zamestnaná aj v čase pôrodu a porodila si v 2/2011, tak asi to bolo tak tak, že si nestila 270dní do dna pred pôrodom. Možno si to len zle pochopila alebo už si to presne nepamätáš.
Nie, nemáš naň nárok
pokial viem nie, kedze si nebola v pracovnom pomere..