Čavte chcem sa spýtať,mala by som nárok na materskú ak som 20.08.2020 nastúpila do práce a 30.03.2021 išla na PN kvôli rizikovému tehotenstvu až do pôrodu som bola PN mala sa narodila 20 .10.2021. Ďakujem za odpovede.
@veronikaszabova áno
?? Čo prosím ťa chceš? Ešte raz a poporiadku...
Čiže ty si rodila v 10/2021, ale nežiadala si o materské?
Ved ked si ziadala o RP, musela si dolozit papier zo SP, ze nemas narok na MP. Tak si teda narok nemala
PP v case PN trval? Pripadne pred tym PP si mala aj iny?
@kkovacovak tiez som z toho jelen
@kkovacovak ale veď papiere na materské di hádam zaniesla na sociálnu poisťovňu pred nástupom na md či? Muselo ti prísť rozhodnutie, až k ti ju nepriznali tak odo dňa pôrodu máš nárok na rodičovský príspevok a k tomu potrebuješ aj to rozhodnutie zo sociálnej poisťovne. Co si poberala doteraz,?
@melanta áno presne tak ja poberám predĺžený na syna ešte do marca 2023. Nechcela som to rušiť a potom vybavovať materské pretože som si nebola istá či mám nárok.
Ale každopádne dr ti nevypisal žiadosť o materské?
🤦omg..
V tom prípade áno, mala si 270 dní poistenia (počíta sa do toho aj PN), ak teda ti pracovný pomer trval aj počas PN. Čiže požiadaj si o vyplatenie, premlčacia doba je 3 roky.
@melanta len to, ci trval PP, nevieme...
@veronikaszabova tak info dostala, už si to vie vypočítať. Hoci nejde mi do hlavy, že niekto nerieši možnosť mať vyššiu materskú namiesto rodičáku vtedy, keď je to aktuálne. Ale tu už ma neprekvapí asi nič.
@melanta ved to... Divne
@melanta Ďakujem,bohužiaľ PN som dala už v ochrannej lehote.
Napíš odkedy dokedy trval pracovný pomer. Respektíve ak trval aspoň 270 dní, tak nárok máš. Vychádza mi to, že to bude o dosť menej.
A pred tym PP bolo co? Nejaka ina praca?
Inak počítala si s tým, že keby ti teraz md schválili tak si sa pripravila o peniaze?
Ty si si nebola istá či máš nárok na materské tak si si to nevybavovala? Či to len ja moc nad tým premýšľam 😃
@kkovacovak moc nad tým premýšľate 😄
Ale ja to chápem niekto nepotrebuje hneď peniaze, ja som si vybavovala pri druhom dieťa materskú hneď lebo som tie peniaze potrebovala 😀
tam bude problém skôr ten že si poberala predĺžený RP...nemôžeš poberať 2 dávky za rovnaké obdobie....teda RP a MD súbežne.....SP si bude cez UP preverovať či si v danom období nepoberala RP a ty si ho vtedy poberala....
Ak si pred touto prácou nemala nejakú inú, tak by si pravdepodobne nenazbierala 270 dní nemocenského poistenia. Ak áno a v čase ukončenia tohto PP si už bola tehotná, nárok by i mala a môžeš si uplatniť 3 roky spätne. Ale keďže nie je možné poberať súbežne RP a materské, predpokladám, že RP by si musela vrátiť
Volaj na infolinku do SP, tam ti presne povedia.
nie nemala si narok na matersku malo dni np si mala nemusis riesit
Nechapem... To sa pytas spätne?