Ahojte baby mám otázku, pracovný pomer mi skončil 31.10. 2021, od 1 novembra som na úrade a poberám podporu, o mesiac na to som ostala tehotná, termín pôrodu mi vychádza na august, na tehotenské dávky nárok nemám a zatiaľ ani na materskú lebo nemám aktívne nemocenské, ak by som sa zamestnala teraz čo i len na jeden deň niekde a išla potom na PN, budem mať nárok na materskú? Mala by sa mi počítať z predošlého zamestnania? kde 270 dní odrobenych pred pôrodom spĺňam 🤔 robila som tam 2 roky. A keby, tak mám nárok ešte aj na tie tehotenské dávky? Momentálne som v 18tt, ďakujem za každú radu 🙂
@diunka
Tehotenske zrejme uz nie.
Aby si ziskala narok na materske, treba sa zamestnat aspon na 1 den a ziskas ochrannu 8 mesacnu dobu - podmienka na uplatnenie naroku materskej. Ratat vyska materskej sa ti bude myslim z toho zamestnania, kde si odrobila najmenej plnych 90 dni.
Ak by si sa zamestnala a nahodou nedajboze ostala rizikova, lekar moze zvazit a poslat ta na PN do casu kym pojdes na matersku.
@diunka na tehotenské už nemáš nárok a ani mať nebudeš - nárok musíš spĺňať k 13tt - to, že napr. podmienky splníš k 14tt - už nikoho nezaujíma. Nie materské by sa ti nepočítalo z pôvodného PP ukončeného k 31.10.2021 - ale z predpokladaného príjmu.