su tu niektore maminy s nazorom ze materska dovolenka spolu s rodicovskou by mohla trvat aj kratsie ako 3 roky?
@kubuliatko Ešte priamo mamina nie som, ale vidím na kamarátkach a aj tu na MK, že kto chce, tak proste pôjde do práce aj skôr, bez ohľadu na vek dieťaťa. Dieťa si zvykne a pokiaľ to nie je extra nerváčik a plačko, tak prečo nie, ved je tu príspevok na jasle. Na druhej strane sú tu maminy, niektoré z vlastnej vôle, niektoré kvôli zdraviu dieťaťa, ostávajú na predĺženej rodičovskej. Pri chorobe dieťaťa je to platené do 6 rokov veku dieťaťa, čo ja viem.
Čiže je to len a len o postoji samotnej matky a jej partnera. Tak ako máš matky, ktoré sa už pri ročnom dieťati obzerajú po zárobku, lebo musia, alebo chcú pracovať a na druhej strane také, ktoré cielene predlžujú čas odchodu, lebo sa im nechce pracovať. A zdôvodňujú to tým, že dieťa ich nutne potrebuje. Týmto nemyslím všetky maminy, len poznám pár takýchto, čo už majú tretie dieťa, plynule z rodičáku do rodičáku a po mužovi ziapú, že nenosí viac peňazí. Toto znížením dlžky rodičovskej neovplyvníš, ved pôjde plynule na úrad práce. Kto chce, ten si spôsob nájde. Či už aby mu bolo lepšie, alebo ako zotrvať v nič nerobení.
@kubuliatko ??? hmmm... no to je podobna otazka, ako napriklad, ze ci by malo trvat priemerne manzelstvo kratsie, ako 30 rokov...
NO VED MOZE, ak chces 😀 ale samozrejme, cim dlhsie trva, tym lepsie (ak teda je ok = v porovnani s MD a RD su to vyhody plynuce z nich..)
Ani materska ani rodicovska NIE je povinna, pokojne mozes napisat socialke, ze sa vzdavas tejto moznosti (alebo davat prijate peniaze na charitu..) 😀
Staci, ak pocas materskej budes nadalej pracovat a tym padom ti narok na nu zanika... Jednoduche riesenie, ako sa pripravit o peniaze od statu 😅 Pripadne si pred nastupom na MD neplatit nemocensku a automaticky na nu nemas narok 😕
S rodicakom je to tazsie, ten nam stat "nuti" 😀 ale urcite by sa dalo nejako zbavit aj tych 200eur 😀
Nemyslim, ze je v tejto republike zena, ktora by si myslela, ze by mali MD a RD trvat kratsie - nie je na to absolutne racionalny dovod, to chciet... Ak to robis ako prieskum pre Ministerstvp prace, soc. veci a rodiny, tak mas hotovo 😀
@exupery Čo si pamätám, tak naše maminy museli po materskej nabehnúť do práce, aby mohli poberať rodičák. Vtedy ich aj zamestnávatelia museli brať a teraz? HMM ...
Ak zamestnávateľ berie niekoho na záskok počas rodičovskej pôvodneho zamestnanca, tak sa zmluva uzatvára na jeden rok, potom sa môže predlžiť o ďalší. Myslím, že je tu priestor na diskusiu zamestnanca a zamestnávateľa, všetko závisí na ľuďoch.
@lili_mia nase maminy mali pracu garantovanu statom.... a veru niekedy si myslim ze to vobec nebolo zle ... inak podobny pristup ma aj kapitalisticke Rakusko u absolventov... 😎
@maznacik007 Viem, ale nechcelo sa mi tak písať 🙂 Ako sú riešení absolventi v AU? Garancia práce, či majú nejakú dobu na hľadanie a potom niečo ako "trest"? 😅
@exupery ano suhlasim s tebou. mne aj mojmu synovi by tiez stacili 2 roky. ale je to tak ako pises v nasom okoli nie su jasle a najblizsie su az 30 km a su dost drahe
a prečo?
niekomu to vyhovuje, inému nie
ja to vidím ako jedno z pozitív systému tohto štátu, že je tu taký luxus a to možnosť byť s dieťaťom do 3 rokov doma
veď kto chce, využije a rád, lebo ho to napĺňa alebo nemá inú možnosť a kto nechce, ide do práce, lebo má tiež svoje dôvody
ubližuje sa tým niekomu?
fakt nechápem takýmto dilemám
akurát sa to tu zvrtne na nadávanie maminám, ktoré sú doma (okrádajú štát) a nadávanie maminám, ktoré šli do práce prv (okrádajú deti o ich prítomnosť) 😅 😝
@macamac Ja som sa presne o tejto dileme bavila s maminou, ktorá vedie detské centrum. Otvárali program na pomoc matkám na materskej, Ja ako veľká voda nabehla a spustila, že aké je super takto pomáhať matkám, aby sa nescvokli pri dieťati a mali plynulejší prechod do zamestnania. Schytala som pohľad vraha 😀 že keby sa dalo, tak by rodičovskú "dovolenku" upravili zákonom až do doby nástupu do školy. Povedala som aha a čo v prípade, ked doma chýbajú peniaze. Tak teda má mamička využiť čas prípravy prvého dieťaťa do školy na to, aby si zaobstarala druhé dieťa, ved predsa bude dostávať rodičák. Ved je to prirodzené, mnohým matkám sa stáva, že plynule takto otehotnejú, tak im chcú pomáhať ako sa o seba postarať.
Až mi zabehlo. Takéto OZ si potom píše žiadosť o grant na svoje fungovanie, aby matkám zabezpečili kurzy na vedenie domácnosti a podobne. Neviem zaujať postoj, no mne osobne to prišlo .. ani neviem ako to nazvať. Na jednej strane chceme osvetu pre sociálne rodiny, aby vedeli ako sa obracať a na druhej ich podporovať v prechode do ďalšej materskej. Nepoviem, ak sa rodina sama rozhodne, že matka ostáva v domácnosti a manžel ich vie primerane zabezpečiť, ale nie, že si vezmú úver na stavbu domu a potom bývajú v rozostavanom dome s tým, že im to stačí a vôbec im nevadí, že sa kúpu raz do týždňa v doslova v kýbli s vodou. S odôvodnením, že oni materiálne veci nepotrebujú. Ale to je iná diskusia 😀 😀 😀
@kubuliatko
Ja som toho nazoru, aby kazdy sa rozhodoval podla seba, podla svojho zvazenia, svojej osobnosti, svojich predstav 🙂 Ja osobne 3 rocny rodicak v tomto state nepovazujem za dobre riesenie (ani pre dieta, ani matku/otca na nom, ani pre fungovanie ekonomiky), ale nech kazdy ide tou cestou, ktoru on sam povazuje za dobru. Preto som za moznost volby a pravdaze pre tych rodicov, co chcu skor nastupit do prace, iste jaslicky 🙂
@kubuliatko z osobnej skusenosti mozem povedat, ze stacia 2 roky ... nastupila som do prace, ked mal syn rok aj 11 mesiacov ... skor si to neviem predstavit, i ked ani v tych dvoch rokoch to nebolo idealne ... pre dieta je podla mna najvhodnejsi vek vstupu do kolektivu 3-4 roky
trochu divna tema ale budis....mohla by byt materska a rodicovska kratsia keby maju zeny moznost dat dieta do jasiel (museli by byt alebo k dispozicii a nielen sukromne za nehoraznu sumu) , a moznost pracovat na skrateny uvazok, .....
...ale dopriala by osm ju tym "superdokonalym" matkam kt. odsudzuju tie kt. ide po materskej do prace....a nie su z roznych dovodov doma do tretieho veku dietata a stazuju sa ako sa stat o nich nestara...a mozete ma aj ukamenovat....
moj nazor je taky, ze supermatky, ktore odsudzuju zeny, ktore idu skor do prace ako po dovrseny troch rokov veku dietatka, tak vacsinou su to zeny, ktore samy nie su spokojne so svojimi zivotami, nie su psychicky vyrovnane a neraz by chceli zit uplne iny zivot ako ziju.
Obycajne clovek ktory odsudzuje, sam v sebe si nesie rozne zivotne problemy, traumy... a castokrat aj zavist... tot moj nazor 🙂
@exupery Pozerám, že si z menšieho mesta, čiže chápem, že so škôlkou vie byť problém. Pracovala vo fabrike pri páse? Zo zákona môžeš odmietnúť prácu v noci, a ak si požiadaš, zamestnávateľ ti má upraviť pracovný čas, kedže si rodič. Lenže ked to spravíš, budeš mať toľko prekážok v práci a akože sťažností na svoju prácu .. chápem, že si v neriešiteľnej situácii.
U teba ma napadá, spraviť si živnosť a u seba doma robiť stráženie detí, samozrejme pokiaľ sa to bude dať robiť. Alebo si dať inzeráty na upratovanie a po troch rokoch možno budeš otvárať vlastnú upratovaciu firmu 🙂 ešte je tu pečenie, cukrárčenie, šitie. Len tak ma napadlo 🙂 chápem, prioritou je očakávané dieťaťko.
Či ak ťa baví fotenie a máš dobrý aparát, tak fotenie novorodencov 🙂 aspoň ja mám takýto plán, ked budem po pôrode a bude mi dobre 😎
@mima4 no vidíš a ty robíš to isté 😉
matky dlhodobo na materskej a rodičovskej nazveš supermatky a hneď im urobíš aj psychologický profil a označíš ich za nespokojné so svojim životom, psychicky nevyrovnané a že nežijú život, aký by chceli
a presne sa to tu zvrháva na to, čo som písala vyššie
na posudzovanie iných
by si neverila, že sú ženy, ktoré chcú veľkú rodinu a napĺňa ich to 🙂
a sú ľudia, čo prijmú aj cudzie deti za svoje - a napodiv - napĺňa ich to
ach ženy, ženy
ako môžete hovoriť o druhých, čo si myslia a cítia?
čo ste v ich koži?
@lili_mia nie mesto,ale dedina,este horsie...uz som na materskej,takze v pohode,inak ano pracuje obaja s mm na 12hodinovy rezim,nepretrzity,pri malom dietati a skolke od 7 do 15.30 je plny nonsens,starych rodicov mame 12km odtialto,nemaju auto,ani vodicak-takze funguju len na autobusoch.zamestnavatel sa mi vyhrazal vypovedou ,ak nastupim skor,co pre mna bolo nevyhodou,kedze mam PP na neurcito,a kde ti ho teraz daju?Zacinat v novej praci sa mi neoplatilo,kedze sme chceli cca za rok dalsie babo,a nikto ti nezaruci,ze ak zoberies novu pracu udrzis sa v ne...tym stratim narok na matersku pri dalsom babatku...ono nie je problem najst zamestnanie,ale v dnesnej dobe ti nikto nevyjde v ustrety co sa tyka nocnej zmeny-nemozes?O.k.mozes ist...Menozes vo sviatok?Dovidenia....Chcela som ist do prace nie len koli financiam,ale hlavne aby som zmenila ten stereotip-takze strazenie deti nie urcite 🙂 🙂 🙂
....myslim ze kazda matka bez ohladu ako dlho je doma s dietatom chce pre svoje dieta to najlepsie.....su matky ktore naplna byt matkou a byt s dietatom 24hod. denne, su matky, kt. miluju svoje dieta , ale z roznych dovodov nemozu ostat doma s dietatom dlhu dobu, a su matky kt. maju svoje dieta rady, ale ich zmysel zivota nie je byt nonstop doma....ale kazda matka chce pre svoje dieta to najlepsie, a kazdy clovek je iny a preto to "najlepsie" vidi v niecom inom....
...ale z vlastnej skusenosti som sa stretla s odsudzovanim mojej osoby ako matky, nakolko zial moje dieta bude musiet ist na dva dni do jasiel nakolko moja materska trva "AZ" 14 tyzdnov....a aj s tym co som mala nadrobene a dovolenkou sa to nazbieralo len na necelho polroka dietata....
@macamac
asi som sa nespravne vyjadrila. Ja fandim a povzbudzujem k tomu zeny, co si zvolili dobrovolne a radi zostat 3 aj viac rokov doma, dokonca aj zienky domace 🙂 Pokial je to ich volba, je to super!! 🙂
Supermatky som myslela tie zeny, co takto su doma, ale kydaju a prskaju na mamky, co sli do prace skor a vytvaraju psycholgoicky profil nielen pre ne..ale aj pre ich deticky. Toto su pre mna frustrovane zeny nespokojne so svojim zivotom.
ja som mamicka co isla pracovat od 7 mesiacov, vsetci sme spokojni🙂i ked vacsina mamiciek co su doma sa mi snazi vnutit nazor, ze dieta ma istotne psychicku ujmu a vsetci trpime...ja sa uz nad tym len smejem🙂ale co sa tyka mojho nazoru optimnalna doba by boli 2 roky samozrejme za predpokladu, ze by v tomto state zacala fungovat siet jasli, skolol, atd....
@kubuliatko nazor je jedno,moznosti druhe...niektori zamestnavatelia nechcu naspat mamicku skor ako po dovrseni 3ho roku dietata-jedna vec,nezozenies skolku-dieta nema tri roky,jasle si nemozes dovolit-kedze uz nepadaju pod stat,praca na jednu smenu-nonsens v dnesnej dobe,stari rodicia este stale chodia do prace-pretoze do dochodku daleko....Ano,podla mna by stacilo do cca druheho roku,samozrejme individualne,ale to by sa v tomto state muselo zacat inak uvazovat...