Má sa tehotná po skončení rodičovskej dovolenky zaevidovať na úrade práce alebo predĺžiť rodičovskú?

31. máj 2022

Baby, potrebujem poradiť som ešte stále na rodičovskej do júla. Ale som tehotna a neviem co ďalej, termín mam v decembri. Nemám samozrejme na nič nárok, aj keď som som mala materskú a aj vyšší rodicak, lebo pracovný pomer mi skončil počas materskej, zamestnávatel somnou vybabral. Takže žiadne ako podpora nehrozí, neviem teda ze ci sa mam dat na úrad práce alebo predlzit rodicak do 6 rokov. Chcela by som aby syn chodil na cely deň do škôlky, nakoľko je veľmi spoločenský a pri druhom bábätku bude poberať všetko manžel. Tak neviem ze ci keď sa zaevidujem na urad prace tak mam budem môcť byt 3 roky a nebudú mať posielať na sedenia a na pohovory, keďže budem musieť byť doma s bábätkom. Viem ze najjednoduchšie by to bolo predĺžiť si rodicak na syna, ale odradzama to ze by nemohol byť celý deň v škôlke. Riesila ste už niektorá takúto situáciu? Za každú radu ďakujem ❤

lucik1707
31. máj 2022

Ja som tak bola. Syn dovŕšil 3 roky v septembri a chodil už do škôlky. Tiež som chcela, aby bol celý deň,tak som sa evidovala na úrade. Termín som mala koncom decembra. Keď sa malá narodila,vyradili má z úradu a poberám rodičovský príspevok na ňu.

autor
31. máj 2022

@lucik1707 ano to je jedna z možností, ale mne by vychádzal nižší rodicak, ako manželovi, tak to je podľa mňa hlúposť takto to riešiť, keď muž na nárok na viac peňazí.

alenah31
31. máj 2022

ak chcete byť doma - potom jedine buď evidencia na ÚP alebo sa evidovať na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" na to staršie - čo je vlastne ten predĺžený neplatený rodičák kedy ale dieťa smie do škôlky max. na 4 hod. denne - a pozor, kontroluje sa to. A tiež pozor na to, že manžel môže ísť na MD až keď dieťa dovŕši 6 týždňov. Čiže keď skončí RD na staršie - vy buď ÚP alebo ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov", po narodení druhého - oznámiť ZP, že ste znovu na RD + požiadať o RP na mladšie - keď dovŕši mladšie 6 týždňov - vy znovu odhlásiť RP a evidencia na ÚP alebo na ZP ako "osoba ....." , manžel požiada o materské a nastúpi na MD a bude poberať materské, po ukončení MD sa vráti do práce a požiada o vyšší RP. Kým staršie nedovŕši 6 rokov ste doma ako "osoba ....." alebo ako evidovaná na ÚP - ale tam počítajte s tým, že Vás budú posielať na pohovory. Alebo si môžete sama platiť mesačne odvody ZP a môžete byť doma a syn v škôlke celý deň. A ešte taká maličkosť. Keď ste vedená ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - manžel sa za celé toto obdobie NEMôŽE uplatniť V RZD ani v DP tú NČZD na manželku - za toto obdobie čo budete takto evidovaná mu "nevrátia dane".

domka222
31. máj 2022

Ak chceš ostať ešte ďalšie tri roky doma a všetko bude poberať manžel, tak ty jedine ÚP, alebo ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Ale nebudeš dostávať žiadne €. Alebo teda žiadna evidencia, no budeš si musieť mesačne platiť zdravotnú, čo tiež nie je málo

misana84
31. máj 2022

ja smiem opytat ako s Vami zamestnavatel vybabral? lebo pocas RD Vam nemohol dat vypoved...ste chranena...po skonceni nastupujete do prace a ked vas prepusti tak urad prace a mate narok na podporu...ci vy ste dali vypoved?

autor
31. máj 2022

@misana84 mne skončila pracovna zmluva a už mi ju nechcel predĺžiť

autor
31. máj 2022

@alenah31 manžel musí byť doma keď bude poberať materskú?

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
31. máj 2022

samozrejme. Nesmie pokračovať počas MD pracovať v tom PP, z ktorého mu vznikol nárok na materské. No môže pracovať na inú zmluvu - ale len na skrátený úväzok (2-3 hod/denne) - toto SP hneď zistí a bude overovať nakoľko nová zmluva sa registruje a nový zamestnávateľ ho prihlasuje na SP ako zamestnanca kvôli odvodom - SP si dokonca môže vyžiadať jeho PZ, aby si overila ako časový fond má v zmluve uvedený. Neobmedzene môže pracovať len v prípade ak by išiel pracovať na živnosť. Až počas poberania RP môže štandardne normálne pracovať - nárok na RP bude mať manžel až do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa či pracovať bude alebo nebude. A nepíšte, že s Vami zamestnávateľ vybabral - Vás sa skončil PP na dobu určitú. Ani ja nevidím dôvod prečo by ju mal s Vami predlžovať keďže ste v tom čase boli na MD/RD. Je to štandardný postup.

autor
31. máj 2022

@alenah31 ano, manžel je živnostník živnosť ma už myslím 6/7 rok

alenah31
31. máj 2022

Tak v pohode moze pracovat aj poberat materske.