Ahojte. Potrebujem poradiť, nakoľko v tejto oblasti nemám až taký široký rozhľad. Moja známa je v 6. mesiaci tehotenstva. Má 34. Rokov no nikdy predtým nepracovala, možno na nejaký ten rok po ukončení školy. Nie je a ani celé roky nebola evidovaná na úrade práce, takže dlh na zdravotnej jej stale za tie roky narastá. Má ona právo na poberanie rodičovského príspevku a na príspevky a príplatky pri narodení dieťaťa??? Taktiež viem, že jedno dieťa má v náhradnej starostlivosti. Ďakujem za každú radu 🙂
Nie o jej dieťa sa stara náhradná rodina a ďalšie dvojičky čo mala dala vraj na adopciu.
§3 Zákon o rodičovskom príspevku
(10) Nárok na rodičovský príspevok nevzniká, ak oprávnená osoba je rodič ďalšieho
dieťaťa,
a) ktoré je zverené do osobnej starostlivosti druhého rodiča, do náhradnej osobnej
starostlivosti,18a) do pestúnskej starostlivosti18b) alebo do starostlivosti fyzickej osoby,
ktorú určil súd nariadením predbeţného opatrenia,18c) alebo do starostlivosti budúcich
osvojiteľov,18d) alebo je v osobnej starostlivosti poručníka,18e) a
b) na zabezpečenie riadnej starostlivosti o toto dieťa sa poskytuje rodičovský príspevok.
Ja len dodám, že v prípade, že má dlhy v ZP má nárok len na akútnu zdravotnú starostlivosť. Odporúčam obrátiť sa na zdravotnú poisťovňu a dohodnúť sa na splátkovom kalendári, aby v prípade komplikácií a napr. popôrodnej starostlivosti atď. mohla ísť pokojne k lekárovi.
@mirareisenauer na prispevok pri narodeni narok tiez nema
Ja som si inak myslela, že nemá na nič nárok. Ja si pamätám koľko papierov som musela doniesť, ked sa mi malý narodil, aby som všetko dostala. Ťažko by to už niekedy splatila. 😒 Nuž nadrobila si poriadny problém. Bez koruny byť s dieťaťom, neviem ako to chce riešiť. Ale veď komu nie je rady tomu nie je ani pomoci. Ďakujem vám za rady 🙂
tak ako píšu vyššie,ked sa o jej dieťa stará niekto iný,nedostane nič..to čo je za ženu?
Ja ju poznám len zbezne od nás z okolia a pýtala sa ma na tieto veci, keďže mám malého syna. Zdá sa mi, že nevie sa o vlastne deti postarať. Neviem, prečo chcela ďalšie dieťa, ked je takejto ťažkej situácii a nevie alebo nechce sa jej z toho dostať. Pracovať sa jej nechce, to viem s určitosťou, no na pomoc z okolia od cudzích ľudí sa spoliehať nedá.
@mihula nie nezbláznila som sa. A nepotrebujem nikoho biť ani odsudzovať, zrejme si to nepochopila, preto si to prečítaj ešte raz. Ale keďže pracujem v zdravotníctve, viem, že sa to dá jednoducho vyriešiť práve v poisťovni. V praxi sú aj oveľa horšie prípady a vždy sa to dá vyriešiť. Práve preto, že má len 34 a keďže týmto veciam ani nerozumie, autorke príspevku som poradila len v dobrom a zo skúsenosti.
Na rodičovský príspevok má nárok každá matka,bez ohľadu na to,či má dlhy,či pracovala atd...a to dieťa má ona v náhr.starostlivosti?či je to jej dieťa a niekto sa o on stara?