Má môj SZČO manžel nárok na materskú?

2. apr 2023

ma moj muz, ktory si rok plati minimalne odvody narok na matersku?? podmienku 270 dni NP ma splnenu z dohody, ktoru ma popri zivnosti. ak ma narok, vypocitam matersku ako 75percent z minimalneho mesacneho vymeriavacieho zakladu? dakujem

mogaa
2. apr 2023

ak chce materskú aj z dohody aj zo SZČO musí mať splnenú podmienku 270dní nem,poistenia z oboch....

autor
2. apr 2023

@mogaa on ma 270dni len z dohody....cize materska by sa mu ratala z prijmov z dohody???

mogaa
2. apr 2023

ano, ono to funguje rovnako ako pri 2zamestnaniach.....ak chce 2 materské, musí splniť podmienky pri oboch....ak by chcel materskú len zo SZČO, musel by ukončiť dohodu....a dohok´py mať tých 270dní nem.positenia....samozrejme ako SZČO by musel platiť odvody do SP....

autor
2. apr 2023

@mogaa on chce len jednu matersku. Ale neviem teda ci na nu ma narok. Na hoci aku. Zo zivnosti teda nema narok. A z dohody ma?

mogaa
2. apr 2023

ak má splnených 270dní nem.poistenia za posledné 2roky tak ano

kaja01
2. apr 2023

Odkedy plati ako SZČO?

autor
2. apr 2023

@kaja01 odvody szco plati od minulorocneho danoveho priznania.... ale neplati si ako szco nemocenske poistenie.... keby zrusi dohodu a na 9mesiacov sa prihlasi na dobrovolne nem.poistenie ako szco, tak by mal narok na MD zo zivnosti.?

kaja01
2. apr 2023

Ak platí od minuloročného daňového priznania od 1.7., tak k dnešnému dňu má podmienku 270 dní poistenia splnenú, ako SZČO musí platiť celý balík poistenia a v tom je už aj nemocenské poistenie.

autor
2. apr 2023

@kaja01 plati si zdravotku a minimalne odvody. Tak to plati ten cely balik ci nie?🙂

kaja01
2. apr 2023

Keď platí minimálne odvody na sociálku, tak je v tom aj nemocenské poistenie.

autor
2. apr 2023

@kaja01 dakujem ti....tak ak za 9mesiacov zaplati odvody tak bude mat narok na matersku ? A je to cca 75% z minim.vymer.zakladu?

kaja01
2. apr 2023

áno, ak má ešte aj dohodu aktívnu tak ešte aj z toho mu bude vypočítaná materská.

autor
2. apr 2023

@kaja01 dakujem ti.