Má matka nárok na materskú keď dieťatko umrelo v 29tt? 😞

veronikaa7
5. feb 2019

Ahojte babenky..rada by som vás poprosila o radu.. veľmi tažko sa mi o Tom píše je to chúlostivé ale chcela by som vedieť aký má matka nárok na materskú keď jej dieťatko umrelo cca29tt a porodila mŕtve babatko.. je to veľmi bolestivé a citlive.. ale chcela by som vedieť ake má matka nároky v nasom štáte..neviem či sa niekto stým stretol alebo prežil takúto hroznú traumu (nerada by som "jatrila" rany )ale ak poradte dakujem

mirola
5. feb 2019

Ak mam dobre informacie, tak ked zomrie dietatko v 29tt ziadny narok na materske, ani ine pridavky na dieta nevznika. Neni sa totiz o koho za tie financie starat. Je mi luto

monikafeliz
5. feb 2019

@veronikaa7 ja ti viem poradiť jedine tak , že skús sa ísť spýtať na sociálnu poisťovňu, tam by ti mali vedieť poradiť

veronikaa7
autor
5. feb 2019

Sama neviem ako to funguje ženská mi vystavila papier na materskú a stým som šla k zamestnávateľovi aon nevie aký je tam nárok bud 6 alebo14 týždňov

nikpa
5. feb 2019

@veronikaa7 toto by ma nikdy nenapadlo, ze na takéto niečo má žena nárok a samozrejme nikde vam nikto nic nepovie, na úrade práce ani v soc.poisťovni. V 30tt mi zomrelo jedno babatko, cakala som dvojčatá. Druheho chlapca som porodila nakoniec v 34tt chvalabohu zdravého. Jediné co nam úrad práce poskytol bolo asi 150€ z príspevku na novorodenca a jednorazovy príspevok na pohreb. Je tomu rok a materskú, aj rodičovský poberam klasicky na jedno dieťa.

veronikaa7
autor
5. feb 2019

@nikpa je mi ľúto čo sa vám stalo.. samá som bola prekvapená keď mi doktorka vystavila papier na materskú..tak neviem myslela som že tu nájdem odpoveď

evittam
5. feb 2019

@nikpa MD je dávka z NP-nepobera sa viac ak máš viac detí. Co sa tyka RP tiez je len o nieco vyssi pri dvojčatách. To len pre doplnenie informácií.

evittam
5. feb 2019

@veronikaa7 Materské môže poberať aj žena, ktorej sa narodilo mŕtve dieťa, alebo ktorej dieťa zomrelo.

Poistenkyňa, ktorej sa narodilo mŕtve dieťa, má nárok na materské do konca 14. týždňa od vzniku nároku na materské.

veronikaa7
autor
5. feb 2019

@evittam takže ak som to dobre pochopila .. v mojom prípade mám nárok na 14 týždňov od toho dňa ako mi doktorka vystavila papier prípadne od vtedy ako sa narodilo mŕtve dieťatko? Dakujem

evittam
5. feb 2019

@veronikaa7 Ano aj ja som to tak pochopila.

kikulienkadd
5. feb 2019

@veronikaa7 Ahoj,prajem úprimnú sústrasť, v roku 2014 sa mi narodilo mŕtve bábo v 35.tt a mala som nárok na 14 týždňov materskej dovolenky. Myslím, že tento nárok vzniká ak porodis po 28.tt.

veronikaa7
autor
5. feb 2019

@kikulienkadd je mi veľmi ľúto čo sa aj vám stalo..sú to najťažšie chvíle pre matku...
Dakujem
@kikulienkadd

kikulienkadd
5. feb 2019

@veronikaa7 ...Prosím... veru,prajem ti veľa síl a dobrých ľudí okolo teba...anjel na teba dá pozor❤

veronikaa7
autor
5. feb 2019

@kikulienkadd ❤️

miriam439
5. feb 2019

@veronikaa7
Pozri zákonník práce a tam §168 ods. 3 - hovorí sa tam o 14 týždňoch materskej dovolenky.
Ale dávku materské zo sociálnej poisťovne asi nedajú, keďže o bábätko sa nestaráš.
Je mi ľúto, čo sa stalo, prajem veľa sily vydržať ten zarmutok zo straty bábätka.

miriam439
5. feb 2019

@veronikaa7 Opravujem svoju predchádzajúcu odpoveď, našla som v zákone o soc. poistení, aj na materské zo sociálnej poisťovne máš nárok počas 14 týždňov.
Takže papier od gynekológa dať si potvrdiť u zamestnávateľa a zaniesť na sociálnu poisťovňu. A oznámiť im aj o tom, že dieťatko zomrelo, aby mohli vyplácať materské správny počet týždňov.

veronikaa7
autor
6. feb 2019

@miriam439 ďakujem za povzbudenie..😢❤️
A ďakujem aj za radu..

seva22
6. feb 2019

Citala som niekde,ze dietatko bez ohladu na to v ktoeom tyzdni sa narodi sa.musi dozit nejakeho poctu dni,nestaci len ze sa narodi...peniazky asi nedaju,ale tu matersku dovolenku vyuzi na regeneraciu...drz sa a neboj,zvladnes to

katrinka8
15. feb 2019

@seva22 - dávka, ktorá sa vzťahuje na počet dní dožitia dieťaťa je príspevok pri narodení (tam pediater potvrdzuje, že dieťa sa dožilo vari 28 dní), nie materské.