Má manželka nárok na materskú?

jano13
4. mar 2013

Ahoj mamicky, potrebujem poradit. Manzelka pracovala minuly rok vo fabrike od februara do jula 2013 (5mes.), v mesiaci jul sme sa dozvedeli ze cakame babo, avsak manzelka dostala necakany zlcnikovy zachvat vdaka comu je od vtedy na PN-ke, zamestnana bola na dobu urcitu t.j.6mes., takze k 1.sept. dostala vypoved. Do dnesneho dna je na PN-ke, Viete mi poradit ci ma v tomto pripade narok na matersku??? PN-ku sme k dnesnemu dnu zrusili, mame asi 6 tyzdnov do porodu. Dakujem vam za odpoved, s pozdravom

billam
4. mar 2013

@jano13 preco je od júla 2012 az do marca na PN?

nativanativa
4. mar 2013

@jano13 narok na matersku vznika po odpracovani dvoch rokov nepretrzite (mam pocit ), ci do toho spada aj PN to neviem , v opacnom pripade bude mat len rodicovske ....teda tych smiesnych 190 aj nieco 😖

dadli
4. mar 2013

@nativanativa to nie je pravda, narok na matersku vznika vtedy ked bola 270dni pred TP nemocensky poistena, teda 9 mesiacov. a kedze tolko nepracovala (bez ohladu na PN) tak bohuzial to tak vyzera ze narok na matersku nema 🙄
@jano13

alenah31
4. mar 2013

@jano13 aby mala nárok na materské musela by mať manželka odpracovaných, resp. byť nemocenksy poistená minimálne 270 dní pred nástupom na MD počas posledných 2 rokov. V prepočte je to cca 9 mesiacov poistenia pred nástupom na MD. Ak je na PN nemocensky poistená nie je - keď je chorá poberá náhradu príjmu počas PN takže nemocenské neplatí. Podľa toho čo píšete nárok na materské nemá pokiaľ nepracovala aj pred tým než nastúpila do posledného zamestnania a teda doba zamestnania za posledné 2 roky nie je tých 9 mesiacov. Iné by bolo ak si platí dobrovoľné poistenie čo asi nie je jej prípad, či??

sense
4. mar 2013

@jano13 ako pisu dievcata predo mnou, aby mala narok na matersku tak musi odvadzat nemocenske poistenie, 270dni za dva roky co splnene nema, narok by mohla mat iba ak si platila DNP . Inak ma narok len na rodicovsky prispevok od narodenia dietata, nejakych necelych 200e

jano13
autor
4. mar 2013

@billam Rizikove tehotenstvo, zlcnik...

jano13
autor
4. mar 2013

@alenah31
Nie, nebola dobrovolne poistena, skoda....dakujeme za vase odpovede 😉