Má manžel nárok na materskú?

tutulienka1
6. nov 2014

Ahojte, viete mi poradiť? Chcela by som sa spýtať, máme 2 ročnú dcéru,manžel bol szčo do 30.9.2014, od 1.10.2014 je zamestnaný na TPP. Ja poberám RP.
Chcela by som sa od 1.2.2015 zamestnatˇa tak sme uvažovali že by manžel šiel na materskú od 1.2.2015. Má nárok na materskú? A ak áno z čoho sa mu určí VZ? dakujem za odpoveď. Živnosť prerušil, ostal dlžný na odvodoch 200 eur, v novembri to z výplaty doplatí, nebude to problem?
Ako živnostník platil odvody 7 rokov. Budem vďačná za každú radu

zalka
6. nov 2014

@tutulienka1 z platu od 1.10.14 do 31.1.2015 za predpokladu, že v tomto období nazbiera 90 dní bez PN a OCR ( kalendárnych )

marcelatje
6. nov 2014

@tutulienka1 tá dlžná suma môže byť problém aj keď ju zaplatí Myslím že je tam podmienka že muž nemohol byť v minulosti dlžníkom, ale najlepšie bude opýtať sa priamo na úrade 😉

tutulienka1
autor
7. nov 2014

Včera som popozerala na nete, a na stránke SP i HN sa uvádza ak dlh bude vyplatený do posledného dňa mesiaca pred podaním žiadosti o materské nárok nezaniká.
Citát SP

zaplatenie poistného na nemocenské poistenie v správnej sume od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, najviac za obdobie posledných päť rokov predchádzajúcich kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, a to spravidla v lehote do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (výnimky, ak dôvod na poskytnutie materského vznikne v kalendárnom mesiaci, v ktorom vzniklo poistenie prvýkrát alebo v ochrannej lehote); pri posudzovaní podmienky zaplatenia poistného na nemocenské poistenie sa toleruje suma dlžného poistného na nemocenské poistenie v úhrne nižšia ako 5 eur; zaplatením pohľadávky na poistnom postúpenej Sociálnou poisťovňou sa podmienka zaplatenia poistného považuje na účely nároku na dávku za splnenú

Nemáte niekto priamu skúsenosť?

dena1973
7. nov 2014

@tutulienka1 Ak dlžnú sumu vyplatí v 11/2014 (ako píšeš) a ku dňu nástupu na materské nebude mať žiadny dlh, tak táto podmienka pre nárok na materské by mala byť splnená.

mnamko
7. nov 2014

@tutulienka1 trošku mimo ale dajte si pozor na prerušenu živnosť,sami od seba ju po roku spustia ani vám nedaju vedieť a potom si musí zdravotné platiť,lepšie je ju zrušiť

tutulienka1
autor
7. nov 2014

Dnes sme boli na úrade, všetko je ok, ako sme písali, dokonca nakoľko materskú by mal z priemeru zamestnania, vraj ich ani nezaujíma manželov dlh naSP. Pre istotu to ale vyplatíme už v priebehu novembra.
Pani ale bola taká dobrá že nám oznámila že od 1.1. majú nastat zmeny na výpočetmaterského z nového zamestnania ale nevie aké? Vy neviete baby o čo ide?

dena1973
7. nov 2014

@tutulienka1 Tak ten dlh určite vyrovnajte, lebo potom keď budete žiadať o materské, tak ich to určite bude zaujímať....

zalka
7. nov 2014

@mnamko je to hlúposť čo píšeš, nikto sám od seba prerušenú živnosť nespustí .... úrady nemôžu za to, že ludia si prerušia živnosť na rok a zabudnú na to, a neriešia to. živnosť vieš prerušiť na pol roka až 3 roky ... takže niekomu sa obnoví po 6 mesiacoch niekomu po 3 rokoch, každopádne človek musí sám na to myslieť dokedy má prerušenú živnosť. A odkedy má zase povinnosť platiť odvody.

mnamko
8. nov 2014

tak to teda neni blbosť,môj brat ked išiel do Irka si ju pozastavil,vratil sa po vyše roku a išiel si ju znova obnoviť a tam mu pani povedala ,že po roku sa spušťa našťastie si doplácal len dva mesiace,keby ostal v Irsku tak potom by sa nedoplatil,takže to čo ty píšeš je tiež pravd len oni ti nepovedia,že si si ju pozastavil trebars na rok,

zalka
9. nov 2014

@mnamko prepáč ale úradník nerozhoduje na ako dlho si kto pozastaví živnosť.... a ak tvoj brat zadal, že si ju pozastavuje na rok ... tak automaticky po roku sa mu obnovila .. ak nechcel po roku aby sa obnovila mal si predlžiť pozastavenie .. ved je to logické.
Každý si pozastavuje živnosť na obdobie ako vyhovuje jemu. Niekto na 6m niekto na 10m niekto na 30m ... každý ako jemu pasuje len nesmie zabudnúť, že živnosť sa obnoví po uplynutí doby tak ako zabudol tvoj brat.,

mnamko
9. nov 2014

@zalka nikto mu nepovedal,že sa pozastavuje na rok na takéto info si dáva sakra pozor,vždy si všetko zapisuje,

skaredekacatko
9. nov 2014

@zalka je to tak ak zivnost len pozastavis tak ju nanovo onnovia ak ju zabudnes zrusit. Poznam taky pripad.

zalka
9. nov 2014

@skaredekacatko mne to vysvetlovať nemusíš ja viem ako to chodí 😉

zalka
9. nov 2014

@mnamko úradník mu nemôže prikázať na koľko si má pozastaviť živnosť, zákon mu dáva možnosť aby si pozastavil ako jemu vyhovuje od 6 mesiacov do 3 rokov, tvoj brat si zvolil rok ... možno na to zabudol, možno sa zahovoril s úradníkom to netušíme .... ale pochop jedno úradník nerozhoduje v tomto, o tom to si rozhoduje občan sám ...
a tvoj brat nie je jediný čo zabudol že sa mu automaticky obnoví živnosť po uplynutí času pozastavenia takých ludí je habadej

skaredekacatko
9. nov 2014

@zalka prepac to som zle napisala.