Ahojte. Kto vyplatí daňový bonus na dieťa ak je otec nezamestnaný?
Ja som na RD, v roku 2019 PN, MD a RD. Priateľ, otec dieťaťa pracoval január - august, za tieto mesiace dosiahol zdaniteľný príjem vyšší ako 3120€ čo je podmienkou pre daňový bonus. Za mesiace január - august vyplácal daňový bonus mesačne zamestnávateľ. Od septembra do decembra je nezamestnaný. Kto vyplatí mesiace september - december a kde a ako o to žiadať? Alebo nemá nárok? Keby vyplácajú bonus ročne nárok by mal vzniknúť. Len od koho to žiadať keď časť mu bola vyplatená mesačne?
@klarissa25 daňový bonus je presne stanovená výška príspevku a podľa toho čo nám povedali je vyplatená v plnej výške (napr. 12x 44,34€) ak dosiahne požadovaný zárobok. Nikde nie je spomínané že nemôže ukončiť pracovný pomer. Požadovaný zárobok predsa dosiahol tak tomu nerozumiem...
@klarissa25 daňové priznanie predsa zamestnávateľ podáva aj za zamestnanca, s ktorým ukončil počas roku pracovný pomer.
A zabudla som ti ešte odpovedať, od septembra do decembra mal len dohody.
Keď od septembra nemal zamestnávateľa tak nemá kto to vyplatiť...aká časť ? Však daňový bonus do 6rokov je 44€ a dake centy a od 6 polka toho...buď žiadas mesačne alebo raz ročne....však to je logické preto sa to vola daňový bonus...keď neni zamestnaný aký daň platí? Či z coho by mu to mali odratávať?
A nie zamestnávateľ nie je povinný podávať daňové priznanie len dajú ten papier a musíš ty to podať aby ti spravili...
@nikiki29 a zamestnavatel nie je povinný mu urobiť danové priznanie a už vôbec nie ked tam už nerobí...
@klarissa25 chápem, takže nám na úrade zas povedali dobrú blbosť 😀 tvrdili nám totiž že ak žiadame vyplatenie 1x ročne dostane za celý rok bez ohľadu na odpracované mesiace...
@klarissa25 ja nehovorím, že zamestnávateľ je povinný... hovorím, že zamestnávateľ to daňové podáva. Dobrovoľne
@nikiki29 tak to je ok ked ho podava 🙂
@klarissa25 zdroj: financnasprava
Otázka č. 2 – DB a trvanie pracovného pomeru
Zamestnanec pracoval :
01.01.2019 - 28.02.2019 na dohodu, súčasne v evidencii Úradu práce
01.03.2019 - 31.12.2019 trvalý pracovný pomer
Zamestnanec ma nárok na daňový bonus za 10 alebo 12 mesiacov?
Odpoveď
Daňovník si môže uplatniť daňový bonus mesačne alebo ročne na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom; pričom prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu. O sumu daňového bonusu sa znižuje daň.
Nárok na daňový bonus má daňovník, ktorý v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy podľa § 5 (zo závislej činnosti) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy.
Minimálna mzda je v r. 2019 vo výške 520 eur mesačne.
Limit výšky zdaniteľných príjmov zamestnanca pre uplatnenie (celoročného) daňového bonusu za zdaňovacie obdobie r. 2019 je vo výške 3 120 eur ročne (260 eur mesačne), pričom výška daňového bonusu na 1 dieťa predstavuje sumu 256,92 eur ročne.
Ak zamestnanec dosiahne od zamestnávateľov zdaniteľný príjem (na základe dohody a z pracovnej zmluvy) za rok 2019 aspoň vo výške polovice minimálnej mzdy t.j. aspoň 3 120 eur (260 eur mesačne, ak by si uplatnil DB mesačne u zamestnávateľa) a žil v domácnosti s vlastným dieťaťom, ktoré sa považuje za nezaopatrené počas celého roka 2019 a doložil príslušné doklady, má nárok na uplatnenie daňového bonusu v plnej výške 266,04 eur.
Áno ma nárok na 12 mesiacov keď odrobil 12 mesiacov ale keď odrobí len 10nemoze mat nárok na 12....a tam odkial by mali vedieť že on nerobí od septembra ? Na otázku ti správne odpovedali len ty si napísala zle tu otázku
@klarissa25 nerozumiem tomu príkladu z finančnej správy, tam uvádzajú tiež nárok na plný daňový bonus 😕
@klarissa25 a slovenským úradníčkam, tým tiež nerozumiem 😂
ano ano už som sa dopatrala k tomu
@nikiki29 prepač za zlu info...takže ak mal príjem vyšši ako 3120 tak má narok na celoročný...
@vams @klarissa25 ďakujem dievčatá... a teda keď daňové podáva bývalý zamestnávateľ, uplatní sa to cez toho bývalého zamestnávateľa? Alebo máme podať niečo ďalšie aj my?