Kto vypláca rodičovský príspevok podľa smerníc EU

kisasonka83
4. nov 2011

Ahojte maminy,potrebujem poradiť ohľadom rodicovského príspevku.Moj problém spočíva v tom že neviem kto mi ho má podľa smerníc EU vyplácať.Toto je moja situácia:
dna 17.11.2011 mi končí materská dovolena.Pracovný pomer mám na dobu neurčitú a som zamestnaná ako zdra.sestra v Prahe.Mesiac pred porodom som odišla s druhom a mojou dcérou bývať na Slovensko a tu som aj porodila syna s ktorým som teraz na materskej a nasledne mám nastúpiť na rodičovskú dovolenku.Porodné mi normálne vyplatilo Slovensko,materska mi bez problémov chodi od zamestnavteľa z Ciech,rodinne davky mi vypláca(respektive bude vyplacat Slovensko) ale mam problém s rodicovskym prispevkom.Od 1.5.2010 sla v platnost nejaka novela ci smernica z EU,podla ktorej rodicovsky prispevok ma vyplacat ta krajina kde dieta a matka ziju,cize u mna teda Slovensko a cesko ma ma doplacat ,lebo mam na to narok,ale tu nastal problem.Ked som sa bola na to informovat na Urade prace u nas v meste kde mam trvaly pobyt tak mi pani zdelila ze ked mam pracovný pomer,ktory mi trva na dobu neurcitu tak mi RP cely ma vyplacat ceska republika,este musim dodat ze druh je na slovenskom UP kde je vedeny a nepobera ziadnu podporu ani ziadne davky.Tak som odisla do Prahy kde som si teda podala ziadost o rodic. prispevok,ale tam mi pani na ceskom Urade prace zdelila ze cesko mi moju ziadost zamietne a ze rodicov.prispevok mi ma vyplacat Slovensko,lebo zijem so synom tam a cesko mi len doplati ten rozdiel.
Takze mna si vlastne prehadzuju medzi sebou a ani jeden stat mi nechce nic vyplatit,ze to ma vraj ten druhy.Volala som uz na slovenske ministers.prace,socialných veci a rodiny aj som volala do Prahy na ceske ministerstvo a proste slovensko tvrdi ze maju platit Cesi a Cesko tvrdi ze maju platit Slovaci a oni len doplatit.Prosim viete mi niekto pomoc ako mam dalej postupovat?Nakoniec dopadnem tak ze mi nikto platit nebude a ja ostanem s 2detmi bez jedineho centa☹

stanka77777
11. feb 2012

Ahoj, ak by si mala záujem, prečítaj si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná rodičovskému príspevku.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...