Ahojte, nájde sa tu človek, ktorý sa vyzná do podmienok ktoré musím splniť aby som dostávala vysokú materskú ?
Ďakujem
mám prácu na skoro polovičný úväzok, zamestnávateľ platí odvody všade plus mám živnosť z tej platiť nemusím nič lebo plat nepresiahne do tých 5000 eur ročne, čo a kedy mám urobiť aby som mala nárok na najvyššiu materskú, čítala som že sa dá dostávať aj okolo 1500 eur
Ďakujem
Skoro polovičný úväzok? Reálne je ale jedno či polovičný alebo plný, podstatné je poistenie. Ak ideš na MD tento rok, bude sa ti MP počítať z príjmu v roku 2020. Ak by si chcela najvyšší MP, musíš sa zamestnať u iného zamestnávateľa na najvyšší príjem, byť tam poistená aspoň 90 dní a vtedy by sa ti počítal MP z tohto príjmu.
A viete mi povedat ze ak by som otehotnela ci mam narok na materske? V r 2019 som.bola zamestnana ale vela na ocr, v decembri 2019 skoncil prac pomer, od 1.9.2019 do 31.1.2021 na predlzenom rodicovskom a od 1.2.2021 som zamestnana. Dakujem
Kukni toto - právnička vysvetľuje 🙂
Chcela by som sa spytat, ci tych 90 dni pred MD na zvysenie materskej treba nutne zmenit zamestnavatela (nechcem davat vypoved, ani by som to uz nestihla s vypovednou dobou) alebo len mat popri prvej praci dalsiu cim by sa navysil prijem
@veronika227 nestaci, pokial neukoncis 1 PP tak aby si mala narok aj z 2 PP musela by si aj z neho splnit podmienku 270 dni NP.
@veronika227 Ano, treba nutne zmenit zamestnavatela.
Dakujem za odpovede, aj som celkom rada, ze nema vyznam nic menit a komplikovat
@ivver Ano, pytaj sa konkretne.