Ahojte ako je to s platením odvodov popri poberaní rodičovského príspevku pri žene, ktorá bola doposiaľ zamestnaná, ale nevznikol jej nárok na materské? Platí ich všetky stat, t.j. aj zdravotné poistenie a aj odvody do socialky? Či ich platí zamestnávateľ? Ďakujem.
platí ich štát
Čiže ak je maminka na rodicaku tak zamestnávateľa nič nestojí. Ďakujem ☺️
štát platí aj zdravotné poistenie
Zdravotné hej to určite platí stat, len tým odvodom do sociálnej poisťovne nie som si istá…
@viestta a to nemocenské teda platí kto? Ten zamestnávateľ? Či nikto? Či ako 😄
@patka06 a nemocenské a celkove odvody do socialky prosím nevieš? 🙂 tým som si nie istá, o zdravotnom viem že stat.🙂
nemocenske nikto stat plati zdravotne a dochodkove
@simonka1701 určite neplatí zamestnávateľ ... v SP ti vtedy štát platí iba dôchodkové
Aha a keď napríklad ide mamička čo predtým pracovala z jednej materskej, potom ma napríklad rodičovský príspevok, medzi tým sa jej narodí ďalšie dieta a to prvé ešte nemá tri roky a ona bola s ním doma, tak vtedy potom už nemá nárok na materskú? Keď nemocenské poistenie nemá aktívne?🥴 dosť sa v tom strácam.
@simonka1701 ale jasne ze ma aktívne pokiaľ trvá pracovny pomer...
@klarissa25 ale veď keď ho nikto neplatí tak môže ho mat aktívne? 😀 ospravedlňujem sa ale naozaj sa v tom nevyznám.
@simonka1701 keď si na materskej a rodičovskej a si zamestnaná....tak stále máš aktívne NP... platí ho štát.. keď si zamestnana
@klarissa25 ďakujem 🙂
pocas rodicovskej je nemocenske poistenie prerusene citaj viac https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...
@loginexistuje presne tak, vtedy si môže žena dať dobrovoľné nemocenské poistenie
@simonka1701 ak jej trva pracovny pomer, tak ma narok, pozri retazovy porod. Potom druha materska bude min. v takej vyske ako prva.
@sasanka605 presne tak. Ak trvá PP tak ma nárok na materskú...minimálne takú akú mala pred...pokiaľ sa dieťa narodí do 3 rokov narodenín prvého
A ak náhodou na prvý raz vyjde len rodičovský, potom na neho nastúpi a pracovný pomer je na dobu neurčitú a narodí sa druhé dieťatko? Vtedy pri druhom nárok na materskú ma?
@klarissa25 NP štát určite neplatí
@simonka1701 ak trvá pracovný pomer a žena je na RD 3 roky, nemocenské poistenie má síce prerušené (nikto ho za ženu neplatí), ale toto obdobie prerušenia z dôvodu RD sa žene počíta pre účely materskej, čiže ak by počas RD otehotnela bude mať nárok na materské - stále však musí platiť, že jej trvá pracovný pomer
@simonka1701 veľmi dobre tu na konikovi vie poradiť Zalka, obráťte sa na ňu
A ešte otázka. Ak pracujem, ale nevyjde mi už materská. Tak síce na materskú nastupujem no budem poberať rodičovský ten nižší.
Stat v obdobi keď ja som na materskej a poberám len rodičovský platí odvody? Či vtedy zamestnávateľ po dobu čo som na materskej a nebude ich platiť až keď budem na rodičovskej?
Na nete som našla tuto info. Preto sa informujem.
@klarissa25 a prosím ta ešte otázka. Keď som na materskej, ale poberám len rodičovský príspevok, tak vtedy ich kto platí?
@simonka1701 ak ti nevyšiel nárok na MD, a poberáš len RP a stále si zamestnaná, tak ako bolo spomenuté štát platí odvody do ZP za teba a dôchodkové poistenie do SP ako za každú mamičku.
A čo sa týka ďalšej otázky, tak sama si priložila odpoved na ňu... napríklad pracovala si 6 mesiacov pred nástupom na MD, potom si nastúpila na MD na kt. si nárok nemala. MD trvá 34t tj. cca 8 mesiacov ... po uplynutí 34t nastupuješ na rodičovskú dovolenku.
To že ty poberáš 28t už rodičovský príspevok nemá vplyv.
A ak otehotnieš znova a stále ti to zamestnanie trvá , tak nastupuješ na MD a už máš pri druhom dieťati dostatok dní poistenia tj. 6m + 8m materskej dovolenky spolu 14 mesiacov aktívneho poistenia čo je viac ako 270 dní čo potrebuješ na materské.
Takže neboj sa nárok na MD pri druhom dieťati mať budeš.
štát