Kto mi vypíše papier na materskú?

viktoria3903
17. mar 2013

dobry den. som asi rok nezamestnana tento mesiac som nastupila na matersku,moja lekarka mi ale žiadny papier o tom nedala,len mam napisany termin v teh knizke. pani na urade prace mi povedala, ze mam doniest ziadost o materske, ale aky? odkial si ho vypytat?

usiko
17. mar 2013

Od lekarky,malati vypisat ziadost o materske...

moon1979
17. mar 2013

tvoja gynekologička ti musí vypísať "ziadosť o materské" najneskôr 6tt pred predpokladaným termínom pôrodu teda v 34tt, v prípade zdravotných problémov v 32tt ....
toto tlačivo zoberieš do SP, kde ti posúdia, či máš alebo nemáš nárok na priznanie materskej dávky (270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky) ... do 60 dní dostaneš rozhodnutie či ti dávku priznali alebo nie, ak nie, tak toto rozhodnutie zoberieš na UPSVaR na odbor sociálnych vecí, kde požiadaš o rodičovský príspevok, ktorý ti bude vyplácaný do 3 rokov veku dieťaťa ...

nezabudni s rozhodnutím ísť aj do zdravotnej poisťovne ...

gapa
23. mar 2013

dáva ho gynekologyčka niekedy aj mesiac pred nástupom na md. Ako je písané, treba požiadať na soc.poistovni a s rozhodnutím, ked ti zamietnu nárok potom žiadať o rodič.príspevok na upsvar odbor soc.vecí a rodiny (mali predtým extra tlačivo, ktoré ti musela soc.poistovna potvrdiť, že nárok nemáš, neviem ako to je teraz, radšej si to over na upsvar, či k žiadosti o rodič.príspevok stačí len kopia rozhodnutia o nepriznaní materského alebo ako to je teraz, či príp. SP dáva potvrdenie nejaké, nech na SP nemusíš viackrát chodiť, by si príp. tlačivo dala hned so žiaodstou.). Na tvojom mieste si prefotím žiadost o materské a dám si potvrdiť prevzatie, ak by náhodou to zapatrosili.
Potom si podáš žiadost o rodič.príspevok a hned sa spýtaj, kedy ti môžu dať potvrdenie o poberaní RP pre zdr.poistovnu.
Ak si vedená na upsvar, tak ta vyradia z evidencie až dátumom pôrodu (tak to bolo v r.2012), po tom, ako odnesiete na upsvar, tam, kam sa chodíš hlasiť (nie na odd. soc.vecí a rodiny, kde budeš žiadať o rodinné prídavky, rodič.príspevok, prísp. pri narodení...) kopiu rodného listu.
A až následne potom ked ti príde z upsvar rozhodnutie o vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie a aj si zájdeš pre potvrdenie o poberaní RP (to neposielajú automaticky), tak s tým treba zájsť na zdr. poistovnu.
Nezabudni do 45dní od pôrodu si podať prihlášku na socpoistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (tiež kopia RL + prehlásenie o riadnej starostlivosti + urob si kopie) aby si od pôrodu bola dôchodkovo poistená štátom. TOTO SA NEDá NESKôR VYBAVIť SPäTNE AKO ZDR.POISTOVNA!!!

sedlickal
6. júl 2014

Dobrý deň. Mám takú otázku : som pn už od začiatku tehu, ale 31.1.2014 mi skončil pp, nakoľko som bola na dobu určitú. Som v ochrannej lehote a od 13.7.nastupujem na MD. Otázka je tá,ci nieje problém Ak som skončenie pp nenahlásila môjmu gynekologovi. Zajtra mi má dať papiere na nástup na MD a bojím sa že to bude problém. Dakujem vám.