Ahojte, taká otázka.. viem, že muž môže ísť na materskú avšak chcem sa opýtať či na to má právo aj niekto iný ako rodičia? Napríklad, keby šla moja mamina za mňa.
Muž určite nie, pretože prináša veľkú časť peňazí domov a muž nijak stavaný na materskú nie je.
Ja som ešte študent VŠ, začínam Ing. A je to pre mňa veľmi dôležité. Síce som externe, ale mamina keďže má náročnú prácu, nevedela by mi pomáhať s malým.
V yom prípade by mi veľmi pomohlo keby mohla ísť nejakým spôsobom na materskú ona miesto mňa..
nie, tvoja matka nemá nárok na materské za teba, muselo by jej byť dieťa zverené do starostlivosti súdom...ty ak si nepracovala/neplatila si si NP a nemáš ho teraz aktívne, tak materské mať nebudeš...a neboj sa, starostlivosť o jedno dieťa zvládneš aj sama 😉
Neviem ako to ma moja spolužiačka byvala ale jej mamina otehotnela a dohodli sa že pojde pracovať a jej dcéra bude na materskej po strednej ale či to tak spravili neviem...
Externe školu určite dáš. Muž s mamkou sa prestriedaju, keď budeš preč. Môžu si naplánovať voľno, či dovolenku. A pod.
@terenapraca moze poberat akurat tak vazensku stravu, ak pridu na to, ze oplodnil 14rocne dievca, nie ze rodicovsky prispevok.
@babovka2321 áno ja viem že to je trestné ale to nebolo znásilnenie to bolo dobrovoľne a z lásky
@terenapraca aj dobrovolne a z lasky to je trestne, lebo je pod zakonom. Ci myslis, ze hranica 15 rokov sa vztahuje len na znasilnenie? A potom uz je aj znasilnenie ok? Ci preco to porovnavas. Mlady nech radsej cusi.
@babovka2321 viete o niekom kto bol v takej situácii ?
@terenapraca tak ako píše babovka, bude trestne stíhaný, čo mám skúsenosť tak asi dostane podmienku /ak teda bol doposiaľ netrestaný, bezúhonný/. Je potrebné, aby požiadal súd o priznaie rodičovských práv, alebo teda mali by ste uvažovať niekto z dospelých /starí rodičia/ o poručníctve do doby, kým aspoň jeden z rodičov bude plnoletý.
No a nárok na príspevky vzniknú až právoplatným rozhodnutím o priznaní rodičovských práv, teda sa pripravte že o niektoré dávky a mesiace prídete. napr. určite nepočítajte s príspevkom pri narodení dieťaťa.
@terenapraca a ešte sú,d mu automaticky rodičovské práva neprizná, len pre to, že je otec...i keď súložiť vie, neznamená, že aj postarať sa o dieťa.
@fidorka7 ďakujem za radu mislela som si že tak bude no on nebol trestaný ani nie je
Nárok na materské vzniká:
matke dieťaťa
inému poistencovi, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará
Iným poistencom je:
otec dieťaťa
ak matka zomrela
ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
po dohode s matkou, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, ak matka nepoberá materské na to isté dieťa alebo rodičovský príspevok
manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok
manželka otca dieťaťa, ak sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela
fyzická osoba, ak sa stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu