Kto má poberať prídavky na dieťa?

26. máj 2023

Prepustili ma s dietatkom z nemocnice a na druhy den muz povedal ze ide vybavovat veci suel di prace vybavit otcovsje a nakoniec povedal ze bol na urade este si vybavit pridavok na dieta.
Nemala by som ho ja poberat ?????,
Dakujem

majulino
26. máj 2023

A nie je jedno, kto ho pobera? Veď žijete spolu.
Ale áno, poberať by si ho mala ty. U nás na upsvare mali problém pri prvom dieťati, keď som ešte nebola vydata, že to nie je účet vedený na moje meno.
Je to tvoj partner či manžel?

alenah31
26. máj 2023

nemáte spoločné financie? Pokiaľ nárok spĺňate obaja a neviete sa dohodnúť - poberá sa v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba. Pokiaľ nesúhlasíš s tým, aby chodili na účet jemu - pôjdeš na ÚPSVaR a podáš si žiadosť o zmenu poberateľa PnD. Teraz napr. môže poberať aj DB na dieťa nakoľko ty nárok nemáš ak nemáš zdaniteľný príjem. ALE hneď ako začneš pracovať - zo zákona máš na DB prednosť ak si ho budeš chcieť uplatniť ty.

ibrunova
26. máj 2023

či si ho mala ty poberať, si si mala vysvetliť s mužom.

barbora237
26. máj 2023

Prispevok pri narodeni poberas automaticky ty ako matka. Pridavok na dieta mozu poberat obaja rodicia(matka alebo otec).

autor
27. máj 2023

@majulino manzel

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
27. máj 2023

@ibrunova my sme sa este o tom ani nerozpravali a isiel na urad si yo vybavit a potom ak prisiel mi oznamil ze si bol v praci vybavvit otcovske aj prispevok na dieta

ibrunova
27. máj 2023

Píše obaja - matka alebo otec, nie obaja naraz.

autor
27. máj 2023

@barbora237 barbora prosim ta prispevok je co kolko.... a pridavok ?
To prve je to aj sa vola kocikovne ?

timilv
27. máj 2023

Nemáte spoločné peniaze keď ste manželia? U nás je to písané na moje meno, ale tým, že máme spoločný účet a spoločné peniaze je nám úplne jedno kto je tam evidovaný.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barbora237
27. máj 2023

No prispevok pri narodeni dietata ti mal prist ako matke po narodeni automaticky. Je to nieco cez 800e a vyplaca sa jednorazovo a ano laicky sa vola kocikovne.. Pridavok na dieta ti bude chodit od narodenia,kazdy mesiac a je to aktualne 60e na dieta. Tento pridavok pobera bud matka alebo otec, NIE OBAJA.

lienka.7
27. máj 2023

@autorka prispevok pobera bud matka alebo otec. Pokial si ho manžel "vybavil" na seba - rozumej mate každý svoj účet a bude teda chodiť jemu a ty sa k nemu "nedostanes" - stačí zájsť na UPSVaR a prihlásiš si cu.a bude chodiť priamo tebe na účet.
Inak nedá mi to nenapisat....to je taky aktívny vo všetkom alebo? Lebo teda môj vobec neriešil nejaké príspevky, nieto ešte aby si niečo nechal posielať "na seba". Všetky príspevky za deti chodia mne, detto aj danovy bonus. Mm ho poberal len keď som ja nerobila.