Koniec rodičovskej v auguste a nástup do práce v septembra

leavit
11. aug 2023

Dobrý deň,
Vedel by mi niekto poradiť s mojou situáciou?
Dcéra bude mať 14.8. tri roky. Počas rodičovskej som začala pracovať na dohodu ktorá bude trvať do 25.8.
Do novej prace nastupujem 4.9., a vtedy nastupuje aj dcéra do škôlky na celý deň. Mám sa registrovať na úrade práce na tie dne v rozmedzí 25.8. -4.9.?
Informovala som sa na úrade práce kde mi povedali ze si mam v zdravotke podať ze sa starám o dieťa do 6 rokov. Nerozumiem v čom mi to ma pomôcť v mojej situácii.
Ďakujem

heln
11. aug 2023

@leavit uz mas aj pracovnu zmluvu od 4.9?
kludne sa mozes zaregistrovat na urade prace a po nastupe do prace sa nechat vyradit. budes mat zaplatene zdravotne poistenie. ved taka situacia sa moze kludne stat aj ked nemas dohodnutu pracu, ze sa zaevidujes po rodicaku a hned najdes pracu bez toho aby si to vedela dopredu.
neviem aky to ma zmysel oznamovat zdravotke, ze sa staras o dieta do 6 rokov, ci na to nepotrebujes nejaky papier, to zdravotne poistenie bude musiet niekto zaplatit.

melanta
11. aug 2023

@leavit ak sa v ZP zahlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, štáť za teba za tie dni zaplatí ZP a nemusíš riešiť úrad práce. Čiže z pohľadu administratívy to máš oveľa jednoduchšie riešenie. Len po asi toho obdobia nesmieš pracovať, ani na dohodu a dieťa môže počas toho obdobia do škôlky max na 4 hodiny. A to budeš spĺňať tých pár dní.

melanta
11. aug 2023

@heln práveže keď sa zahlási do zdravotnej poisťovne ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, zdravotku za ňu zaplatí štát a nemusí chodiť na úrad práce.

leavit
autor
11. aug 2023

@melanta a v čom je pre mňa výhodnejšie istbradsej do zdravotky a ohlásiť tam to co ste spomínali oproti úradu prace? Dakujem

janka54321
11. aug 2023

@leavit papierovacky, jedna navsteva poistovne a je to

melanta
12. aug 2023

@leavit ako už bolo napísané, v papierovačkách. Je to oveľa jednoduchší a kratší proces.

leavit
autor
13. aug 2023

@melanta ďakujem🙂