Koniec rodičovskej počas pandémie

anika17
4. apr 2020

Baby končí mi rodičák,od 5.4.mám čerpať dovolenku ale chcela by som ísť na OČR čo teraz schválili lenže malý škôlku nemal vybavenú.Platí to aj v tomto prípade?Možem žiadať o ošetrovné?

evittam
4. apr 2020

@anika17 Nie. OCR je kvoli zatvorenym skolam, skolkam. Do žiadosti pises názov zariadenia ktoré je zatvorené.

andreagartnerova
4. apr 2020

Ja som zachytila, že to platí aj pre matky, ktoré nemali deti v škôlkach a skoncil im rodičovský.

evittam
4. apr 2020

@andreagartnerova
Parlament schválil aj pomoc rodičom trojročných detí, ktorým končí poberanie rodičovského príspevku počas krízy okolo nového koronavírusu, či obmedzenie platenia hotovosťou v Sociálnej poisťovni.

Po novom po skončení materskej rodičia trojročných detí alebo rodičia šesťročných deti s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom budú môcť pre nový koronavírus čerpať ošetrovné. Týkať sa to má tých prípadov, keď rodič nebude môcť nastúpiť do práce, pretože nemá kam dať svoje dieťa pre zatvorenie škôlok. Toto opatrenie sa má vzťahovať aj na náhradnú starostlivosť.

alison11
4. apr 2020

@evittam Prosím ako to je pri deťoch,keď mne končí neplatené rodičovské v Dôvere 25.4. viem,že sa musím hlásiť na úrade práce pokiaľ si nenájdem dovtedy prácu ale mám deti predškoláka a 2háka muža bez práce keďže prepúšťali 9.3. zatiaľ nedostal zo sp papier čimu schválili nezamestnanecké po 13,5roku.Momenálne čakáme len na odstupné od zamestnávateľa.

evittam
4. apr 2020

@alison11 No nemas nárok na OCR. Z coho?
Na podporu ma nárok.
Co nesiel zatiaľ na OCR a potom podpora....

alison11
5. apr 2020

@evittam Nemali sme ani potuchy otom

anika17
autor
5. apr 2020

@evittam chápem že karanténna OČR je len pre rodičov ktorých deti sú doma kvôli zatvoreným školám/škôlkam ale schválili aj pre tie matky ktorým počas pandémie končí rodičák a škôlky su zatvorené takže ho ani nemôžu vziať ak by sa dalo

veronikaszabova
5. apr 2020

@anika17 ak trva PP, nemozes nastupit do prace ( lebo skolka je zatvorena), ides hned na OČR

evittam
5. apr 2020

@anika17 Ano ale len pre tych, ktorým trvá PP al a ako pise
@veronikaszabova

anika17
autor
5. apr 2020

@veronikaszabova áno TPP mi trvá,ale nemala som ešte vybavenú škôlku,mala som sa informovať či je voľné miesto ale od marca sú už škôlky zatvorené tak preto sa pýtam lebo neviem či je podmienka že dieťa už malo byť prijaté do škôlky v čase trvania krízy

veronikaszabova
5. apr 2020

@anika17 ja som pochopila, ze ano. Nakolko na papier OCR pises zariadenie, ktore dieta navstevuje

evittam
5. apr 2020

@veronikaszabova Ja taktiež.

anika17
autor
5. apr 2020

@veronikaszabova
@evittam tu to je napísané kvôli čomu to riešili https://www.teraz.sk/slovensko/strana-spolu-vyz...

veronikaszabova
5. apr 2020

@anika17 "nastupit znovu do zamestnania..." -- do starej prace. Tak to chapem ja

veronikaszabova
5. apr 2020

@anika17 ved si zavolaj na SP a uvidis, co ti povedia

evittam
5. apr 2020

@veronikaszabova No myslíš ze tam jej budú vedieť poradiť?

veronikaszabova
5. apr 2020

@evittam neviem 🤷‍♀️😁

anika17
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anika17
autor
5. apr 2020

Už to mám,poslala mi to jedna mamička,p.Mihal to tam vysvetlil

https://www.youtube.com/watch?v=GUzHEeZHCm0
alison11
6. apr 2020

@evittam Ahoj náhodou nevieš ako mám postupovať keď som v Dôvere na neplatenej do 25.4. a mala by som dostať zmluvu ale najskôr musím si spraviť potravinársky preukaz až potom mi dajú zmluvu že či stačí zmluvu potom prefotenú zaniesť do Dôvery či to zamestnávateľ dáva? A mám aj na úrad práce dať prefotenú zmluvu? prepáč ak to znie blbo ale fakt som na úrade a v práci od rizikovej tehu v roku 2010 oktobra takéto neriešila,tak neviem