Koniec rodičovskej, nástup na materskú a výpoveď

kvetka58
7. sep 2012

Momentálne som na RD. Tá sa mi má skončiť 3.7.2013. V zamestnaní mám zmluvu na dobu neurčitú. Nedávno som zistila, že čakáme druhé dieťatko. Predpokladaný termín pôrodu 13.5.2013. T.j. nástup na materskú dovolenku by mal byť 1.4.2013. Zamestnávateľ mi telefonicky oznámil, že mi budú rušiť miesto, takže so mnou už nepočítajú. Teraz neviem kedy je najvhodnejšie oznámiť zamestnávateľovi, že som tehotná? A čo s tým rozdielom medzi ukončením RD a nástupom na MD. (3.7.2013 ukončenie RD 1.4.2013 nástup na MD) Mám sa nechať vypísat na PN? a dostanem nejaké peniaze za tie 3 tyždne? Alebo ma musí zamestnávateľ zamestnať na tie 3 týždne? Vôbec neviem ako mám postupovať. Prosím Vás o radu 😨

tatolu
18. okt 2012

@kvetka58 Písala si aj do inej témy, kde Ti odpovedali? Skús popýtať gapu, alebo sa opýtaj v podobnej téme...

kvetka58
autor
21. okt 2012

@tatolu písala som už kadetade žiaľ nikto mi zatiaľ neodpovedal ☹ ☹ ☹

liz_lemon
21. okt 2012

@kvetka58 nechapem, aky rozdiel 3 tyzdne, ved od 01.04. do 03.07. su 3 mesiace, a aj tak uz budes na MD, tak preco by si mala ist do prace/na PN?
a vypoved ti mozu dat, len ak sa zrusuje alebo premiestnuje zamestnavatel alebo jeho cast, cize ak by sa jednalo len o tvoje pracovne miesto, tak ta nemozu prepustit

kvetka58
autor
21. okt 2012

@liz_lemon som si až teraz všimla, že som prehodila dátum má to byť 7.3.2013 vtedy ma mala 3 roky a druhá MD vychádza od 1.4. 2013 tam sú 3 týždne rozdiel medzi koncom RD a nástupom na MD, ale teraz rozmýšlam nad možnosťou, že podpíšem dohodu, vezmem 3 mesačné odstupne a prehodím rodičák na manžela a ja sa nahlásim na úrad práce poberať podporu, viem, že potom materskú budem mať len 194 € ale aj prvú som mala len o čosi vačšiu, dosť sa bojím, že zamestnávateľ zruší celú firmu, no neviem stále rozmýšlam čo je najvhodnejšie spraviť 😨

moon1979
21. okt 2012

@kvetka58 skus sa s nimi dohotnúť o skončení PP najneskôr po skončení MD ... pre neho to nič nebude znamenať, pretože MD ti platí SP, budu ťa evidovať len v zozname zamestnancov nič viac ... ak ukončíš PP pred nástupom na novú MD, stratíš nárok na materskú, kedže zo zamestnania už nenastúpiš na MD a neobnoví sa ti NP a počas RD si z povinného NP odhlásená, takže by si potom poberala len RP ... myslím si, že ak zamestnávateľ nezaniká, len ruší časť prevádzky, mohol by ti takto výjsť v ústrety a ponechať ti PP kým nenastúpiš na MD ...

matkap
29. okt 2012

ahojte. potrebovala by som radu. som na rodicovskej dovolenke. na MD som nastupovala 12/2009 a rodicovska dovolenka mi koncí 1/2013. som teraz tehotna a na MD by som mala nastupit 2/2013. ciže mesiac mi bude "chýbať" ak chcem opať dostavat matersku ako pri prvom dietati. ked teraz nastupim do prace a vycerpam si dovolenku a hned po nej nastupim na PN, može mi medzitým zamestnavatel ako tehotnej dat vypoved? 😒 dakujem za odpovede