Koniec rodičovskej,nástup na materskú a mesačný blok.

nape
19. jan 2020

Ahojte. Prosim o radu - v marci mi konci rodicovska mala bude mat 3 roky a od polky aprila mam nastupit na matersku s babetkom co cakame. Som stale zamestnana na TPP. Viete mi poradit ako sa vyhnut nastupu do prace (nechcem im tam mesiac zavadzat) a mala som narok na matersku? A aka mi bude vychadzat materska ak by som sa na ten mesiac hodila na PN? Alebo ist na mesiac naspat do prace a potom mi buduu matersku vyratavat z toho mesacneho prijmu?
Dakujem.
Prestudovala som si aj videa Materska 2020 p. Mihala ale toto sa tam neriesi.

11mirka22
19. jan 2020

@nape ja keď som sa nedávno vracala po rd do práce, musela som najskôr vyčerpať dovolenku ktorá mi vznikla počas materskej a asi aj pred ňou. Čiže som čerpala 33 dní dovolenky. Určite aj ty máš nárok, spýtaj sa zamestnávateľa. Oznam im návrat do zamestnania 1 mesiac vopred. Požiadaj o vyčerpanie starej dovolenky a ak ti to nevyjde do ďalšieho nástupu na materskú, tak potom choď na PN.

lula313
19. jan 2020

Máš veľa možnosti, napr čerpať dovolenku, skorší nastup na matersku(8tt pred TP), PN, neplatené volno(vtedy si platíš odvody do ZP) atd

nape
autor
19. jan 2020

Aha jasne dakuj.a dovolenka mi neskresli vysku materskej kedze sa vypocitava z prijimu za rok 2019?

11mirka22
19. jan 2020

@nape v roku 2019 si predsa príjem nemala, teda aspoň u tohto zamestnávateľa nie.

11mirka22
19. jan 2020

@nape a materskú nemôžeš mať nižšiu ako si mala tú prvú.

evittam
20. jan 2020

@nape Cerpanie dovolenky, PN,

ssandyy
20. jan 2020

Mňa by zaujímalo tiež akú materskú teda bude mať ked nepracovala v roku 2019?

evittam
25. jan 2020

@ssandyy Predpokladany prijem, ktory potvrdi zamestnavatel.

ssandyy
25. jan 2020

@evittam fakt? Fest ďakujem za odpoveď. Síce som prvorodicka ale ma to zaujímalo ako to funguje. Ja vobec nemam šajnu musím študovať veľa ohľadom toho.

evittam
26. jan 2020

@ssandyy Fakt. Co si si myslela?

ssandyy
26. jan 2020

@evittam neviem. Že buď nemajú nárok na materské, alebo ze nejake oveľa menšie oproti prvému keďže žena nepracuje... Čo čakať od tohto štátu. 🤷‍♀️

nape
autor
5. feb 2020

@evittam ahoj prepac ze ta zas otravujem - ale bola som v praci podat papiere a dohadovali sme sa ako co. Ak mam narok na vyssi prijem ako som mala pred tymi 3 rokmi ako sa mi bude posudzovat materska ked zamestnavatel nahlasi predpokladany prijem ked ja ostanem na pn?nevies nahodou prosim?

evittam
5. feb 2020

@nape PN s tým nic nema.

calamadka
20. mar 2020

@evittam Chápem to prosím správne, že ak je pri TPP medzi ukončením RD a nástupom na ďalšiu MD nejaká doba vykrytá PN-kou a príjem sa po 3 rokoch zvýšil, tak sociálna poisťovňa nové materské vypočítava z tohto zvýšeného príjmu, aj napriek tomu, že je matka na PN a nenastúpila vôbec do práce? Zamestnávateľ potvrdzuje predpokladaný príjem na základe nejakej výzvy od SP alebo ho mám o to požiadať ja alebo ako to prebieha prosím? Som tiež v takejto situácii, chystám sa vykryť 2,5 mesiaca medzi RD a MD PN-kou, ale príjem mi dosť narástol počas 3 rokov a teda rada by som mala materské vyššie. Ďakujem za odpoveď 🙂

evittam
20. mar 2020

@calamadka Ano SP žiada zamestnavatela o potvrdenie predpokladaneho príjmu.
Pozor ak chces platenú PN musí sa obnoviť NP.

calamadka
20. mar 2020

@evittam predpokladam, že NP je nemocenské poistenie..? Ako sa má obnoviť prosim? Pripadne čo konkrétne mám urobiť, aby som mala PN platenú?

evittam
20. mar 2020

@calamadka Kedy ti konci RD?

calamadka
20. mar 2020

@evittam RD mi konci 6.4., aktualne si platím sama Zdravotku, manžel poberá materské.
7.4. by som mala nastúpiť do prace, dovolenku som si všetku (hlupo) vyčerpala medzi MD a RD, takze chcem ísť hned na PN. Nástup na MD mám cca. 19.6.

evittam
20. mar 2020

@calamadka Zamestnavatelovi si uz oznámila novu MD?
Cim skôr poslať oznámenie o skončení RD k 6.4. a nástup 7.4. (to si povinna mesiac vopred). No a 7.4.chod k lekárovi nech ti da paragraf (priepustka) a od 8.4.PN.

calamadka
20. mar 2020

@evittam Oznámila som zamestnávateľovi mesiac vopred ukončenie RD, nástup aj novú MD. Teda je dôležité, aby som mala ten 1 deň návštevu lekára, aby mi zaň odišli odvody (už zo zvýšenej mzdy) a až potom začať PN?

evittam
20. mar 2020

@calamadka Ne dôležité aby sa obnovilo NP je fuk z akej mzdy. Tvoj VZ pre MD ci PN je predpokladaný príjem za r.2019.