Ahojte. Prosim o radu - v marci mi konci rodicovska mala bude mat 3 roky a od polky aprila mam nastupit na matersku s babetkom co cakame. Som stale zamestnana na TPP. Viete mi poradit ako sa vyhnut nastupu do prace (nechcem im tam mesiac zavadzat) a mala som narok na matersku? A aka mi bude vychadzat materska ak by som sa na ten mesiac hodila na PN? Alebo ist na mesiac naspat do prace a potom mi buduu matersku vyratavat z toho mesacneho prijmu?
Dakujem.
Prestudovala som si aj videa Materska 2020 p. Mihala ale toto sa tam neriesi.
Máš veľa možnosti, napr čerpať dovolenku, skorší nastup na matersku(8tt pred TP), PN, neplatené volno(vtedy si platíš odvody do ZP) atd
Aha jasne dakuj.a dovolenka mi neskresli vysku materskej kedze sa vypocitava z prijimu za rok 2019?
Mňa by zaujímalo tiež akú materskú teda bude mať ked nepracovala v roku 2019?
@evittam ahoj prepac ze ta zas otravujem - ale bola som v praci podat papiere a dohadovali sme sa ako co. Ak mam narok na vyssi prijem ako som mala pred tymi 3 rokmi ako sa mi bude posudzovat materska ked zamestnavatel nahlasi predpokladany prijem ked ja ostanem na pn?nevies nahodou prosim?
@evittam Chápem to prosím správne, že ak je pri TPP medzi ukončením RD a nástupom na ďalšiu MD nejaká doba vykrytá PN-kou a príjem sa po 3 rokoch zvýšil, tak sociálna poisťovňa nové materské vypočítava z tohto zvýšeného príjmu, aj napriek tomu, že je matka na PN a nenastúpila vôbec do práce? Zamestnávateľ potvrdzuje predpokladaný príjem na základe nejakej výzvy od SP alebo ho mám o to požiadať ja alebo ako to prebieha prosím? Som tiež v takejto situácii, chystám sa vykryť 2,5 mesiaca medzi RD a MD PN-kou, ale príjem mi dosť narástol počas 3 rokov a teda rada by som mala materské vyššie. Ďakujem za odpoveď 🙂
@nape ja keď som sa nedávno vracala po rd do práce, musela som najskôr vyčerpať dovolenku ktorá mi vznikla počas materskej a asi aj pred ňou. Čiže som čerpala 33 dní dovolenky. Určite aj ty máš nárok, spýtaj sa zamestnávateľa. Oznam im návrat do zamestnania 1 mesiac vopred. Požiadaj o vyčerpanie starej dovolenky a ak ti to nevyjde do ďalšieho nástupu na materskú, tak potom choď na PN.