Prosím o radu :( dieťa mi neprijali do škôlky, nakoľko moja malá bude mať tri roky až v decembri a sú plné stavy. Vtedy mi končí aj rodičovský a tam je ten problém... S partnerom sme sa rozišli a som samoživiteľka, bývam s malou sama v sestrinom byte, kde platím len energie. Bývalý mi platí výživné 100 eur, čo máme určené súdom, ale momentálne je bez práce a zrejme požiada o zníženie. Mám prácu, v ktorej zarobím 140 Eur, ale na papieri mám len 20... môj príjem je už teraz len tak tak, ale keď v decembri prídem o rodičovský, tak neviem, čo budem robiť... do inej práce nemôžem ísť, nakoľko malú do škôlky neprijali a ja ju nemám kam na celý deň dať. neviem, či mám nárok na nejaké dávky a ak áno, tak aké... ja mám mať 25 až vo februári a vraj o dieťa do 25 rokov sa majú starať rodičia, no tí moji sú už na dôchodku... mama by bola ochotná sa o malú starať a niekde som počula, že by bolo možné od štátu dostať na to i príspevok, niečo ako opatrovateľské, čo by bolo super, nakoľko i cestovné je dosť drahé... určite sa nájde veľa mamičiek, ktoré majú, alebo mali rovnaký problém, tak vám budem veľmi vďačná, ak sa so mnou podelíte... ide i o to, že sa bojím, aby mi bývalý malú nevzal, nakoľko keď nebudem mať príjem, môže o to požiadať... prosím pomôžte :( ďakujem
ja sa práci nechcem vyhnúť, veď už teraz pracujem, ale len pár hodín, aby mi mama mohla malú postrážiť, ale keď nastúpim na normálnu pracovnú dobu, tak budem mať problém, nakoľko mama býva odo mňa až 20 km a je už v pokročilom veku a je i chorá a keď odo mňa odchádza, tak domov príde až po polnoci... keby mi malú prijali do škôlky, tak by to bolo iné, ale takto by to bolo pre mamu moc, keďže jej pomaly ide na 70. a keď sme sa s bývalým súdili, tak on chcel malú do svojej starostlivosti a to som mala problém, pretože ak by som mala len o 20 Eur menej, ako som vtedy dokázala, tak by ju dali jemu, pretože keďže by som mala nízky príjem, tak sa nedokážem postarať o svoje dieťa... keď mi to právnik povedal, tak som skoro zomrela od strachu...
@majocka1802 a keby si išla robiť na polovičný pracovný úväzok? Na 4 hodky.
to robím teraz ... robím 5,5 hod. a zarobím 140 Eur a to nebudem mať ani na nájom...
@majocka1802 zoberiem to od konca - on je bez práce a myslíš, že by požiadal o zverenie malej do svojej opatery, lebo ty si bez práce?
rodičia majú vyživovaciu povinnosť voči svojim deťom len do doby, kým nie sú schopné sa samostatne živiť - nie je to limitované vekom dieťaťa... takže táto info je mylná, nakoľko ty máš ukončené vzdelanie, bola si zamestnaná a máš vlastné dieťa... toto platí v prípade objektívnych príčin - nie v prípade, ak si dospelé dieťa nevie / nechce nájsť prácu, ale napr. ak sa pripravuje na povolanie (študuje) dennou formou štúdia, je zťp a podobne...
na sociálne dávky sa nespoliehaj - existujú, možno by si na nejaké mala nárok (neviem a nechce sa mi to skúmať), ale sú to také sumy, že to naozaj nie je na prežitie...
východisko by som u teba videla v tom, že rodičia, keďže ako píšeš sú na dôchodku, sa ti postarajú o dieťa a ty si nájdeš prácu, nič iné si predstaviť neviem...
@majocka1802 prosim Ta to co mas za zamestnavatela? Minimalna mzda je 352 eur! Z toho polovica za polovicny uvazok je kapanek ina suma ako 140 eur a este aj na tom male Ta odrbava??? Mam dost.
on v skutočnosti nemá o ňu záujem, on ma chce len položiť....
jedna známa mala pred rokom presne taký istý problém ako ja, ibaže jej bývalý jej neplatil ani výživné a na úrade práce jej povedali, že nakoľko ešte nemá 25, tak sa o ňu majú starať rodičia, že to nie je problém štátu - doslova.
Ja by som si rada našla prácu, ale pre mamu by to bolo ťažké dochádzať k nám každý deň, preto hľadám inú možnosť. Ja sa k rodičom vrátiť nemôžem, nakoľko mám problémy s otcom, o ktorých moc nechcem hovoriť, takže ak nenájdem nejakú strednú cestu, tak nemám kam ísť... Pred materskou som malá skvelú prácu, ale nakoľko som sa presťahovala, mám to moc ďaleko a malá by musela vstávať a cestovať so mnou veľmi skoro ráno. Ja viem, že si musím nájsť prácu, ale hľadám nejakú možnosť pre prípad, že si prácu nenájdem...
@jabadaba som platená od hodiny a mám 1,81 na hod. a robím 5,5 hod a krátky a dlhý týždeň
@majocka1802 t.j. pri minimalnej mzde, ktora plati pre kazdeho zamestnavatela je 2,023 eura za každú odpracovanú hodinu. 😉
no veď áno :D na zmluve mám napísané úplne niečo iné :D vraj na mesiac mám len 10 hod. za 2 eurá, ale ja som vďačná za každú korunu, preto si chcem nájsť normálnu prácu, ale nemám kam dať malú :(
@majocka1802 nuz, pekny odrbavac, ten tvoj zamestnavatel. S prominutim. Pises, ze pracujes 5,5 hodiny - tak to nie je polovicny ale viac ako 3/4 uvazok a patri Ti zan pomerna cast minimalnej mzdy, platnej pre tent orok, co je ta ciastka co som uviedla. A Ty nemas ani polovicu! Hladaj si normalnu pracu, verim, ze je to tazke, ale toto je svinstvo co robi tvoj zamestnavatel. Porusuje zakon, ten plati aj pre neho!
:D a to ešte nič nie je... moja kolegyňa robí tiež krátky a dlhý týždeň ale robí aj 15 hodín za deň a má minimálnu mzdu... to ja som za 12-tky mala 450 a to bolo pár rokov zadarmo a to nehovorím o jej nároku na dovolenku :D ale... hovorím... ja som momentálne rada, že mám aspoň niečo, každopádne si idem hľadať niečo iné, len ide o to, že ešte neviem, kam a čo s malou....
@majocka1802 este by sa mozno dalo - kym sa Ti poriesi skolka pre malu - je predsa moznost poberat rodicovsky prispevok az do veku 6 rokov dietata, pri jeho nepriaznivom zdr. stave. Nevedela by si si toto osetrit s lekarkou? Ze by Ti dala potvrdenie pre Socialnu poistovnu a pekne by Ti priznali dlhsie poberanie rodicaku? Bola by si s malou doma, poberala rodicovsky, ktory je vyssi ako tvoja mzda momentalne, mala by si pokryte aj zdravotne poistenie na tu dobu plus dochodkove a medzi tym by si si hladala pracu. Hm?
veď aj nad tým som uvažovala... Ďakujem za radu :D
@majocka1802 nemas za co, toto mi napadlo ako mozne riesenie. Nejako by si preklenula obdobie kym by Ti malu vzali jednak do MS a kym by si si nasla nieco solidne co sa prace tyka. Inac, dufam, ze ten blb vam plati odvody - by som si ho prekontrolovala na Socialne poistovni. Ako totiz citam o tej tvojej kolegyni, mam taky neprijemny pocit, ze cocutek malovany by racil setrit aj tu. Si to over.
trebalo by zistit ci vo vasej skolke neni dieta, ktore mamka nedava do skolky pol roka koli surodencovi a zabera miesto za ktore ty by si ochotne zaplatila 20eur, mozno riaditelka by nieco poriesila s nou 🙂
Skus ist za riaditelkou skolky a vysvetlit jej situaciu, mozno budes mat stastie..
@majocka1802 Ake mas prosim vzdelanie?
@lilitela stredna s maturitou odbor ekonomika,ale uz som z toho vypadla...
@majocka1802 Myslim ze to je super vzdelanie, zasluzis si lepsi plat. Skusit na urade prace poziadat o moznost kurzu na oprasenie vedomosti, najst si lepsie platenu pracu na plny uväzok, a dat malu do sukromnej skolky, docasne, kym sa neuvolni miesto. Tiez mi malu nezobrali, a ja budem musiet cely rok pracovat iba na sukromnu skolku, aby som si udrzala povodne zamestnanie.
Myslim, ze jedine vychodisko bude nastupit do prace. Prispevky v hmotnej nudzi su take nizke,ze z nich urcite nevyzijes. Ak Ti mama moze postrazit malu to jepre teba velke plus. Po skonceni RP mozes poziadsat o davky,ale ak mas trvaly pobyt u rodicov,budes posudzovana spolu s nimi a tiez Tit am zarataju aj vyzivne na dieta. Ak by ti Tvoj ex neplatil,mozes poziadat o nahradne vyzivne od statu. O malu urcite neprides,ved to, zesi teraz bez prace nieje dovod aby Ti zobrali malu.