Ahojte vedeli by ste mi poradiť dcérka bude mať 31.januára 3 roky a chcela by som s ňou ostať doma do šiestich rokov a chcem sa spýtať kde sa mám nahlásiť či aj na úrad práce alebo stačí na sociálnu poisťovňu. Ďakujem.
@pupetko263 prečo riešiš SP? odvody v čase nezamestnanosti sú dobrovolné, kedže budeš doma s dieťaťom bez príjmu , žiadne odvody do SP nepôjdu, nemajú z čoho keďže nemáš príjem
@mogaa myslím všeobecnú zdravotnú poisťovňu
@mogaa nezavadzaj, za osobu starajúcu sa o dieťa do 6 rokov platí stat aj odvody do sociálnej poisťovne
@tehulka2011 a z čoho keď odvody idú z vymeriavacieho základu? obdobie sa síce ráta do odrobených rokov, ale odvody nejdú žiadne....zdravotka je jasná, tam je pevne stanovená suma pre samoplatcov.....
@mogaa je tam určite percento, každý rok sa to trocha mení, platí sa z nízkeho vymeriavacieho základu ale aspoň sa to ráta do dôchodkového a invalidného poistenia, poistenie v nezamestnanosti v tom samozrejme nie je
@mogaa dokonca stat platí aj nejaké minimum do 2.piliera, tuším 30€ mesačne
@mogaa ono @tehulka2011 má čiastočne pravdu - čo sa DP týka: poistenci štátu - v prípade osoby evidovanej na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" sú poistení len zdravotne a z poistení v SP len dôchodkovo, žiadne invalidné ani prispevok do 2. piliera. - ten odchádza len z tvojho príjmu ak nejaký máš. Nie sú poistení na nemocenské poistenie, ani na poistenie v nezamestnanosti, a preto nemajú nárok na nemocenské dávky, ani na dávku v nezamestnanosti. Ak nie sú dobrovoľne poistení a neplatia si poistné sami, nárok na uvedené dávky im nevznikne, pretože ten je okrem iného podmienený existenciou a aj určitou dĺžkou trvania príslušného poistenia.
Štát platí za poistencov štátu len poistné na dôchodkové poistenie, a preto sa im poistenie od štátu prejaví v budúcnosti len na štátnych dôchodkových dávkach - komerčných nie. Obdobie, keď za nich štát platí poistné, sa im zaráta ako obdobie dôchodkového poistenia a zohľadní sa pri posudzovaní nároku a výpočte dôchodku vyplácaného SP.
@alenah31 nemáš pravdu, stat platí starobné aj invalidné poistenie, a ak ma poistenec druhý pilier tak prispieva aj tam: https://www.socpoist.sk/matka---opatrovatel---a...
@tehulka2011 tak toto je od r. 2022, platilo to inak https://www.socpoist.sk/aktuality-poistencovi-s...
Ukladam si info - dik za upozornenie.
nie si zamestnaná? ak nie tak máš 2 možnosti:
1. len zdravotná poisťovňa - osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, obmedzenie dieťa v škôlke max. na 4 hodiny denne
2. úrad práce do evidencie nezamestnaných, dieťa v MŠ na celý deň