Koniec rodičovskej dovolenky

4. okt 2022

Prosím, konci .mi RD (na konci novembra). Chcem sa vrátiť do starej práce avšak nemám žiaden kontakt (resp.som ho neudrziavala) so zamestnávateľom. Vôbec neviem, či so mnou rátajú, keďže moje miesto je obsadené a viem, že určite má tam už nedajú. Ako mám postupovať aby to bolo ok, pre prípadnú výpoveď z jeho strany? Ako mám nahlásiť nástup do práce? Syn má 3 roky 29.11. To mám zaslat mail, že sa vraciam do práce? A k akému dátumu uviesť? 29.11.ci ako?

yoxinka
4. okt 2022

Ja som vždy cca 3mesiace dopredu písala mail vedeniu resp. personalistke, že vted a vtedy mi končí rodičovská a vždy sme sa dohodli, že sa osobne dohodneme. Tak som tam šla, povedala si podmienky (skrátený úväzok, práca len do 14.30). Po prvom dieťati to akceptovali, tak som normálne nastúpila.

autor
4. okt 2022

@yoxinka a teda koniec mojej RD je kedy? Toho 29.11.? Keď dovŕši 3 roky? Napíšem tiež našej personalististke že vtedy mi končí RD, ako mám ďalej postupovať? Vôbec neviem 🙈

zmrzlinka2021
4. okt 2022

Tvoje miesto je obsadene len do tvojho navratu a patri ti, cize ma povinnost ta zamestnavatel prijat spat.

yoxinka
4. okt 2022

Áno, keď má tri roky, končí ti RD. Ja neviem, ako máš postupovať, všade je to iné. Ja som ti písala presne moju skúsenosť. Dohodla som si stretko, tam sme pokecali, čo ja očakávam, čo oni a buď sme sa dohodli, že nastúpim alebo by sme sa dohodli, že nenapstúpim. Po treťom dieťati sa mi stalo, že mi zamestnávateľ neumožnil pracovať len doobeda a tak sme sa dohodli, že sa nedohodneme.

autor
4. okt 2022

@zmrzlinka2021 ja viem, ale všetci vieme, že jedno je a druhé sa robí. To miesto určite nedostanem a nedostanem ani odstupné. Ale, firma má časť ženského kolektívu a teda, stále sa to tam není ...

autor
4. okt 2022

@yoxinka dobre, tiež tak urobím..

mogaa
4. okt 2022

minimálne mesiac pred návratom musíš oznámiť návrat.....

zmrzlinka2021
4. okt 2022

Prečo tak uvazujes?
Plati zakonnik prace a ten musí zamestnavatel repsektovat. Preco dovolujes, aby s tebou niekto kyval?
Proste trvaj na pracovnom mieste. Mas rodinu, musis ju zivit, platit energiu, stravu... A ak ta vyhodi pre zrusenie miesta, odstupne ti musi dat.

petamich
4. okt 2022

@zmrzlinka2021 ciastocne mas a ciastocne nemas pravdu - konkretne pracovne miesto maju povinnost jej drzat iba pol roka, po pol roku jej musia v zmysle ZP poskytnut adekvatnu nahradu (co moze byt aj pozicia sice ta ista ale cez pol slovenska) a nasledne sa dohodnu castokrat na ukonceni PP a odstupnom a pod.

zmrzlinka2021
4. okt 2022

@petamich Ale jej pracovna pozicia nezanikla. Vzdy ked prijmas osobu na taku poziciu, kde niekto odchadza na matersku, ides na zastupovanie materskej. Proste oni len dufaju, ze dievča je jednoduchsie, podpise im "čo má" a takto sa jej zbavia. Realne to takto nema fungovat.

petamich
4. okt 2022

@zmrzlinka2021 v zmysle ZP nemaju povinnost drzat jej tri roky konkretne pracovne miesto, maju tuto povinnost iba pol roka a ak sa niekto vracia po troch rokoch, tak ak to konkretne pracovne miesto nemaju volne (co castokrat nemaju), musia si splnit povinnost ponuknut jej adekvatnu nahradu v rovnakej platovej triede atd. a ak z nejakeho dovodu nevyhovuje (napr. v banke kde som pracovala, castokrat spravili, ze ak sa vracal pobockovy pracovnik, sice jej ponukli poziciu pobockoveho pracovnika ale v Trebisove nie BA, zakonnu povinnost si splnili ale pracovat tam dana osoba veru nesla), nehodnotim ci je to fer, nefer ale zial tak to je

ZP sice hovori, ze nemozu na jej miesto prijat nikoho na neurcito a bla bla ale zaroven umoznuje, ze ak to miesto nie je volne mozu proste ponuknut ine 🥴

zmrzlinka2021
4. okt 2022

@petamich Lenze to miesto je volne pre nu, pretoze pocas jej materskej a RD je obsadene vzdy len na cas trvania materskej a RD.
Tize dolezity je aj vykon prace, co z nas vacsina ma, a ani neviem ci je mozne uviest vykon prace len "Slovensko"

autor
4. okt 2022

@zmrzlinka2021 lebo tak to je. Je to súkromnik. Výsuvné pracovisko má firma 100 km ďalej. Nemá problém mi ponúknuť prácu tam, nemá problém zrušiť pracovné miesto. Zase sa netvárme, že to na Slovensku tak funguje a všetky ženy dostanú odstupné. Možno v dajakych väčších firmách ale u vela, veľa zamestnávateľov nie.

Ešte pre upresnenie....budem ich informovat, že RD mi končí 29.11., do práce môžem nastúpiť 30.11. tak?

tinkavvv
6. okt 2022

Hlavne pripadne nepodpis dohodu o ukonceni pracovneho pomeru.