Koniec rodičovskej a úrad práce

1lienka1
28. nov 2015

Ahojte mamicky, chcela by som sa opytat, v utorok mi konci rodicovska dovolenka, malého mi nevzali do skolky. Planujem dat v robote vypoved a supnut sa na urad prace, je to mozne ? A tie co ste si kedysi priplacali na dobrovolne poistenie, da sa to v nezamestnanosti este vyuzit? dakujem za odpovede.

tilka82
28. nov 2015

@1lienka1 ahoj,mrkni na link,tak ti poradia viac,ale oznac si v prispevku zalku,ona ti poradi,je to anjel🙂

chrumka84
28. nov 2015

Ja som dala vypoved pocas rodicovskej, ale to je asi jedno. A isla som na urad prace, pol roka som bola nezamestnana a poberala podporu (vypocitana z platu, ktory som mala predtym) a tak som sa zamestnala. Nepripoistovala som sa nijako.

1lienka1
autor
28. nov 2015

Ďakujem.

gapa
28. nov 2015

@1lienka1 vyčerpaj si napr. 1-2dní dovolenky, zvyšok daj preplatiť, aby si mala hrubú mzdu cca 58eur na den trvania pracpomeru po RD a budeš mať maximum. Potom daj odhlášku na soc.oistovni +prihlášku den po ukončení prac.pomeru, lebo spätne to nevybavíš.+urobiť kopie pre seba a založiť do dôchodku odporúčam.

chrumka84
29. nov 2015

Tak tak, ja som mala tiez dovolenku.

lilly22
1. dec 2015

Ahojte.Maminky.mam zly pocit uz dlhsi cas...prosim poradte...som od zaciatku na rodicovskej.nemala som matersku..cize,kedze som na rodic. A dcerka dosiahla 6mesiacov mala dom ist aj tak na urad?ci nemusela som ist??aaa mala som ist este aj na ine urady?napr na socialne?ci nikde??dakujem za radu.

gapa
2. dec 2015

@lilly22 takže od začiatku poberáš rodič.príspevok?? lebo si nemala nárok na mateské, tak? a si zamestnaná? szčo s poistením povinným? či nezamestnaná a odkedy?

lilly22
2. dec 2015

@gapa nie nebola son na materskej,isla som z rodicovskej do rodicovskej.a nemam zamestnavatela

gapa
2. dec 2015

@lilly22 ak súvisle poberáš rodič.príspevok, najprv na prvé, potom na druhé (aj ked máš tam asi 2mesiace asi bez poberania RP?????), tak:
1. sociálna poistovna
- predpokladám po narodení prvého dieťaťa si si podala prihlášku, by si bola dôchodkovo poistená štátom. Ak ti medzitým nevzniklo žiadne povinné dôch.poistenie zamestnanca na prac.pomer alebo dohodu ani povinné szčo, tak ti stále môže trvať. Ale dobré si to prehlásiť na mladšie dieťa, tj. treba kopiu rodného listu a prehlásenie či vyhlásenie o riadnej starostlivosti a minimálne s tým na SP. Dala by som si aj potvrdiť prevzatie toho vyhlásenia. Možno budú chcieť aj odhlášku a prihlášku na mladšie (odo mna tak chceli).
2. zdr.poistovna
predtým si zdokladovávala že poberáš rodič.príspevok, aj pri ukončení predpokladám. Potom si predpokladám bud bola na úrade práce alebo si na ZP bola evidovaná ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (ak dieťa nechodilo do škôlky v tom bodobí aelbo chodilo maximálne na 4hod. denne), od poberania RP zase si nahlásila poberanie RP a to stále trvá
3. UP
sa nahlasuje kto sa o dieťa stará, ak si predpokladám nahlásila (zdá sa mi, že to platí pre deti, ktoré tuším po 31.1.2014??? (neberte s istotou) dosiahli 3roky, každú zmenu treba nahlásiť, tj. vtedy ak si sa sama starala a teraz napr. pôjde do škôlky ...
snád som nič nezabudla

lilly22
3. dec 2015

Dakujem..toto mam hadam vsetko...hned po narodeni sme isli...

domi1220
18. dec 2015

@gapa pri narodení dieťaťa som sa prihlasila do SP , mne končil RD 22.10. , od 23.10. do 26.10.2015 ma prihlasil zamestnávateľ a zaplatil odvody, toho 26.10. mi skončil PP, mala som sa vtedy sama odhlásiť alebo prihlásiť do SP ? je to spomínané v tejto diskusii , teraz som na úrade práce , ďakujem za odpoveď, a prosím nevieš či teraz mm nárok na PN alebo OČR ?

gapa
18. dec 2015

@domi1220 áno, zájdi tam čo najskôr a zober si kopiu RL. Daj odhlášku spätne a prihlášku ti dovolia len odo dna, ked tam prídeš, tj. čím neskôr prideš, tým prídeš o dlhší čas bez poistenia. A nedaj sa odbiť, treba to, lebo ti to dajú dorobiť aj o pár rokov (teraz mi písala jedna, že jej to zistili pri výpočte dôchodku!) A dobré si pre seba urobiť kopiu prihlášky a odhlášky (vypísať 2x) a dať pečiatku na kopiu. Ked budeš pracovať napr. na dohodu, treba odhlášku.

domi1220
19. dec 2015

@gapa ďakujem pekne za odpoveď.