Koniec rodičovskej a predĺženie neplatenej rodičovskej

werciatko04
26. apr 2015

Ahojte maminy chcem sa poradit a spytať končí mi RD 3. juna chcem sa vopred info. co vsetko a kam treba vsade ist ide o to ze nemam pracu maly je prijaty do skolky od septembra . Chcem si vsak predlzit neplatenu rod dovolenku aby aspon o odvody bude postarane .... a kde mam ziadat o predlzenu neplatenu RD je to vlastne žiadosť ak sa nemylim a trva to nejaky cas kym to schvalia a co potrebujem k tomu aby mi to schvalili alebo to schvalia kazdemu ked si o to poziada ? vobec netusim ako to chodi a tak tiez neviem treba o to poziadat asi skor ze ? a celkovo nahlasot sa na urade prace ako nezamestnana alebo az potom ked mi schvalia neplat RD ? dakujem za odpovede .

gabrielita1610
26. apr 2015

Ahoj ,aj ja som si ju predlzovala. Neplatenu MD. mozes mat do 6r. na UPSVaR musis len zaniest ten papier ,kde sa bude dieta po dovrseni troch rokov nachadzat a ostatne vybavis len v zdravotnej poistovni ,kde ti daju papier ako cestne prehlasenie ,ze sa budes starat o svoje dieta ,podpises to a to je vsetko ,ja som sla este na dochodkove ,no tam mi povedal,ze som nemusela chodit ,ze dnes uz automaticky ostavas prihlasena do 6r. no ak by si zacala robit ,musis to prist nahlasit ,to iste plati aj v zdravotnej - ak zacnes robit treba to nahlasit ,tak mi bolo povedane....nic viac netreba ,kedze budes na neplatenej....ak by si chcela platenu musis mat npormalne ziadost ,potvrdenie od odborneho lekara a zdravotnych komplikaciach ,vsetky mozne potvrdenia o chorobach ,je to komplkovane.........a ozaj ked budes na neplatenej ,mozes ist do prace ,no dieta moze byt v skolke len 4h denne

gapa
26. apr 2015

@werciatko04 ako píše gabrielita,
1. soc.poistovna - ak si si po pôrode dávala prihlášku, aby si bola dôch.poistená štátom a nebola si odvtedy dôchodkovo poistená ako zamestnanec (čerpajúci dovolenku alebo pracujúci na dohodu), tak nadalej ti trvá táto prihláška a môžeš byť do 6rokov, ak nebudeš povinne dôch.poistená (ako szčo či zamestnanec).
2. zdr.poistovna - s papierom z upsvar dokedy poberáš RP treba ukončiť poistenie štátom ako osoba poberajúca rodič.príspevok a nahlásiš sa ako osoba osobne celodenne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, s tým, že dieťa max. 4denne môžebyť v škôlke.
3. upsvar - po dovršení 3rokov treba nahlásiť, kto sa o dieťa stará, potom každú zmenu do 8dní
4. danové - treba vedieť, že ak tvoj manžel si doteraz na teba uplatnoval odpočet, aby neplatil tolko daní, tak naposledy za jún si môže uplatniť, ak sa nezaeviduješ ako uchádzač o zamestnanie. POčas starostlivosti o dieťa do 6rokov bez poberania RP (medzi mamičkami sa tomu hovorí tzv. predlžená neplatená rodičovská dovolenka) ak dieťa dovrši 6rokov v júni. Za júl a dalšie mesiace už nie, taký je zákon.

werciatko04
autor
26. apr 2015

@gapa aha tak ze mam ist najprv na urad a tam si pytat papier a aky papier hm ?! A snim ist na socialku ? nikde som nerobila pocas materskej ani rodič dovolenky tak ze ?! najprv na socialku ? a ten papier mi daju na zdravotnej ? a tak tiez prihlasila som ho na celoddenny pobyt v skolke ?! co teraz ? a ja manzela nemam len spolu zijeme ale nie sme zobraty ? mozte mi to este raz naúisat co kde a aky papier si mam pytat ? ak vas to neobtazuje dakujem .

gapa
26. apr 2015

@werciatko04 ak nie ste manželia, tak si nemôže odpočítavať aj tak,
- na sociálke nič neriešiš, ak si prihlásená už od pôrodu
- na upsvar vybavíš potvrdenie dokedy si poberala rodič.príspevok (ked budeš po dovršení 3rokov oznamovať, kto sa o dieťa stará, tlačivo je na nete alebo od nich na upsvar dostaneš )
- s tým potvrdením dokedy sa staráš pôjdeš na ZP a nahlásiš starostl o dieťa
- ked bude chodiť viac ako na 4hod. do škôlky, tak bud ísť na úrad práce sa evidovať ako uchádzač o zamestnanie alebo si musíš platiť zdr.poistenie sama (čo je viac ako 57eur mesiačne)

werciatko04
autor
26. apr 2015

@gapa aha ok tak ze len na urad prace vybavit potvrdenie od kedy do kedy som bola na materskej teda rodic a stym na zdravotn poistovnu a este asi sa rovno zaevidovat na urade uz ked tam budem .... a tam ze kde sa dieta bude nachadzat to je ten papier s toho uradu ano vlastne ? a ked dieta bude chodit normalne na 8 hod do skolky nic sa nemeni na tom ze mi stat plati vsetky odvody je tak ?! a toto vsetko mozem vybavit uz skor ?? alebo len po skonceni rodic dovolenky ? to jest maly je narodeny 3. juna tak ze 4 uz musim behat alebo mozem aj skor ?!

gapa
26. apr 2015

@werciatko04 neviem iste, či sa dá aj skôr, mne pani povedala, že to prehlásenie o tom, kto sa stará až po a tiež to vyplatenie RP asi tiež. Môžeš skúsiť, no na istotu až po 3roku, myslím. Záleží aj na koho narazíš, možno. Skús si tam príp. zavolať.
nie dokedy si bola na rodič. ale dokedy si poberala rodič.príspevok.
tu máš to tlačivo:
http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...

werciatko04
autor
26. apr 2015

@gapa dakujem .

abbieka
28. apr 2015

A neviete ako je to z predlzenou platenou?mozem ist robit?moze byt mala cely den v skolke?dakujem