Poprosím o radu. 31. mája bude mať dcéra 3 roky, 1.júna by som mala nastúpiť do práce, no čakáme druhé dieťatko a na druhú materskú by som mala nastúpiť niekedy v polovici októbra. Do práce ma tým pádom asi nevezmú, kedže na pár mesiacov sa im to neoplatí a tohto času majú za mňa náhradu. Riešiť to maródkou? Ak áno, mám si najprv vyčerpať dovolenku? Od čoho sa mi bude odvýjať výška maródky? Vopred ďakujem za každú radu.
@sardinka333 za zamestnavatelom sa chystam zajtra, len aby som bola pripravena na vsetky moznosti, ratam aj s vypovedou z jeho strany, tak neviem, ci ta marodka nebude predsa to najlepsie mozne riesenie
i ja cakam na odpovede. a aka bude vyska materskej? vie neikto ci to nejako ovplyvni to ze budeme "chvilu" v praci, resp.pn, resp. dovolenka?
do prace ta musia zobrat, kedze si tehotna, prepustit ta nemozu, na PN ani nemozes ist, kym sa ti neobnovi nemocenske poistenie (treba aspon na 1 den nastupit do prace, moze to byt aj dovolenka)
pokial nemas zdravotne problemy, tak urcite nastup do prace, su povinni ta zobrat, pisomne im oznam, koniec RD + ze si opatovne tehotna, to ze pre teba nemaju miesto, nie je tvoja starost, lebo oni ti miesto musia drzat pocas celej MD/RD, a ked to tak nezabezpecili, tak mozes byt doma, a poberat nahradu mzdy vo vyske priemernej mzdy
ja som toto uz riesila, u mna ide o 3,5 mesiaca, hned po rodicovskej musim vycerpat staru dovolenku a na 2,5 mesiaca idem na PNku, bude to tazke cez leto, ale nechcela som nastupovat do roboty, kedze po skusenosti z prveho tehotenstva som mala len o nieco nizsiu Pn ako vyplatu, kedze som nemohla robit nocne ani 12. Takze urcite si vyber staru dovolenku a potom bud Pn alebo nastupit do roboty.
@vajanika27 a nevies mi poradit, podla coho sa vyrata Pn-ka? Ci je nejaky rozdiel, ci sa vyberie jeden den dovolenky alebo cela dovolenka?
@katimka vyratava sa z hrubeho prijmu a dovolenka z priemeru za urcite obdobie, neviem ti presne povedat skus pozriet podobne temy, tak ti skor poradia 🙂
Moja kamoška normálne nastupila do práce aj na mesiac, nemala žiadny lukratívny flek. Či ťa vezmu a či nie to sa pýtaj zamestnavatela. Každopadne ti končí jedna RD tak by si im to mala oznámiť a informovať sa tam ako postupovať - či nastupiť, alebo isť na ÚP. Dovolenku si vyčerpať možeš, ale asi ti nepokryje ten čas predpokladám a marodka? Od čoho sa odvíjat bude osobne neviem posudiť, ale terno to nebude ani finančne a pozor dlhodobá marodka znamená že budeš prikuta doma lebo ti moze prist kontrola čo pri dlhodobých marodoch a tehotných na PN je celkom bežné.