Koniec rodičovskej a nové tehotenstvo

deniska652
27. máj 2022

Baby poraďte mi, od 1.7. Mám nastúpiť do práce po rodicaku..lenže som tehotná a lekár mi neodporúča ist naspäť do práce kvôli zlým výsledkom..myslite, že keď to oznámim zamestnávateľovi môže so mnou ukončiť od 1. Pracovný pomer? A môžem pn odovzdať aj skôr? Napr už 27.6.? Ďakujem za rady

sense
27. máj 2022

@deniska652 keď oznámia zamestnávateľovi ze si tehotna, tak si chránená. Ale ja osobne by som najprv oznámila tehotenstvo a až potom doniesla pn

deniska652
autor
27. máj 2022

@sense no, len to som nevedela že ak oznámim že som tehotná či nemôžu so mnou od 1.7. Ukončiť pracovný pomer

sense
27. máj 2022

@deniska652 máš zmluvu na dobu určitú alebo neurčitú. Ak n'a dobu neurčitú tak ta po oznámení nemôžu prepustiť, jedine ak by zrudlsili tvoje pracovné miesto ale to môžu zrušiť aj v prípade pn

deniska652
autor
27. máj 2022

@sense mám na dobu neurčitú..a nezrušili, je namiesto mna prijatá náhrada

sense
27. máj 2022

@deniska652 tak potom oznam normálne písomne tehotenstvo

dejna_
28. máj 2022

@deniska652 môj prípad prvý deň som čerpala dovolenku a od ďalšieho dňa som bola PN a hneď oznámila tehotenstvo vtedy som.bola tuším v 8 tt. Mala som nárok na nemocensku davku a materskú mi rátali z toho jedného dňa dovolenky čo v mojom prípade bolo lepšie a vyšla mi maximálna materská. Čiže nahlas si dovolenku jeden deň a až potom PN ..a vyhodiť ťa nemôže resp. Aj keby vyhodil si v ochrannej lehote a nárok máš na materskú tak či onak ale asi nie potom na tehotenský príspevok.

lilinka88
28. máj 2022

@dejna_ aby sa jej materská rátala z jedného dňa dovolenky v tomto roku, musela by mať nástup na materskú až budúci rok. Inak je to bezpredmetné. A tiež to neznamená,že by jej vyšla z tej dovolenky lepšia materská

dejna_
29. máj 2022

@lilinka88 hej samozrejme to je pravda 👌 som zabudla to tam dopísať 🙏..ja som pochopila že teraz len zistila že je tehotná 😅 čiže automaticky až budúci rok pôjde na materskú ale samozrejme môže ísť ešte aj tento rok a tým pádom by jej ju rátali z pravdepodobneho výmeru čo jej napíše zamestnávateľ.( Vo väčšine prípadoch hrubá mzda )

deniska652
autor
29. máj 2022

@dejna_ no mne vychádza ist na materskú 3.12., len zamestnávateľ mi nechce dať dovolenku pokial neodrobim aspoň mesiac..tiež som to chcela najprv riešiť dovolenkou ale keď som zavolala na podnik tak mi toto povedali..za to to chcem riešiť od 1. Hneď pnkou..a na sociálke mi povedali ze môžem 🤷‍♀️ Tak neviem

lilinka88
29. máj 2022

@deniska652 jasné,že môžeš, tebe by tá dovolenka nijak nepomohla. Normálne oznam zamestnávateľovi návrat do práce po RD a zároveň nástup na PN hneď od prvého dňa

deniska652
autor
29. máj 2022

@lilinka88 môžem to spraviť tak, že mu pošlem písomne oznámenie he nastupujem na Pn zo zdravotných dôvodov, a priložím k tomu potvrdenie od lekára?

dejna_
29. máj 2022

@deniska652 hej v tomto prípade ti dovolenka nepomôže to je pravda ..ale keď ti zostala nemal by mať problém ti ju dať 🤔..nemusíš mať nič odrobene, každopádne kľudne tu PN môžeš poslať aj s oznámením o tehotenstve

deniska652
autor
29. máj 2022

@dejna_ nezostala mi už stará..takze to spravím takto ďakujem 🙂