Koniec rodičovskej a nástup do pôvodného zamestnania

sissi51
28. júl 2016

Ahojte chcem sa spýtať končí mi RD a nastupujem do pôvodnej práce, čo je mojou povinnosťou? mám ja niečo nahlasovať úradom že nastupujem alebo sa to rieši len s mojím zamestnávateľom. ďakujem pekne

mirkafu
28. júl 2016

Mal by ta automaticky nahlasit zamestnavatel ale radsej si to over v praci ...

tanina724
28. júl 2016

Ja som po skončení RD musela na sociálke nahlásiť, kde sa bude nachádzať moje dieťa - čiže v škôlke a je dobré sa odhlásiť zo zdravotnej poisťovne.

gapa
28. júl 2016

@sissi51
1.upsvar - odbor soc.vecí a rodiny - nahlásiš kto sa o dieťa stará
2.zdr.poistovna - skontroluj, či ja nahlásené obdobie poberanie rodič.príspevku (obvykle nahlasujú mzdárky, no nie je to ich povinnost, možno pre istotu si z upsvar-vid vyššie vyžiadaj potvrdenie odkedy dokedy si poberala RP, to ak by nebolo ZP v poriadku budeš potrebovať, nech tam nemusíš chodiť viackrát
3.soc.poistovna- ak si si po pôrode dávala prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov aby si bola dôchodkovo poistená štátom, tak do 8dní od vzniku dôchodkového poistnia zamestnanca (ukončením čerpania RD a nástupom na čerpanie riadnej dovolenky či začatím práce vznikne), treba odhlášku, do 8dní najlepšie (ak by prac.pomer skončil, tak možno dať prihlášku nanovo, no nedá sa podať ani 1den spätne a treba kopiu RL) - odporúčam robiť si kopie, dať potvrdiť prevzatie pečiatkou na kopiu a založiť najlepšie k zápočtovým listom do dôchodku
4. teda ako prvé písomne oznámiť zamestnávatelovi návrat, aspon mesiac popredu- tak je v Zákonníku práce uvedené

sissi51
autor
29. júl 2016

ďakujem Vám🙂