Pracovala som v spoločnosti 15 rokov, v roku 2012 som dostala výpoved. Podarilo sa mi vo výpovednej lehote otehotniet,sla som na PN, potom na MD a RD....v juni mi končí RD....výpoved trvá....chcem vsak ist na PN...a teraz mi prosím poradte....20.juna končí RD, t.z.že 21. musím ist na Oup sa prihlasit,nakolko skonci pracovný pomer a potom na PN ? alebo ?! je možné to urobiť nejak,aby som ostala ešte zamestnancom firmy,ktorý je na PN? napr. ist na PN este pred 20.junom....ale ako je to potom s poberaním RD?! vie mi niekto poradiť ? alebo OUP sa nevyhnem ? dakujem vopred za všetky príspevky
Ahojte, ja by som sa tiez chcela nieco opytat. Som na RD s prvym dietatom do 12.12.2016. S manzelom planujeme druhe dieta. Pracu som mala na dobu urcitu a ta skoncila ked som bola na rizikovom. Zaujimalo by ma, ze keby som teraz otehotnela a po skonceni RD by som sla na pn ci by som nieco dostavala - marodku. Alebo by som bola bez prijmu do kedy neporodim? A potom opat iba rodicak.
@erikak3103 nárok na nemocnské by si nemala, ak sa nezamestnáš. Podmienkou na vznik nároku na nemocenské je mať trvajúce nem.poistenie (alebo byť v tzv. ochrannej lehote po zániku nem.poistenia), pri dobrovolnom nem.poistení aj trvanie nem.poistenia aspon 270dní v posledných dvoch rokoch pred vznikom PN. Pre nárok na materské z každého nem.poistenia (zamestnanca, szčo aj dobrovolného) je tiež podmienka aspon 270dní nem.poistenia v období 2roky pred pôrodom. Dni po ukončení prac.pomeru sa ti už ako dni nem.poistenia nerátajú.
@gapa Dakujem
Ak ti končí Rd 20.6.2016, tak jedine ak pôjdeš na pn presne 21.6.2016 budeš mať nárok na nemocenské (prvých 10dní platí zamestnávatel, od 11dna soc.poistovna). Ak by si skončila pp 20.6.2016, neobnoví sa ti nem.poistenie a nie si v ochrannej lehote pre nem.dávky, tj. nárok na nemocenské by si nezískala. Ak ale budeš po RD hned PN a nebudeš mať žiadny vym.základ (čo nebudeš ak vlastne ti už skončila výpovedná lehota a prac.pomer skončí posledným dnom ochrannej doby), tak budeš mať podporu potom rátanú z minima. Ak na pn nepôjdeš bude sa podpora rátať z obdobia 2roky pred nástupom na RD, ak sa zaeviduješ hned po ukončení Rd.