Koniec rodičovskej

mimusina
30. nov 2024

Ahojte maminy, možno nám poradíte...
kamoška mi dala otázku na ktorú ja neviem odpoveď tak skúšame tu - možno ste to tak niektorá mala...
Má 5.5r syna - je na predĺženej neplatenej RD, ktorá jej končí vo februári...
Plánovali reťazový pôrod, no nepodarilo sa.....otehotnela teraz - úplne je na začiatku...
počas prvej materskej jej skončil pracovný pomer, keďže bola v skúšobnej dobe - zmluvu jej nepredlžili......ale nevie čo robiť - koncom februára jej končí RD - treba sa niekam hlásiť? alebo kedy presne končí RD v deň keď dieťa dovŕši 6r? novú prácu nemá, a keby aj niečo našla - tehotnú ju asi nevezmú...na jednej strane sa neskutočne teší z tehotenstva a na druhej strane je smutná z tejto situácie, nakoľko nebude mať nárok ani na materskú....
Ak viete prosím poradte.
Ďakujeme.

olimuc
30. nov 2024

No jedine na upsvar aby jej platili zdravotku … narok nebude mat na nic

mimusina
autor
30. nov 2024

@olimuc tiež ma napadol urad práce, ale ona vlastne prácu nehľadá keďže je tehotná....

patta89
30. nov 2024

Ked sa neprihlasi na UPSVaR, bude si musiet platit ZP...Narok nebude mat na nic, az po narodeni dietatka, nizsi RP

aliziana
1. dec 2024

@mimusina RD jej končí vtedy, dokedy ju má predĺženú, keďže syn má 5,5, vo februári nevychádza 6r. V tom prípade sa môže ešte do 6r zahlásiť na zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r. Keď bude mať syn 6r, už viac možností mať nebude, jedine UPSVAR alebo dobrovoľnd nezamestnaná (alebo nájsť prácu)