Ahojte chcem sa opýtať ked mi rodičovska konči už tento september čo treba spraviť kedže nemam pracovný pomer lebo mi skončil ,z dvôvodu skrachovaneho podniku .dakujem
A ešte jedna otazka dostanem ešte v septembry rodičovsku? mali bude mať 2 .9 2016 3 roky....
ahoj, ak nemáš prácu, treba sa evidovať na ÚPSVR ako nezamestnaný, nasledujúci deň od skončenia rodičovskej, čo v tvojom prípade je 2.9. , žiadosť si môžeš podať do 9.9. a budeš zaradená do evidencie od 3.9., ak to nestihneš do tohto dátumu budeš si musieť doplatiť zdravotné poistenie.
Rodičovský dostaneš ešte ešte aj v októbri za september. 😉
@denca76 presne tak ako ti baby pisali, treba aby si sa isla potom zaevidovat ak si nenajdes robotu. Daj si nato pozor aby si si poistenie nemusela potom sama doplacat
@denca76 v podstate je dôležíté, či dieťa ide do škôlky alebo nie. Ak ide do škôlky, jednoznačne od 3.9 sa zaevidovať. Ak je doma s tebou, tak sa dá aj tzv. "predlžená rodič.dovolenka" ako sa tomu medzi mamičkami hovorí, aj ked to RD nie je, len môžeš byť nadalej dôchodkovo poistená štátom a aj zdravotne, ak dieťa je s tebou doma alebo max. 4hod. denne v škôlke (tak to platí tento rok, no boli už viackrát zmeny, napr. bolo aj tak, že ak chodilo čo i len na hodinu do škôlky, tak dôchodkovo si byť nemohla poistená štátom, t.č. to nevadí, teraz vadí, ak by si mala dohodu, tak dôchodkovo byť poistená nemôžeš. Zájsť na zdr.poistovnu ale v každom prípad treba. Ked budeš na upsvar po dovršení 3rokov nahlasovať kto sa o dieťa stará (či chodí do škôlky, či ty sa on staráš), tak si vyžiadaj doklad dokedy si poberala rodič.príspevok - a to 2x. Raz to budeš potrebovať predpokladám pri zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie a raz do zdravotnej poistovne. V ZP ta odhlásia ako poberatela RP a prihlásia bud ako uchádzača o zamestnanie (ked budeš mať o tom rozhodnutie z upsvar) alebo ako osobu riadne osobne a celodenne sa starajúcu o dieťa do 6rokov - ak sa nezaeviduješ a staráš sa osobne o dieťa, ako som písala max.4hod. v škôlke.
Ak sa ale nezaeviduješ do evid. uchádzačov, tvoj manžel si nemôže od mesiaca oktober na teba uplatniť odpočet v danovom priznaní/ročnom zúčtovaní, čo ak platí dane môže robiť aj 60eur mesačne. Ak neplatí dane, tak to je bezpredmetné pre teba.
@jarmila1977
@bajana
@kristinaanna
ahojte nie nemam pracu a neviem ani či zoženiem v dedine kde je strašne malo miest aj v okresnom som pozerala a nič neni volne len ako brigadnik :(
@gapa syn je už prijatí do škôlky 🙂 tu je malo detičiek takže beru hned 🙂 s tým nieje problém len si najsť robotu to je väčší :(
ale snad si niečo najdem
dakujem
mamičky,prosím vás,syn mal 16 júla 3 roky,dostanem ešte rodičovský za celý mesiac júl,alebo iba do toho 16,kým nedovršil 3 roky,dakujem.....
@iwkac za cely mesiac
Mam otazku? 19.9 mi konci rodicovska dcera bude mat 3r.) a tym padom dcerka nastupuje od 5,9 do sukromnej skolky. Lenze cakame druhe dieta kt. sa ma narodit niekedy v aprily bud. roku. Od 19.9 mam v praci este 11dni dovci ktore ked miniem daju mi odstupne. Ale neviem ci mi mozu dat vypoved ked vlastne ocakavam druhe dieta? A este som nepodpisovala ziadnu vypoved.. Alebo po skonceni rodicovskej sa do 7dni nahlasim na urade prace a budem poberat davku v nezamestnanosti ? LEnze neviem ci davka v nez. sa pocita len prvych 6mes. od zahlasenia..
Mamičky potrebujem radu, Dcérka mal 25.augusta 3 ročky , do škôlky ju nevezmu takže musím byt s nou doma nadalej avšak nechcem ist na predlzenu rodičovsku dovolenku lebo z toho si nemoze urobiť manžel odpočet na danovom priznaní, tak som sa chcela nahlásiť ako uchádzač o zamestnanie no moja otázka spočíva v tom ze ako to potom bude prebiehať čí budem musieť chodiť po pohovoroch kde ma poslé Úrad A zhanať si potvrdenia ze si hladam prácu aj ked vlastne do nej ísť nemozem kedže musím byť doma s malou? Ďakujem za každú radu
@lludkaa na tzv. neplatenu rodicovsku sa nahlasuje na tvojej zdravotnej poistovni- ako osoba starajuca sa o dieta do 6r- na urade prace pojdes po dovrseni vypisat tlacivo kde sa dieta zdrziava po dovrseni 3r veku a tam si vypytas potvrdenie OD kedy DO kedy si poberala RP a s tym pojdes na zdravotnu poistovnu sa nahlasit.
Ahoj.rodicovsky dostanes este aj v oktobri