Koniec rodičovského a nástup na PN

alica42
14. jún 2021

Ahojte konci mi rodicovsky prispevok.mozem pred koncom rodicovskeho nastupit na pnku? Mam zdravotne problemy budem musiet ist na operaciu. Pracovny pomer zatial trva mam na dobu neurcitu, no neviem ked donesiem pnku, ci ma mozu prepustit.
Dakujem za rady

zalka
14. jún 2021

@alica42 Nie nemôžeš pred koncom rodičovskeého nastúpiť na PN, lebo nemáš poistenie a tým pádom by si mala neplatenú PN.
Ak chceš mať nárok na normálnu PN po rodičovskej musíš nastúpiť do práce aby sa ti obnovilo poistenie a tým pádom ti vznikne nárok na PN.
Nie počas PN si chránená pred prepustením ..

alica42
autor
14. jún 2021

@zalka a mam 20 dni dovolenky mohla by som si tu dobrat a pocas jej dobratia prinest pnku?

zalka
14. jún 2021

@alica42 áno lebo to ti obnoví poistenie a nemusíš všetku stačí deň dovolenky

alica42
autor
14. jún 2021

@zalka len ked si doberem dovolenku nemoze ma pocas nej prepustit? Ja by som mala mesiac pred navratom poziadat o vratenie do prace a nasledne si dobrat staru dovolenku.neviem ci teda mam poziadat i o vratenie ked planujem ist pn

zalka
14. jún 2021

@alica42 no požiadať musíš a stihne ak den dovolenky budeš čerpať ti dať výpoved?
výpoved dať môže .. ale ak by chcel aby si skončila hned tak musíš podpísať dohodu a tú nepodpíšeš .

alica42
autor
14. jún 2021

@zalka len vies co im poviem chcem den dovolenky oni automaticky mi daju dobrat vsetku.ci mozem ju ja prerusit ze donesiem pn po 1 dni dovolenky?

zalka
14. jún 2021

@alica42 samozrejme PN ti ruší dovolenku.
Ale pre istotu si s PN urob kopie .. ak by robili somariny .. z čiernej a červenej časti alebo si ich naskenuj a tak ich daj do roboty.

alica42
autor
14. jún 2021

@zalka tak normalne poziadam mesiac pred koncom o navrat dohodnem sa na dovolenke, a po nastupe na dovcu 1-2 dnoch prinesiem pn. Staci im dat kopie pn.ake somariny by mohli robit? 😁

zalka
14. jún 2021

@alica42 nie im dáš originály ... a somariny, občas zamestnávateľ netvrdím, že to môže spraviť tvoj ale nepošle PN do SP a ty musíš potom nahánať náhradné tlačivá, a ak budeš mať do istoty kopie doma tak vieš si spomôcť.
Lebo ostať bez príjmu ak Sp nebude evidovať tvoju PN neni moc slasť. Tak som to myslela.

alica42
autor
14. jún 2021

@zalka a este sa ta spytam na pandemicku ocr nebolo by to vyhodnejsie pre mna ako pn?vobec neviem ako to mamicky robia co mam spravit a nenechat vydzunkat so sebou....

zalka
14. jún 2021

@alica42 tiež sa ti musí obnoviť poistenie ako pri PN

alica42
autor
14. jún 2021

@zalka ci sa mi oplati ta pnka kedze som bola na materskej potom rodicovsky, nie ze mi vyjde almuzna 😂

zalka
14. jún 2021

@alica42 PN aj OCR sú vyplácané v rovnakej výške ...

alica42
autor
14. jún 2021

@zalka to je kolko zhruba? Planujeme este jedno babo no zdravotny stav mi to momentalne nedovoluje....co by bolo podla teba vyhodnejsie? A vlastne oni budu za mna i nemocenske odvadzat?

zalka
14. jún 2021

@alica42 to je 55% z hrubej mzdy ... no na to ti odpovedať neviem, pandemické očr môžu zrušiť ... a potom čo? zase budeš na tom istom.

nikaeli
14. jún 2021

@alica42 mne bolo vysvetlené, že pokiaľ som zamestnaná, na pandemický rodičák nemám nárok, čo bude asi aj tvoj prípad, keďže máš zmluvu na dobu neurčitú.. na pandemickú OČR môžeš ísť vtedy, ak máš drobca v MŠ a je zatvorená kvôli opatreniam alebo ste v karanténe (čo ale nebýva dlhšie ako 2 týždne)..

prečo máš obavy z prepustenia? naznačili ti niečo? ja by som asi normálne nastúpila a po pár dňoch šla na PN, pokiaľ máš plánovanú operáciu..

alica42
autor
14. jún 2021

@nikaeli Aky ma zmysel nastupit na par dni? To mozem aj tu dovolenku vyuzit, asi to budem mat dlhodobejsu pn nebude to na mesiac. Keby viem ze ano je to kratkodobe by som sa vratila....