Koniec rodičáku

18. jan 2022

Ahojte žienky takže 17.1. mi skončil rodičovský a nemám prácu dcérka je doma nezobrali mi ju do škôlky. Šla som sa hlásiť na úrad práce a tam mi povedali, že ak dieťa nemám v škôlke tak je mi lepšie ist do zdravotnej poistovne a poprosiť ich aby som bola ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Síce ja to nechcem do 6 rokov, ale iba do júla. Pýtala som sa že či môžem chodiť na brigády občasné tak povedali že asi áno. Neviete mi poradiť ako to je? Keď už tam mi naisto nevedeli povedať, tak skúsim to tu.

alenah31
18. jan 2022

nie - brigadou, dohodou, PP - stracas status "osoba starajuca sa o dieta do 6r"

autor
18. jan 2022

@alenah31 takže ak budem ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r. tak nemôžem ísť nikam na brigádu ? Lebo mne to nevedeli presne povedať, či môžem či nie. Jedna vravela že na 4 hodiny by som aj mohla isť ale nevedela to presne povedať.

ivkazba
18. jan 2022

Máš 3 možnosti. Úrad práce, popri tom môžeš mať dohodu len 40 dní za rok. A ak ťa pošlú na pohovor, nemôžeš odmietnuť. Alebo bez úradu práce, pôjdeš na ZP, zahlásiš sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Dohoda či brigáda žiadna, proste nemôžeš mať absolútne žiadny príjem v tomto prípaade, dieťa do škôlky max na 4 hodiny. Tretia možnosť je, že sa nezahlásiš nikde, sama si budeš platiť mesačne povinnú ZP (cca 76 eur mesačne), brigád možeš mať popri tom koľko chceš.

alenah31
18. jan 2022

nie nemohla - na max. 4 hodiny ti môže dieťa do škôlky, ale určite nie ty do práce - ak budeš pracovať prečo by mal za teba odvody platiť štát? Už si ich budeš platiť sama.

autor
18. jan 2022

@ivkazba No lenže ja som sa to pýtala pani na ZP a ona mi povedala že asi by som mohla ísť na 4 hodiny na brigádu, ale presne to nevedela povedať. Aj na úrade som bola ale mne povedali že ak nemám v škôlke tak mi je lepšie isť na tu zdravotnú...

alenah31
18. jan 2022

ty to fakt nechápeš? Brigáda je len iná forma PP - ak brigáduješ - pracuješ - máš príjem - platíš z neho odvody a daň. Už nebudeš poistencom štátu - budeš ZAMESTNANEC.

ivkazba
18. jan 2022

Nie, ak si na ZP hlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a štát za teba platí ZP, nemôžeš mať príjem. Ak neveríš tomu, čo ti tu píšem ja a hlavne @alenah31 tak ver pani, ktorá presne nevedela povedať a ktorá tvrdí, že "asi". Neviem, ako lepšie by sme ti to vysvetlili.

autor
18. jan 2022

@ivkazba No veď preto sa to pýtam tu, lebo ja som tiež vedela že ak som osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak že nemôžem mať žiaden príjem, ale keď som šla do tej zdravotnej a chcela som si to tam overiť tak ona ma zmiatla tým že povedala, že kľudne by som mohla isť aj tak na brigadu. Vidím že tam robia osoby ktoré nič nevedia...

dannieja
18. jan 2022

@ivkazba @alenah31 Dieťa dovŕši 3 roky, teda skončí mi platená RD. Do škôlky môže nastúpiť až o cca 2,5 mesiaca, nemám ho s kým nechávať za ten čas. Uvažujem hneď po RD vyčerpať dovolenku v práci (mám TP na dobu neurčitú) a na zvyšné obdobie do nástupu do škôlky sa zaevidovať ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov s tým, že u zamestnávateľa by som mala neplatené voľno (ak bude súhlasiť). Vtedy za mňa platí štát, nie zamestnávateľ ak mám správne info, čiže pre aké dôvody by mohol mať zamestnávateľ problém s neplateným voľnom? Aký postup by ste mi odporučili v mojej situácii, prosím?

helen17
18. jan 2022

Ahojte baby, keď to tu riešite tak sa opýtam aj ja...ja som bola na predĺženom rodičovskom a tento mesiac som začala pracovať, musím to ísť nahlásiť do zdravotky ci to úrady si už prepošlú všetko? A ukončia to automaticky? Ďakujem

ivkazba
19. jan 2022

@dannieja s čerpaním dovolenky aj neplateného voľna musí súhlasiť zamestnávateľ. Nie je povinný súhlasiť s neplateným voľnom, preto ho ani nemusí schváliť a nie je povinný komunikovať dôvod. A čo poradiť v tvojej situácii. Ak nebude súhlasiť, tak opatrovateľka, babka, nepoznám tvoje možnosti. Ak s tým zamestnávateľ nebude súhlasiť, musíš nastúpiť do práce. Ak nedáš včas výpoveď.

autor
19. jan 2022

Dievčatá a keď mi ten rodičák končí ako som písala toho 17.1 tak na tu zdravotnú sa musím ísť prihlásiť do tých 6 dní alebo mi stačí isť aj vo februári ? Lebo ta pani mi vravela že sa nemusím ponáhlať že mi stačí prísť až vo februári a ešte mi vravela že mi neprídu vo februári spatne už žiadne peniaze nechápem. Veď ešte mi mali prísť nie?

krkavcia_mater
19. jan 2022

@ivkazba Ale treba upozornit, ze sa jej to nebude ratat do dochodku, musela by este mat balik socialneho poistenia. A to uz sme na vyssej sume cca 190€

alenah31
19. jan 2022

príde ti ešte RP za január. A keďže št. dávky sa alikvótne nekrátia príde ti RP za celý január . Ale to neplatí o tvojom poistení - RP síce vyplatia za celý mesiac, ale tvoja RD končí 17.1.2022 a ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" sa treba prihlásiť od 18.1.2022. Nemusíš do 6 dní - môžeš aj neskôr, prihlásia ťa spätne, ale neviem na čo čakať. Už len podľa toho, že ti povedala ako ti nevyplatia spätne nič vidíš, že je to osoba, ktorá tam vôbec nemá čo robiť nakoľko o informáciách, ktoré by ona mala ovládať aj o polnoci nevie absolútne nič.

alenah31
19. jan 2022

@krkavcia_mater bude - ak sa počas neplateného voľna prihlási ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" celá doba sa počíta + dokonca štát z minima za ňu bude odvádzať poistenie na dôchodok, invalidné + časť sporenia aj do 2. piliera.

seblicek
19. jan 2022

@alenah31 podľa mňa sa táto možnosť oplatí najviac a veď ak si po čase nájde prácu a malú vezmú do škôlky, tak to predsa môže zrušiť

alenah31
19. jan 2022

@seblicek áno, ale maminka ktorá sa na toto pýtala (nie autorka) je zamestnaná. A pokiaľ jej skončí RD je povinná nastúpiť späť do zamestnania. Zamestnávateľ nemá vôbec povinnosť s nepl. voľnom súhlasiť - čiže by sa tak nahlásiť nemohla. Jedine podať výpoveď (ale vtedy musí dodržať 2-mesačný výp. lehotu resp. podať výpoveď tak, aby plynula ešte počas RD resp. dať Dohodu o ukončení PP - s čím musí zasa zamestnávateľ súhlasiť) - a vtedy ak má nárok na podporu treba sa ísť evidovať na ÚP a požiadať o ňu alebo sa prihlásiť ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov".

autor
19. jan 2022

@alenah31 jasné ale vo februári mi príde ten rodičák za január však? Tamtá pani bola ako mimo nechápem.

alenah31
19. jan 2022

Ano - vo februari za januar.

autor
21. jan 2022

@alenah31 Prosím ťa ešte by si mi mohla poradiť? Keď som šla na matersku tak mi výšla aj podpora v nezamestnanosti, lenže mi vravela na soc. poistovni že tu podporu si môžem uplatniť iba do 2 rokov, myslíš že je to tak ? Že teraz spatne by som si ju nemohla uplatniť? Nevyznám sa v tých zákonoch a keď som bola teraz na zdravotnej tak zasa druhá pani mi vravela že aj keď som osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov že aj tak môžem isť na brigádú. Proste je to divné.

alenah31
21. jan 2022

Osoba môže byť evidovaná na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" len ak nemá žiadny príjem. Ale to ti nemusí nikto ani hovoriť - však si pozri definíciu a podmienky priamo v zákone. Ak pracuješ prečo by mal za teba niečo platiť štát? To by musel za všetkých - ty nie si žiadna výnimka predsa.
A je to tak - o podporu môžeš požiadať do dvoch rokov od ukončenia PP. Príklad: ak ti skončil PP k 31.12.2021 môžeš o podporu požiadať do 30.12.2023.

dannieja
6. feb 2022

@alenah31 Prosím, ešte k tej mojej situácii (vyššie v komentáre som ju popísala). Môže to tak byť, že ak zamestnávateľ bude súhlasiť s neplateným voľnom, môžem byť SÚČASNE zamestnanec (na neplatenom voľne) a poistenec štátu ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov? Povedzme, že 31.5.2022 mi skončí RD (dieťa dovŕši tri roky) a so zamestnávateľom som dohodnutá, že neplatené môžem mať. Ako treba postupovať vo vybavovaní (ÚP, sociálna, zdravotná, podpísanie nejakej zmluvy o neplatenom voľne u zamestnávateľa?). Oplatí sa napr. od 1.6. čerpať dovolenku čo sa mi nazbierala za tie roky a až potom nastúpiť na neplatené alebo opačne? Ďakujem za rady!