Koniec predĺženého rodičovského. Čo po ňom?

2. nov 2023

Syn bude mať v decembri 6 rokov, do školy teda nastupuje až budúci rok. Mám na jeho predĺženy RP, keďže tento je vraj možný poberať len do 6 rokov, je volako ošetreny čas potom? Teda kým nastúpi do školy? Alebo od januára už nemám nárok na nič, len sa prihlásiť ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov aby som aspoň zdravotné poistenie nemusela sama platiť? Syn nie je ZTP a ani nejdem nič také vybavovať, takže opatrovateľske sa nás netýka.

eeffka
2. nov 2023

Co tak praca a skolka? Ci to prislo tak nahle? 🤣

petamich
2. nov 2023

nie potom uz nic - a neprihlasis sa ako matka starajuca sa o dieta do 6 rokov (ak nemas dalsie dieta do 6 rokov), kedze bude mat syn 6 v decembri a je to starostlivost o dieta DO 6 rokov, takze od januara jedine praca alebo urad prace (nech aspon stat plati zdravotku)

bublinka1426
2. nov 2023

do prace 🙂 a dieta do skolky

bublinka1426
2. nov 2023

@eeffka nas stat sa ved postara ...

anjelicek26
2. nov 2023

Syn bude predskolak a Ty v praci,co ineho?

autor
2. nov 2023

@eeffka
@bublinka1426 načo ste zbytočne múdre keď vôbec nepoznáte situáciu. Viem, že bezne ženy chodia do práce keď deti odrastu. Ale nie, ja bohužiaľ nemozem ísť do práce. Tak ste si kopli, do matky chorého dieťaťa, snáď sa vám bude lepšie zaspávať. Dúfam, že aspon vy máte zdravé deti, že máte aspoň toľko šťastia lebo evidentne empatia vám chýba.

kajka1512
2. nov 2023

Treba to uviesť, ste mohla čakať takéto poznámky. Ako to tie ženy mali vedieť, keď ste napísali ze nieje ZŤP a mic také riešiť nebudete? 😳🫣

autor
2. nov 2023

@kajka1512 Treba to uviesť? Uviedla som potrebné informácie k mojej otázke. Ale ano, mohla som čakať, že chuderky si tu s radosťou kopnu a rovno som mala napísať komplet zdravotnú situáciu celej rodiny a čo mi bráni v práci.

kajka1512
2. nov 2023

To nebolo treba, ale napr
Kvôli zdravotným problémom syna mám predĺženú RD. Viac nebolo treba k tomu písať.

zorkahorka
2. nov 2023

Takze potrebujes vykryt cas od decembra do septembra... co tak urad prace? Bola si pred materskou aspon 2 roky zamestnana? Mala by si mat narok na podporu... zavolaj na socialnu poisťovňu a zisti, ako postupovat

petamich
2. nov 2023

@zorkahorka este by som doplnila za predpokladu, ze ak autorka ma ukonceny pracovny pomer tak skoncil najneskor pred 2 rokmi - kedze narok na podporu ak vznikol sa da uplatnit 2 roky od ukoncenia PP

mooonika1975
2. nov 2023

@kajka1512 a predlženú dávajú len tak ? Lebo prideš a požiadaš ? Nie je to zo zdravotného hľadiska vždy ?

autor
2. nov 2023

@kajka1512 logicky to z kontextu vyplýva, pre každého kto číta s porozumením, je jasné že mám RP zo zdravotných dôvodov. Ale potom sú tu ešte také ako @eeffka a @bublinka1426 🦧

autor
2. nov 2023

@zorkahorka bola som zamestnaná ale sú to viac ako 2 roky. Teda to mi prepadlo.

sisa_s
2. nov 2023

A preco nemozes riesit opatrovatelsky, ak mas tak velmi choreho syna ako popisujes? Bud to, alebo len prihlasit sa na UP

ivuska027
2. nov 2023

Nebude už som od septembra v škôlke kvôli povinnej predskolskej?

autor
2. nov 2023

@sisa_s pretože mi ho aj tak zamietnu. Nesplname podmienky v tomto byrokratickom štáte.

zorkahorka
2. nov 2023

@autorka tak zajtra brnkni na socialku a popytaj sa. Dozvies sa viac ako tu

klarissa25
2. nov 2023

A nemal byt už syn náhodou predskolak práve? Keď ma už nastúpiť do školy budúci rok....

mooonika1975
2. nov 2023

@klarissa25 ak je zo zdravotných dôvodov doma, nie je v škôlke , logicky . Pre neho plati individuálne "študium".

zobaka
2. nov 2023

ak sa ta opatrovatelsky netyka, tak dieta do skolky a hladat si pracu cim skor tym lepsie

misana84
2. nov 2023

A ako bude fungovať v škole? Budeš s ním ty? Či asistent? Lebo situácia sa asi v budúcom roku nekončí… predpokladám, že nevyzdravenie do septembra…ako máš školu poriesenu?

lienka.7
2. nov 2023

@autorka nikto si tu do teba nekope, neviem co sa urážas. Tento nas úžasný social friendly stat ti uz umožnil byt 6 rokov doma, co ďalej čakáš? Ze ti bude platiť len tak "do aleluja"? Veľmi dobre si vedela ako to máš so situáciou, tak si sa na to mala pripraviť. Pokial je tak chorý, ako tu vravíš, mas možnosti to riešiť. Pokial nie, tak mas UP, kde po prihlásení bude za teba platene poistne. A ty si mas hľadať prácu, do ktorej mas eventuálne v septembri nastúpiť.
Btw, nemáš 3 rocne dieta, keď ho teda nemozes dat do skolky, ako tvrdíš, tak nech sa paci opatrovateľka a ty sup.do práce.

zuzanaa239
2. nov 2023

Ja som takto s dcerou, v marci by mi koncil predlzeny rodicak, ja by som sla do roboty ukoncila to tam dohodou a tak na podporu, aby som stabilizovala situaciu, kedze chodim do skolky dcerke podavat inzulin a jedlo, dcera je na moju pomoc ako 5,5 rocne dieta bohuziaaaaal odkazana,zial nevybrali sme si, ale dostali sme od zivota nechcene…Ale som tehotna, cize to vyriesim materskou.Ak si mala TPP tak daj sa este na urad prace a to potiahnes.Ja by som mile rada sla robit hocico na svete omnoho radsej ako pichat inzuliny svojmu 2 rocnemu dietatku a zit v strachu ci mi neupadne do hypoglykemie…. Zial kto nezazil nepochopi, ja som rada, za tu moznost dat na nu pozor do veku 6 rokov, viem
ze na zapade by to bol len sen, lenze tam sa hladi na matku v zamestnani inak ako tu a taktiez je system mobilnej zdravotenj asistencie a tu tieto struktury su nefungujuce, polovicne uvazky atd…

nelca0510
2. nov 2023

Smer UP alebo robota. Stat ti nebude platiť do 18tky dieťaťa

nwnw
3. nov 2023

Nepises ci sa mozes vratit do prace, alebo dieta potrebuje pomoc aj po nastupe do skoly ako pisala mamicka cukrovkarky. Tym padom by som hladala pracu v skolstve, alebo aspon blizko skoly. Asi by som vyuzila cas na tu pripravuna pracu, no financie neviem v tomto systeme.

natalienka12
3. nov 2023

Ak uz nemas ine dieta, tak stat za teba nebude platit ani zdravotne poistenie. Do prace ist nemusis samozrejme, bud budes na urade prace a aktivne si hladat pracu alebo si budes sama platit zdravotne poistenie. Ak nesplnate podmienky na ZTP, zrejme tvoje dieta nema az tak vazny zdravotny stav co bud rada a bud stastna, ze je zdrave a ze si 6 rokov brala zo statu peniaze. A nie nadavat na byrokraticky stat. Snad zdrave dieta alebo nie az tak vazne chore dieta nie je velka hodnota? Ci radsej by si mala postihnute dieta na voziku a brala opatrovatelske?

anjelicek26
3. nov 2023

Tento stat podporuje mamicky viac ako dost a keby ma tvoj syn tak zly zdravotny stav - tak na ten opatrovatelsky narok mas, alebo asistentku v skolke, alebo specialnu skolku. Len predpokladam, ze ani jedna varianta sa ti nepaci. Tvoje dietatko ma nad 6 rokov a potrebuje kamaratov a socializovat a tebe praca prospeje. Ci ho chces aj doma ucit? Tu bublinu ste drzali strasne dlho, prosim mysli aj na seba. Dochodok, pracovne navyky, zivot nielen pre dieta. Rovnako manzel si zasluzi, aby to netahal cele sam. Sestra maju aj v skolke dieta s cukrovkou, maju tam zdravotnu asistentku. Len je okolo toho kopa vybavovaciek a co mi vravela, tak mamicka cast doplaca. Tak zacni vybavovat.

bublinka1426
3. nov 2023

a aku odpoved si cakala? prepac....nechapem, cakas empatiu? ved ked sa zamyslis jedine urad prace alebo robota.

menojojka
3. nov 2023

Daj sa na PN